search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:13
MENU CLOSE

Από το Σάββατο το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

29.10.2014 14:06
Από το Σάββατο το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  - Media

Με την ταινία "Λευκός θεός" του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλο9νίκης, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο "Ολύμπιον", παρουσία του σκηνοθέτη. 

 
Με την ταινία "Λευκός θεός" του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλο9νίκης, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο "Ολύμπιον", παρουσία του σκηνοθέτη. Ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης,
 
Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα όπως η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, ο  Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, ο Ραμίν Μπαχράνι,από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικούκινηματογράφου και ο Φατίχ Ακίν, με αφορμή τη  νέα του ταινία "The Cut". 
 
 Στο επίσημο Διαγωνιστικό  πρόγραμμα  συμμετέχουν 14  ταινίες  σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμηβραβεία  (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, η ταινία "Νορβηγία" του Γιάννη Βεσλεμέ και το "Forget Me Not" του Γιάννη Φάγκρα. 
 
Η αυλαία  θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου , με την προβολή της ταινίας "Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του" του  σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον. Το φιλμ απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
 
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου με μια γιορτή γεμάτη κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής.Τριάντα έξι  ταινίες θα προβληθούν, πριν το κοινό  είχε ψηφίσει  την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 έργων που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.  Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού "Φίσερ", το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:12