21/01/2019 04:36:55
29.10.2009

Καμπανάκι για φτώχεια(Δημοσιεύτηκε στο "Π" 28/10/2009)

Περίπου 80 εκατομμύρια άτομα ή, αλλιώς, το 16% του πληθυσμού της Ε.Ε., ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! Αυτό μας λέει δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων συγκλίνει στην άποψη ότι η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία που ευθύνεται για (και συνακόλουθα επιτείνει) μια σειρά αποκλεισμών από: την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση, τις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες.

Ανησυχητικό είναι ότι στα οικονομικά ζόρια είμαστε μακράν μπροστά από τον μέσο όρο της Ε.Ε.: το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, στην ερώτηση «με βάση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, πόσο εύκολα ή δύσκολα αντεπεξέρχεστε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις», το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 35% ότι τα καταφέρνει «δύσκολα » και το 11% «εύκολα». Αντιστοίχως, στην Ε.Ε. των 27 χωρών - μελών, το 56% απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 12% «δύσκολα» και το 30% «εύκολα». Εν τω μεταξύ, το 20% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι του 16% του πληθυσμού της Ε.Ε., και μάλιστα το 84% των Ελλήνων θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα, έναντι του 73% των Ευρωπαίων που πιστεύει το ίδιο για τη χώρα του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.