search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:43
MENU CLOSE

Ο Γερμανικός Τύπος ειρωνεύεται τον «Σουλτάνο» Ερντογάν

30.10.2014 12:39
Ο Γερμανικός Τύπος ειρωνεύεται τον «Σουλτάνο» Ερντογάν - Media

Το μεγαλεπήβολο προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν, έβαλαν στο στόχαστρο οι γερμανικές εφημερίδες.

(Αναδημοσίευση από dw.de)

Το μεγαλεπήβολο προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν, έβαλαν στο στόχαστρο οι γερμανικές εφημερίδες.
 
Πρωτοσέλιδη στη γερμανική Süddeutsche Zeitung η φωτογραφία του νέου προεδρικού Μεγάρου που έκτισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα «Σεράι στον υπερθετικό», όπως διαβάζουμε στη λεζάντα με τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο να φωτογραφίζεται στα «σκαλιά της εξουσίας». «Δείξε μου πώς χτίζεις για να σου πω ποιος είσαι», παραπέμπει η ίδια λεζάντα σε ρήση ενός Γερμανού ποιητή, που όπως φαίνεται, ταιριάζει σαν γάντι στην περίπτωση του Ερντογάν.

Σελτζούκος, Σουλτάνος, Οθωμανός
 
Η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει άρθρο με τον τίτλο «μια νέα κατοικία για τον Σουλτάνο». Τα εγκαίνια του προεδρικού μεγάρου θα γίνονταν με κάθε επισημότητα χθες, εάν ο Τούρκος πρόεδρος δεν έπρεπε να μεταβεί στην επαρχία Καραμάν, όπου 18 ανθρακωρύχοι εγκλωβισμένοι σε βάθος 300 μέτρων έδιναν μάχη για τη ζωή τους.
 
«Ο Ερντογάν επέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή την ημερομηνία των εγκαινίων», επισημαίνει η εφημερίδα. «Στις 29 Οκτωβρίου του 1923 ο Κεμάλ Πασά, επονομαζόμενος αργότερα Ατατούρκ, κήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία από τα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η σημειολογία προφανής, ο Ερντογάν ως Ατατούρκ. Ο Κεμάλ ανέθεσε σε αυστριακό αρχιτέκτονα να χτίσει τη βίλα του, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε (…). Για τον Ερντογάν όμως δεν ήταν αρκετό. Και έχτισε ένα παλάτι που οι διαστάσεις του ξεπερνούν αντίστοιχο παλάτι του Σουλτάνου του Μπρουνέι, που είναι στην πρώτη θέση του βιβλίου ρεκόρ Γκίνες».
 
Και ο αρθρογράφος περιγράφει πώς το δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα του τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να ακυρώσει τη μεγαλοπρεπή δεξίωση για να σταθεί στο πλευρό των εγκλωβισμένων. «Ο δήθεν σουλτάνος βρέθηκε και πάλι ανάμεσα στους πολίτες», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα περιγράφοντας επίσης τις πολεοδομικές παρατυπίες και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού το κτίσμα βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή.
 
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Έτσι η δεξίωση ακυρώθηκε, αλλά ήδη πολλοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα παρευρίσκονταν. Ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος της Δράσης προτίμησε να επισκεφθεί τον τάφο του Ατατούρκ και πολλά επικριτικά ΜΜΕ δεν είχαν προσκληθεί. Ανήμερα της Ημέρας της Δημοκρατίας, ναι με δεν έγινε η Τουρκία σουλτανάτο του Ερντογάν, αλλά ο τούρκος πρόεδρος κατοικεί παντού ως σουλτάνος, στην Άγκυρα ως Σελτζούκος και στην Κωνσταντινούπολη ως Οθωμανός στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:43