search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:42
MENU CLOSE

Μόνιμοι… αναπληρωτές

30.10.2014 22:00
oldphotospn3010love1414690244.jpg

«Εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση –  και όχι μόνο – αναφορικά με τα τεράστια κενά στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

«Εκρηκτική» παραμένει η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση –  και όχι μόνο – αναφορικά με τα τεράστια κενά στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Μπορεί η πρόθεση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου είναι «να ξεκινήσουμε την αναδιαμόρφωση της Παιδείας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», ωστόσο από τη στιγμή που έχει αναλάβει καθήκοντα έχουν αλλάξει λίγα πράγματα. Προφανώς δεν γίνεται να αλλάξουν όλα εν μία νυκτί, τη στιγμή που κατά την τελευταία μνημονιακή τετραετία αποχώρησαν από το εκπαιδευτικό σύστημα περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν ήταν μόλις 272. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα μας λένε οι εκπαιδευτικοί, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται σε περίπου 4.000.

Προς το παρόν τα υπάρχοντα κενά – που, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι λειτουργικά και όχι οργανικά – καλύπτονται με την πρόσληψη αναπληρωτών. Παραδείγματος χάρη, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 57 εκπαιδευτικοί του κλάδου των δασκάλων για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνο στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και 71 εκπαιδευτικοί του κλάδου των νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνο στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω πράξεων του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Eισήγηση

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται επαρκώς με αυτόν τον τρόπο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα κάνει την εισήγησή του στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σχετικά με τις προτάσεις του για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα λένε οι εκπαιδευτικοί στο «Ποντίκι», «έχουμε φτάσει στην κατάσταση να μιλάμε για μόνιμους… αναπληρωτές και όχι για διορισμούς. Εμείς αυτό που ζητάμε, όχι μόνο στην Πρωτοβάθμια αλλά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι να υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί. Κι αυτό γιατί οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν βλέπουν καμία προοπτική μόνιμου διορισμού. Ούτε καν το 1 προς 5 ή το 1 προς 10 του μνημονίου δεν τηρήθηκε». Και προσθέτουν: «Φυσικά, κανένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν χρειάζεται για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο Ν. 3848, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, έχει επεκταθεί και για το σχολικό έτος 2014-15 και ο υπουργός Παιδείας μπορεί να κάνει μόνιμους διορισμούς τώρα με το 60% – 40%, που προβλέπει η νομοθεσία. Με τα μπαλώματα που έκανε την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τρύπες στην Ειδική Αγωγή. Δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε πως έχουν κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση περίπου 300 εκπαιδευτικοί, αλλά διαμήνυσε ότι δεν θα τις υπογράψει γιατί υπάρχουν τεράστια κενά. Πηγές του υπουργείου Παιδείας σχολίαζαν στο «Ποντίκι» ότι «υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία και μεγάλο πρόβλημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο υπουργός θα φέρει 300 άτομα από αποσπάσεις που έχουν γίνει, ενώ όσοι έχουν οργανική θέση και απόσπαση σε διαφορετικό μέρος θα πρέπει τουλάχιστον για φέτος να γυρίσουν στην απόσπασή τους. Οι εκπαιδευτικοί δεν αναγνωρίζουν τις παράλληλες αναθέσεις που έχουμε κάνει γι’ αυτό και μιλούν για τα τεράστια κενά».

Κρίσιμες ελλείψεις

Βέβαια, είναι γνωστό τοις πάσι ότι παράλληλες αναθέσεις στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία δεν μπορούν να γίνουν. Εκ των πραγμάτων ένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός αναλαμβάνει όλες τις ώρες της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών και δεν δύναται να αναλάβει άλλη τάξη.

Το «Ποντίκι» ρώτησε, παραδείγματος χάρη, για τα κενά σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, το Μενίδι. Εκεί ορισμένα παραδείγματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την τραγικότητα της κατάστασης. Στο 23ο Δημοτικό στο Μενίδι λείπουν δύο εκπαιδευτικοί ενώ στο 29ο, σχολείο που είναι καταυλισμός με σεισμοπαθείς, λείπει ένας εκπαιδευτικός από την 5η τάξη. Στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της περιοχής, όπως μας καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, χάνουν το μάθημα πάνω από 20 παιδιά καθώς δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό, ενώ πολλά ολοήμερα δεν λειτουργούν. Και όλα αυτά από την αρχή της χρονιάς.

Τα τεράστια κενά παραμένουν μετατρέποντας κυρίως την Πρωτοβάθμια αλλά και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ένα εκρηκτικό «μείγμα», την ώρα που ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει αναγγείλει διαγωνισμό ΑΣΕΠ για 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Από τη μεριά του, την ίδια στιγμή, ο υπουργός των απολύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά και χαρακτηρίζει ως «μαξιμαλιστική» τη συγκεκριμένη εξαγγελία και δεν δίνει επί της ουσίας το πράσινο φως. Μπάχαλο…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41