18/11/2019 12:25:43

Εκλογές στην ανατολική Ουκρανία- Στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλει η Δύση

Εκλογές στην ανατολική Ουκρανία- Στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλει η Δύση - Media

Από τις 7 πμ άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων. Τις εκλογές στηρίζει η Μόσχα, ενώ τις καταγγέλλουν ως παράνομες οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.
 
Οι εκλογές στις αυτονακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προκαλούν νέες εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Οι δύο αυτές επαρχίες ελπίζουν με την ψηφοφορία αυτή να αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και να απομακρυνθούν περαιτέρω από το Κίεβο.

Η Ουκρανία, αλλά και η Δύση καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ουκρανικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών.

Οι σημερινές εκλογές στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές.

Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι οι νυν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ.

Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει ότι στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ζουν στις δύο αυτές επαρχίες, περιλαμβανομένων των μαχητών από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρος. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρόμαν Λιάγιν δήλωσε ότι έχουν τυπωθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ ο ομόλογός του στο Λουχάσκ, ο Σεργκέι Κοζβάκοφ, έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο.

.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.