search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:29
MENU CLOSE

Ισπανία: Πρωτιά των «αγανακτισμένων» Podemos δείχνει δημοσκόπηση

02.11.2014 13:35
Ισπανία: Πρωτιά των «αγανακτισμένων» Podemos δείχνει δημοσκόπηση - Media

Πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2015 εμφανίζεται το νεότευκτο κόμμα Podemos, το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των «αγανακτισμένων», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais.

Πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2015 εμφανίζεται το νεότευκτο κόμμα Podemos, το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των «αγανακτισμένων», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, αν οι εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2015, διενεργούνταν αυτή την εβδομάδα, το Podemos θα κέρδιζε το 27,7% των ψήφων και θα προηγούνταν του PSOE (26,2%) και του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP, 20,07%). «Ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης», επισημαίνει η El Pais.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2011, το PP είχε κερδίσει 44,6% των ψήφων και το PSOE 28,7%.

Το Μάιο του 2014, με την ευκαιρία των ευρωεκλογών, το Podemos, το οποίο είχε ιδρυθεί μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, κέρδισε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία του πέντε έδρες με 8% των ψήφων και έγινε η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Το Podemos, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποστηρίζεται από Ισπανούς που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, όπου πάνω από το 23% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη στην ανεργία εξαιτίας της βαθιάς κρίσης, καθώς και από τα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν κυρίως το πολιτικό κατεστημένο.

Σχεδόν 42% των δυνάμει ψηφοφόρων του Podemos δηλώνουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζε λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.

«Το Podemos τρέφεται από τα λάθη των άλλων», προσθέτει η εφημερίδα εξηγώντας πως το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν πως οι προτάσεις του κόμματος δεν είναι ρεαλιστικές.

Η δημοσκόπηση της Metroscopia πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Οκτωβρίου μεταξύ 1.000 ενηλίκων, ενώ ξεσπούσε ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην έκδοση 51 ενταλμάτων σύλληψης. Για το λόγο αυτό η El Pais σχολιάζει πως πρόκειται για μια «στιγμιαία φωτογραφία» των προθέσεων των πολιτών μάλλον, παρά για μια αληθινή πρόβλεψη του τι θα ψηφίσουν σε ένα χρόνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27