search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:26
MENU CLOSE

Κυβέρνηση στα… βαθιά χωρίς μπρατσάκια(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

29.10.2009 15:43

Στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα προσγειώνεται απότομα μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση έχοντας να αντι μετωπίσει σοβαρά προβλήματα που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στην κατάσταση της δη μόσιας διοίκησης και ρηξικέλευθων προτάσεων που δεν ακουμπούν στη ζοφερή πραγματικότη τα της δημόσιας διοίκησης.

Στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα προσγειώνεται απότομα μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση έχοντας να αντι μετωπίσει σοβαρά προβλήματα που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις, αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στην κατάσταση της δη μόσιας διοίκησης και ρηξικέλευθων προτάσεων που δεν ακουμπούν στη ζοφερή πραγματικότη τα της δημόσιας διοίκησης.

Και εν μέσω αυτού του χάους ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιπαραθέσεις, με κορυφαία την πρώτη παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιάννη Ραγκούση, γύρω από τα «στάζ» ή «στέιτζ», για τα οποία ο υπουργός Ερ γασίας είχε μια πιο ευέλικτη στάση – είπε ότι δεν θα πάρει μόνος του την απόφαση – απέναντι στα χιλιάδες παιδιά θύματα μιας άθλιας διαδικασί ας, όπου τα κενά στον δημόσιο τομέα καλύπτο νταν με πενιχρές αμοιβές, μέσα από προγράμμα τα εκπαίδευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών από την άλλη εμφανί στηκε πιο άκαμπτος ζητώντας την πλήρη κατάρ γησή τους στη λογική ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει τάξη.

Διαιτητές στη μάχη, ο πρωθυπουργός Γιώρ γος Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκει ται για μια ουσιαστική και την πρώτη διυπουργι κή αντιπαράθεση ή επικοινωνιακά «μοιράστηκαν ρόλοι» του καλού και του κακού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη επιχείρησε να βρει άκρη σ’ ένα θέμα με πολλές επιπτώσεις που η κυβέρνηση καλεί να απαντήσει:

◆ Πώς θα λειτουργήσει η Δημόσια Διοίκηση με τα τεράστια κενά που δημιουργούνται;

◆ Πώς θα αντέξει την πίεση από τους χιλιάδες απασχολούμενους που είχαν ονειρευτεί μια θέση στο Δημόσιο;

◆ Πώς θα συμβιβάσει την έκδηλη αγανάκτηση όσων έχουν εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα από τα μόρια των… σταζιέρ;

◆ Πώς θα ελέγξει τον πίνακα της ανεργίας που αναμένεται να εκτιναχτεί κοντά στο 14% αν φύγουν από την αγορά εργασίας τόσες χιλιάδες νέοι; Τον… γόρδιο δεσμό ανέλαβε να λύσει ο συνή θως «θυμωμένος» Θόδωρος Πάγκαλος, με σχε τική δυσφορία, αφού το θέμα ανέβηκε γρήγορα πολύ ψηλά από τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Τελικά αποφασίστηκε όσο είναι νωρίς να κρα τηθεί «σκληρή» και άτεγκτη γραμμή απέναντι στους νέους και ουσιαστικά κλείνουν οι στρό φιγγες των στέιτζ και όλοι αυτοί επιστρέφουν στην ανεργία, χωρίς καν παραπάνω μόρια.

Το θέμα, σύμφωνα με έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να κλείσει εδώ. Έχει μεγά λη ουρά και αναμένονται στη διαδρομή μεγάλα πισωγυρίσματα, κοινωνικές εντάσεις και διαμαρ τυρίες, αλλά και δικαστικές προσφυγές.

Στον δημόσιο τομέα χρειάζονται πολλές ανα τροπές και συγκρούσεις με δεδομένες καταστά σεις, κεκτημένα δικαιώματα και νοοτροπίες.

Από τη μια δηλαδή είναι κοινός τόπος ότι είναι ρουσφετολογικά διογκωμένος και αντιπαραγω γικός ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας, ενώ από την άλλη υπάρχουν πολλές τρύπες σε διάφορες υπηρεσίες που αν «εξαφανιστούν» από προσώ που γης οι «στέιτζερς» κάνοντας το χατίρι του δι δύμου Ραγκούση Παναγόπουλου (ΓΣΕΕ) δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τραβάει τα μαλλιά του, συνειδητοποιώντας ότι τις συντάξεις στα ασφα λιστικά ταμεία τις εκδίδουν ουσιαστικά 4 χιλιά δες σταζιέρ, που αν φύγουν θα τους πάρουν με τις πέτρες οι αναμένοντες σύνταξη υποψήφιοι συνταξιούχοι. Το ίδιο θα συμβεί και σε πολλές νομαρχίες, όπου τα αιτήματα για προσλήψεις επί πέντε χρόνια απορρίπτονταν και οι ανάγκες καλύ πτονταν με συμβάσεις έργου και σταζιέρ…

Για όλα αυτά η κυβέρνηση διά του Θόδωρου Πάγκαλου επιμένει ότι το θέμα θα λυθεί – εν μέ σω κρίσης και άθλιων οικονομικών δεδομένων – με νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

 

Έλλειψη ψυχραιμίας…

Ένα ακόμα ζήτημα που συζητιέται μεταξύ των υπουργών αλλά και έμπειρων πολιτικών στελεχών είναι ο πολύς αέρας και η αυτοπεποίθηση με την οποία μπήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πο λίτη, λέγοντας συνεχώς για μεγάλο μπάχαλο και διαλυμένο μαγαζί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η μεγάλη «κόμπλα» που έγινε με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Εξάρχεια πολλοί θεωρούν ότι έχει να κάνει και με τη συνεχή πολυλογία του υπουρ γού, που αντί να ξεκινήσει μετρημένα βήματα «ξεσάλωσε» σε παραινέσεις αυστηρότητας και ηθικολογίες, χωρίς έρμα και ιεράρχηση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να ισορρο πήσει μεταξύ μιας αυστηρής και επαγγελματικής αστυνομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο που σε μια χώρα οι αλλαγές στην επιχειρη σιακή δυνατότητα, την επαγγελματική επάρκεια και την ποιοτική αναβάθμιση δεν επιτυγχάνονται με συνεχείς «δεκάρικους» από τα δελτία των 8.

Επιτυγχάνονται με πολλή δουλειά και υπομο νή. Ο Χρυσοχοΐδης, που προκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την εκλογή νέου αρ χηγού στην αστυνομία προχτές, μετά την «από λυση» του Β. Τσιατούρα, ανακοίνωσε δέσμη νέ ων μέτρων, με την εισαγωγή και ενός γραφείου καταγγελιών των πολιτών για κρούσματα βίας και αυθαιρεσίας των αστυνομικών.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε ακόμα ακού σει λέξη για την αναβάθμιση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης των αστυνομικών υπαλ λήλων, για την εκπόνηση νέων επιχειρησιακών σχεδίων και την εξέταση νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προ βλημάτων, όπως η δράση αντιεξουσιαστών στις πόλεις, ο υπόγειος φυλετικός θρησκευτικός πό λεμος ομάδων μεταναστών από Ασία και Αφρική κ.ά.

 

Οι συγκρατημένοι…

Κι ενώ όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήμα τα και μπορεί κανείς να κατανοήσει ενδεχόμενες δυσκολίες ή παλινωδίες ακόμα και συγκρούσεις σ’ αυτή τη φάση, η «μοντερνιά» με τους γενικούς γραμματείς δημιουργεί ακόμα σοβαρά διοικη τικά προβλήματα για την προώθηση του κυβερ νητικού έργου, μεγάλο κενό στα υπουργεία και πονοκέφαλο σ’ αυτούς που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν τα βιογραφικά.

Όπως έγραφε και το «Π» στο περασμένο φύλλο, πολύ ενδεικτικά και λίγα θα είναι τα άγνωστα στε λέχη που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα απ’ αυτή τη διαδικασία, αφού σιωπηλά απ’ ό,τι φαί νεται όλοι έχουν αρχίσει να επανακάμπτουν στη δοκιμασμένη συνταγή των πολιτικών στελεχών.

Αν ισχύει αυτό που γράφτηκε στο «Βήμα», ότι στο υπουργείο Παιδείας κατευθύνεται ο γνω στός και από παλιότερη θητεία εκεί Δημήτρης Χαλκιώτης (επί επταετία πρόεδρος του Ιδρύμα τος «Ανδρέας Παπανδρέου»), ως γενικός γραμ ματέας, η προσωπική φίλη και πρώην βουλευτής Επικρατείας Θάλεια Δραγώνα ως ειδική γραμ ματέας και επικεφαλής της έρευνας ο διακεκρι μένος επιστήμονας και προσωπική επιλογή του Γ. Παπανδρέου και της Άννας Αχιλλέας Μητσός, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το άνοιγμα στην κοινω νία μέσω διαδικτύου ψιλογίνεται… γαργάρα.

Πιο προσεκτικές φαίνεται να είναι οι κυρίες της κυβέρνησης με πρώτη τη Μαριλίζα Ξενογιαν νακοπούλου στην Υγεία, που ανακοίνωσε την επανάκαμψη της λίστας φαρμάκων, τη ρύθμιση για το δυσθεώρητο χρέος των 6,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία, για να μην επιβαρυνθεί το έλλειμμα σε ένα έτος, και βέβαια επιμένει στην πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού (3.000 άτομα), ώστε να λειτουργήσουν εντατι κές και άλλες μονάδες και σύγχρονα εξεταστικά συστήματα στη δημόσια Υγεία.

Σταθερά και χωρίς αναταράξεις κινείται και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία προς το παρόν προετοιμάζεται συστηματικά πριν κάνει μεγάλες διακηρύξεις και φαίνεται να προωθεί ήρεμα και αποφασιστικά τη φιλόδοξη ατζέντα της, ενώ και η Κατερίνα Μπατζελή βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης και ενημέρωσης και κυρίως στη συγκρότηση μιας πολιτικής συνεκτικής, χωρίς πομφόλυγες…

Πάντως ήδη έχει ανακοινωθεί η κατάργηση σειράς μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως το ιδιώνυμο για την κουκούλα που στην πράξη αποδεικνύεται και φαιδρό μέτρο. Eπίσης η Τίνα Μπιρμπίλη «παγώνει» για 6 μήνες το θέμα των ημιυπαίθριων και αντιστρέφει το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων και των τελών κυ κλοφορίας σε φιλοπεριβαλλοντική εκδοχή και όχι στην προώθηση των θηριωδών τζιπ, και, τέλος, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία απαλλάσσονται από τη ρύθμιση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαί δευσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21