search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:39
MENU CLOSE

Το γκρέμισμα των στερεοτύπων…

04.11.2014 22:00
Το γκρέμισμα των στερεοτύπων... - Media

Η συγγραφέας Δώρα Κασκάλη γράφει για την ποιητική της συλλογή «Ανταλλακτήριο ηδονών», εκδ. Σαιξπηρικόν.

 
Η συγγραφέας Δώρα Κασκάλη γράφει για την ποιητική της συλλογή «Ανταλλακτήριο ηδονών», εκδ. Σαιξπηρικόν.

Στην πρώτη μου ποιητική συλλογή («Ανταλλακτήριο ηδονών», εκδ. Σαιξπηρικόν, 2014) προσπάθησα με όρους ποιητικούς να ιχνηλατήσω μία από τις πιο ζέουσες εκφάνσεις της ανθρώπινης κατάστασης: την ερωτική επιθυμία και τις αναπαραστάσεις της. Η συλλογή αρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, με τίτλο «Ο έρως έχει ύπαρξη», ο έρωτας συλλαμβάνεται με όρους υπαρκτικούς, ενώ έντονη είναι η παρουσία και ο υπαινικτικά ειρωνικός σχολιασμός των ποικίλων στερεοτύπων περί γυναικείας ηδονής. Η διάψευση της προσδοκίας, η απαλλοτρίωση των αισθημάτων, ο σύγχρονος άνθρωπος που αναζητά την επαφή μέσα από οθόνες, προσπαθώντας ωστόσο να καλύψει την απουσία του άλλου με λέξεις, είναι μερικά ακόμη από τα νήματα που φτιάχνουν το ποιητικό υφαντό. Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Silentium amoris» απαρτίζεται από δέκα σύντομα πεζοποιήματα υπό μορφή ανεπίδοτων επιστολών ενός ή πολλαπλών ποιητικών υποκειμένων προς ισάριθμους εραστές· τα κείμενα εμφορούνται από ερωτική απελπισία και μοναξιά, από την οδύνη του ανεκπλήρωτου. Είναι σύντομοι ποιητικοί, ενδεχομένως και θεατρικοί μονόλογοι, που έχουν έντονο το στοιχείο της δραματικότητας. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος υπάρχει μία κορύφωση, όπως καταμαρτυρεί και ο τίτλος του: «Λιβιδώ». Στα ποιήματα αυτά ο αισθησιασμός ανεβάζει τη θερμοκρασία των λέξεων. Τα σώματα αποτελούν συχνά την αφορμή για την κάλυψη της απόστασης, τη διάλυση της αποξένωσης και αναζητούν πάντα την τελείωση, την ολοκλήρωση μέσα από τον άλλο άνθρωπο. Ωστόσο η ερωτική πράξη απεικονίζεται λιγότερο ρεαλιστικά όσο υπαινικτικά, σχεδόν θραυσματικά, ίσως γιατί το μερικό συχνά εμπεριέχει δυνητικά το αιώνιο.

Κι ένα σχόλιο για τον τίτλο της συλλογής: είναι ενδεχομένως προβοκατόρικος, ίσως παραπλανητικός, βιτριολικός, αλλά και πραγματιστικός, γιατί σε κάθε ανθρώπινη σχέση συμβαίνει πάντα μια ανταλλαγή, από την πιο ιδεαλιστική έως την πιο αγοραία εκδοχή της.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:39