search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:22
MENU CLOSE

Νίκησαν οι ομογενείς βουλευτές – Βαριά ήττα των Δημοκρατικών

05.11.2014 09:14
Νίκησαν οι ομογενείς βουλευτές – Βαριά ήττα των Δημοκρατικών - Media

Χωρίς ανθυποψήφιο επανεξελέγη στη 12η περιφέρεια της Φλόριδας ο Ρεπουμπλικάνος ομογενής βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης

(Αναδημοσίευση από mignatiou.com)
 
Χωρίς ανθυποψήφιο επανεξελέγη στη 12η περιφέρεια της Φλόριδας ο Ρεπουμπλικάνος ομογενής βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης (αριστερά στη φωτογραφία). Με ποσοστό μεγαλύτερο από 63% επανεκλέγεται στην 3η περιφέρεια του Μέριλαντ ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης (δεξιά). Πάνω από 63% τα ποσοστά της δημοκρατικής βουλευτή Νίκης Τσόγκα, στην 3η περιφέρεια της Μασαχουσέτης. Στην 1η περιφέρεια της Νεβάδα, η ομογενής υποψήφια Ντίνα Τάιτους αναμενόταν να επανεκλεγεί.
 
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ, Αποστόλη Ζουπανιώτη, στη 2η περιφέρεια του Τέξας, ο  Δημοκρατικός υποψήφιος Νίκος Λέτσος έλαβε γύρω στο 28% κι απέτυχε να εκλεγεί. Στο 34% έμεινε ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζέιμς Τζέιμς Κάργας, στην 7η περιφέρεια του Τέξας.
 
Στη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Ιλινόι έχουν επανεκλεγεί οι φιλέλληνες βουλευτές.
 
Στις εκλογές κυβερνητών, ο κυπριακής καταγωγής Τσαρλς Κριστ (46,9)% ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Σκοτ (48,6%).
 
Σε σχέση με ομογενείς υποψήφιους για τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα:
 
Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης επανεκλέγονται ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας Ντιν Σκέλος κι ο δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης. Για την πολιτειακή Βουλή Νέας Υόρκης εξελέγη άνευ ανθυποψηφίου στην Αστόρια η Αραβέλα Σιμωτά. Στο Μπρούκλιν η Νικόλ Μαλλιωτάκη προηγείτο με ποσοστό 65%, ενώ στην 46η περιφέρεια με καταμετρημένο το 47% ο Ρεπουμπλικανός Σταμάτης Λιλικάκης λάμβανε 49,6% έναντι 50,55 του αντιπάλου του.
 
Βαριά ήττα οι Δημοκρατικοί
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα υπέστη σοβαρή ήττα στις χθεσινές εκλογές για την ανανέωση όλων των εδρών της Βουλής, 36 εδρών της Γερουσίας και 36 κυβερνητών πολιτειών και πλέον ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα έχει να αντιμετωπίσει στα υπόλοιπα χρόνια της θητείας του ένα ρεπουμπλικανικό κογκρέσο, αφού το κόμμα του έχασε την πλειοψηφία και στη Γερουσία.
 
Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικανοί έχουν φτάσει τους 51 γερουσιαστές, καθώς σε ρεπουμπλικανικά χέρια πέρασαν οι πολιτείες της Μοντάνα, Δυτικής Βιρτζίνια, Αρκάνσας, Νότια Ντακότα, Κολοράντο και Βόρεια Καρολίνα. Σκληρές αναμετρήσεις για τη Γερουσία στη Βιρτζίνια και στην Αϊόβα. Στη Λουιζιάνα η Δημοκρατική γερουσιαστής Μαίρη Λάντριου και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κάσιντι θα αναμετρηθούν ξανά το Δεκέμβριο, καθώς κανείς δεν έλαβε το 50% των ψήφων + 1. Οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι τελικά θα εξασφαλίσουν 52 έδρες στη Γερουσία.
 
Κύρια αιτία της ήττας των Δημοκρατικών η χαμηλή δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, που δεν ξεπερνά το 43% στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο αρκετοί πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν στα αίτια της ήττας το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι αποστασιοποιήθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα, φοβούμενοι την αρνητική του δημοτικότητα, με αποτέλεσμα ομάδες ψηφοφόροι που είχαν συμβάλει στις νίκες τους το 2008 και 2012 να μην συμμετάσχουν δραστήρια στην προεκλογική εκστρατεία.
 
Πολιτικοί αναλυτές πίστωναν πάντως μέρος της νίκης των Ρεπουμπλικανών και στην οργάνωση του κεντρικού υποστηρικτικού μηχανισμού της προεκλογικής εκστρατείας, από τον πρόεδρο του Κόμματος, τον 42χρονο Ελληνοαμερικανό Ρινς Πρίμπους.
 
Η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, στη χρηματοδότηση προνοιών της νομοθεσίας που ήδη έχει εγκριθεί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε σημαντικά σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα, – όπως η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου – και στους διορισμούς δικαστών, πρέσβεων και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να καλέσει σε σύσκεψη την Πέμπτη την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας για να συζητήσουν πως θα συνεργαστούν με το Λευκό Οίκο υπό τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
 
Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από τις έντονα αρνητικές τηλεοπτικές διαφημίσεις και έχει στοιχίσει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια
 
Για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο, η απώλεια της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημάνει αντικατάσταση του πλέον ένθερμου φιλέλληνα στο Κογκρέσου, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, από τον γερουσιαστή του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος διάκειται μάλλον φιλικά προς την Τουρκία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15