search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:00
MENU CLOSE

Oυφ! Επιτέλους ανάσα…

06.11.2014 22:00
oldphotossp0611pasok1415288813-1.jpg

Με κομμένη την ανάσα η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι πέρασε η διήμερη Συνδιάσκεψη για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Με κομμένη την ανάσα η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι πέρασε η διήμερη Συνδιάσκεψη για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Παρά την εσωτερική ένταση και την γκρίνια, τη λευκή απεργία μέσω της αποχής, η πλειοψηφία υπό τον Βενιζέλο κατάφερε αναίμακτα να προωθήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου χώρου, που προς το παρόν μοιάζει ένα αντίγραφο της Ελιάς στο πιο βαρύγδουπό του.

Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα γίνει τον Ιανουά-ριο και ουσιαστικά θα είναι μια εκδήλωση με στόχο να ψηφιστεί το πολιτικό πρόγραμμα και να επιλεγεί μια συντονιστική επιτροπή. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και τα μέλη της ηγετικής ομάδας φρόντισαν από το βήμα της διήμερης συνάντησης να επαναλάβουν ότι η συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς δεν σηματοδοτεί το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί εντελώς προβοκατόρικες τις πληροφορίες που διακινήθηκαν την τελευταία εβδομάδα ότι ουσιαστικά υπογράφεται αυτό το διάστημα το πιστοποιητικό θανάτου του ΠΑΣΟΚ. Με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υποστέλλει τη σημαία του και παραμένει η βασική πολιτική παράμετρος στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Καμία αμφισβήτηση

Ωστόσο ούτε οι εγκύκλιοι ούτε οι αποφάσεις διευκρινίζουν μια σειρά από θέματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα και κυρίως πώς αυτοπροσδιορίζεται έναντι του ΠΑΣΟΚ, του μοναδικού πολιτικού υποκειμένου, εντός του νέου χώρου, που έχει ιστορική διαδρομή, πολιτική αναφορά και οργανωτική υπόσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις, που αποτελούν είτε προϊόντα διάσπασης από μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) είτε προσωπικές πρωτοβουλίες πολιτικών στελεχών ΠΑΣΟΚικής καταγωγής.

Έτσι, πολλά είναι τα ερωτήματα που ταλανίζουν στελέχη που παρακολουθούν την επιχείρηση «ανασυγκρότησης» του χώρου.

Από την πορεία των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του ότι επικεφαλής και της Δημοκρατικής Παράταξης θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά στην επόμενη Βουλή το ΠΑΣΟΚ απλώς δεν θα εμφανίζεται πουθενά και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να προσδιοριστεί η σύνθεση της όποιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκύψει σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα μέλη.

• Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε κρίσιμα και οριακά ζητήματα;

• Τι θα συμβαίνει αν κάποιοι βουλευτές ή κάποια κίνηση εντός της Δημοκρατικής Παράταξης διαφωνεί με την όποια απόφαση και το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί;

• Ποιος θα είναι ο ρόλος των υπαρχόντων έστω και αναιμικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ εντός του ενιαίου χώρου;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα και οι φοβίες που διατηρούν πολλά στελέχη για την εξέλιξη αυτή, γι’ αυτό και παραδοσιακά στελέχη που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμούν ότι σε αντίθεση με ό,τι λέγεται η απόφαση για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το κομμα, που σε βάθος χρόνου θα διαχέεται.

Οι παπανδρεϊκοί και πάσης φύσεως αντιφρονούντες που έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ έχουν μέχρι αυτήν τη στιγμή προτιμήσει να σιωπήσουν αναμένοντας προφανώς την έκβαση του εγχειρήματος.

Ακόμα και η «Κίνηση των 75» υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη που το περασμένο δεκαπενθήμερο δημοσιοποίησε κείμενο με 4.000 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε συνέδριο του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν «όλα από την αρχή», δεν έχει ακόμα αντιδράσει στα όσα αποφασίστηκαν και λέχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθηναΐδα.

Κλίμα σιωπής

Το κλίμα πόλωσης, οξύτητας και πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και η σχεδόν βέβαιη προκήρυξη των εκλογών την άνοιξη φαίνεται να έχουν επίδραση στην εσωκομματική κατάσταση.

Παράλληλα και η έλλειψη συντονισμού και ενιαίας στρατηγικής όλων των διαφωνούντων και η αναμονή για τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ένα αμήχανο κλίμα σιωπής και… εγκαρτέρησης.

Από την ηγετική ομάδα εκτιμούν ότι οι περισσότεροι σιώπησαν, διότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπαράθεση, αφού ουσιαστικά το πρόβλημα δεν είναι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς όσο η ηγεσία Βενιζέλου.

Επισημαίνουν ακόμα ότι εκλογικός συναγερμός και η προοπτική της προσφυγής στις κάλπες δημιουργούν νέα δεδομένα, αφού η πολιτική διάσωση πολλών στελεχών αποτελεί τη βασική παράμετρο για να εκτονωθεί – στην παρούσα φάση – η εσωστρέφεια.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι τις παραμονές της συνδιάσκεψης διέρρευσαν πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Βενιζέλος ετοιμάζεται να προσφέρει «κλαδί ελαίας» προς τον Γιώργο και να ζητήσει να υπάρξει έστω προεκλογική ειρήνη, συζητώντας μαζί του την όποια απόφασή του για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όχι μόνο του ίδιου αλλά και στενών συνεργατών του.

Μάχη επιβίωσης

Σε κλειστές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εκτιμήσει ότι η εσωστρέφεια που χτύπησε με ένταση το κόμμα τον Σεπτέμβριο προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα και αποσταθεροποίησε περαιτέρω το κλυδωνισμένο κόμμα.

Πιστεύουν λοιπόν ότι στην παρούσα φάση που το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη της πολιτικής επιβίωσης απέναντι σε μια εντελώς πολωτική εκλογή μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αν εμφανιστεί ενιαίο το κόμμα μπορεί να πετύχει την ανατροπή και να βρεθεί στην τρίτη θέση.

Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ένα μεγάλο τμήμα απ’ όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι είναι πρώην ψηφοφόροι του που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα κάνουν.

Επίσης, λένε, χωρίς προς το παρόν αποδείξεις, ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια όλης της Ελλάδας και ότι το ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί μια σοβαρή μαγιά προκειμένου τα ψηφοδέλτια να είναι πιο δυναμικά και να μη δίνουν την αίσθηση της «ΠΑΣΟΚοκρατίας», που αποτελεί και το πιο τοξικό ζήτημα για το κόμμα.

Συνεργάτες του Βενιζέλου επισημαίνουν ότι το πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης απελευθερώνει δυνάμεις προκειμένου να μπουν στην πολιτική και τονίζουν ότι η «ανίχνευση νέων ταλέντων» σε όλη τη χώρα πηγαίνει καλά και αυτό ίσως αποτελέσει την αρχή προκειμένου να επανασυνδεθεί έστω και δειλά με τις νεότερες γενιές, που ακούνε ΠΑΣΟΚ και… κόβουν λάσπη.

Όλα αυτά είναι στη θεωρία, όμως, και υπό την αίρεση ότι η πλευρά Παπανδρέου ακόμα δεν μας έχει διαφωτίσει τι θα κάνει – είτε θα σιωπήσει και θα συνεργαστεί πλαισιώνοντας τα ψηφοδέλτια είτε θα αποχωρήσει διακριτικά είτε θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέο μαγαζί. Το μάδημα της μαργαρίτας συνεχίζεται…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:00