search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48
MENU CLOSE

Και εγένετο… υπερθέατρο!

07.11.2014 22:00
Και εγένετο... υπερθέατρο! - Media

Το «Αθηνών Αρένα», στην Πειραιώς, έκρυψε τα μπουζούκια και τις κιθάρες, έγινε «Πάνθεον» και μας παρουσιάζει μιούζικαλ…

Το «Αθηνών Αρένα», στην Πειραιώς, έκρυψε τα μπουζούκια και τις κιθάρες, έγινε «Πάνθεον» και μας παρουσιάζει μιούζικαλ…

Όσοι κυκλοφορούν στην «πιάτσα» της νυχτερινής Αθήνας γνωρίζουν καλά πως οι τζίροι των ξενυχτάδικων έχουν μειωθεί δραματικά. Το τέλος εποχής στον χώρο μουσικής και συναυλιών του «Αθηνών Αρένα» συνέπεσε με τον μετασχηματισμό του σε θέατρο «Πάνθεον», που υπόσχεται με το «καλημέρα» υπερ-θεάματα…

Πάνω στην οδό Πειραιώς, ανάμεσα σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της πρωτεύουσας, ένα πληθωρικό θέατρο έχει ανοίξει τις πόρτες του. Μέχρι πέρσι, κάποιοι το γνώριζαν ως ξενυχτάδικο. Φέτος, κάποιοι άλλοι το επισκέπτονται για τα νέα του θεάματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της μετάλλαξής του. Οι αναμορφωτές του, ο ιδιοκτήτης Γιάννης Παπαθεοχάρης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης, έχουν την πρόθεση να κάνουν ένα «άλλο θέατρο», μεταβαίνοντας με σταθερά βήματα στον όρο «θέατρο – θέαμα – θέμα».

Περί… Πανθέου

Μετά το «Αθηνών Αρένα» ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαθεοχάρης αποφασίζει να κάνει ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας έναν θεαματικό πολυχώρο, όπως τον χαρακτηρίζει, με το όνομα «Πάνθεον». Κύριο γνώρισμα του «Αθηνών Αρένα» ήταν η τεραστίων διαστάσεων αίθουσα, από τις μεγαλύτερες της χώρας, που φιλοδοξούσε να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας – όπως και έγινε. Οι εποχές όμως αλλάζουν, ο ένας από τους δύο γιους του έχει σπουδάσει θεατρολογία ενώ ο άλλος ασχολείται με τη διοίκηση του χώρου κι έτσι από τον Οκτώβριο το «Πάνθεον» άλλαξε προορισμό, αποκτώντας και θεατρική ταυτότητα.

Φιλοτεχνημένο εξωτερικά και εσωτερικά με γυαλί και μέταλλο από τον σύγχρονο εικαστικό Κώστα Βαρώτσο, αναδεικνύεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, μια και η σχεδίασή του επιτρέπει τη φιλοξενία πολιτιστικών δρώμενων απ’ όλες τις μορφές της τέχνης. Η αμιγώς θεατρική σκηνή του μπορεί να φιλοξενήσει βαγονέτα και σκηνικά μεγάλων παραγωγών, ενώ ο κεντρικός χώρος μπορεί να δεχθεί έως και 1.600 άτομα. Έχει θεατρικές θέσεις σε απόλυτα αμφιθεατρική διάταξη και πολυτελή θεωρεία – σουίτες τόσο στην πλατεία όσο και στους εξώστες. Είναι εύκολο στην πρόσβαση, παρέχει μεγάλο χώρο για πάρκινγκ ενώ διαθέτει καφέ – εστιατόριο αλλά και μεγάλο χώρο υποδοχής – φουαγιέ. Λόγω της αμφιθεατρικής δομής, το θέατρο «Πάνθεον» μπορεί να αναδιαμορφωθεί καταλλήλως για τις εκάστοτε ανάγκες μιας πολιτιστικής διοργάνωσης και να φιλοξενήσει κάθε είδους παράσταση, εκδήλωση, έκθεση ή συνέδριο.

Θέαμα με Ρουβά και Βίσση

Το «Πάνθεον» μπήκε δυναμικά στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας. Συνδύασε την έναρξη της λειτουργίας του με μια μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που απολαύσαμε πέρσι στο «Παλλάς», το «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» – τον ήρωα του Εντμόντ Ροστάν, που ερμηνεύει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με συμπρωταγωνίστρια τη Σμαράγδα Καρύδη. Περισσότεροι από 1.500 θεατές βρέθηκαν στην πρεμιέρα του, ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και παράγοντες της πολιτικής ζωής της πρωτεύουσας για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας ενώ τη μουσική υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Η παράσταση, που ήταν να διαρκέσει μέχρι αυτό το διάστημα, παίρνει παράταση λόγω της συνεχούς προσέλευσης του κοινού.

Με τη λήξη της, τη σκυτάλη στο φετινό ρεπερτόριο παίρνει μια νέα συνεργασία που αναμένουμε με ανυπομονησία. Μετά τις «Βάκχες», ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Σάκης Ρουβάς ξανασυνεργάζονται για να παρουσιάσουν τους «Άθλους του Ηρακλή». Μια παράσταση που απευθύνεται ακόμα και… σε παιδιά, με τους Ρούλα Πατεράκη, Ναταλία Δραγούμη, Αγορίτσα Οικονόμου, Έλενα Ρουσινού κ.ά. Τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, γιος του ιδιοκτήτη Γιάννη Παπαθεοχάρη. Τον Δεκέμβριο, το «Πάνθεον» έχει κλείσει ήδη την Ορχήστρα της Βιέννης προσδίδοντας μια χριστουγεννιάτικη νότα. Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ και Στράους. Άλλωστε, οι παραγωγοί του «Πάνθεον» μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα προσπαθήσουν να φιλοξενήσουν μεγάλες παραγωγές και σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα από το εξωτερικό. Με το νέο έτος, το θέατρο υποδέχεται τη ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweis». Με ερμηνεύτρια την Άννα Βίσση, το έργο πραγματεύεται μια ιστορία πάθους και απαγορευμένου – αιμομικτικού – έρωτα. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας. Και το τέλος της φετινής σεζόν για το «Πάνθεον» έρχεται τον Μάρτιο, οπότε η Μαρία Ναυπλιώτου συναντιέται επί σκηνής με τον Αλέξη Γεωργούλη και τον Γιάννη Ζουγανέλη, στο μιούζικαλ «Βίκτορ/Βικτόρια», που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:47