search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:40
MENU CLOSE

Αρνείται να γίνει συνένοχος

08.11.2014 22:00
oldphotospod_0611_008_cmyk1415355938.jpg

Βάζοντας διαχωριστικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ανοιχτός σε συνεννόηση με την κυβέρνηση

Βάζοντας διαχωριστικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ανοιχτός σε συνεννόηση με την κυβέρνηση

Tην ώρα που η κυβέρνηση πιέζεται ώστε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με την τρόικα για να προχωρήσει στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και στη μεταμνημονιακή νέα συμφωνία με τους δανειστές, που θα παρουσιαστεί ως απεμπλοκή από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ορίζοντας την πολιτική ατζέντα με βάση τις δικές του προτεραιότητες.

Ταυτόχρονα, καθόσον στις δημοσκοπήσεις παγιώνεται και αυξάνεται η ψαλίδα με τη Ν.Δ., η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν ενώπιον του πιο συντηρητικού κοινού το θεσμικό της προφίλ, δηλαδή τον σεβασμό στους θεσμούς, και τη διάθεση συνεννόησης με τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τη «συνέχεια του κράτους», δεν είναι επικίνδυνος, ούτε επίφοβος για την πρόκληση «πολιτικής ανωμαλίας», όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση. Όπως το έθεσε και το Ρόιτερς, ο Τσίπρας δεν φέρει πια το στίγμα του «ταραχοποιού».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό τη Δευτέρα όσο και η συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, την περασμένη Πέμπτη.

Το θεσμικό στοιχείο των κινήσεων Τσίπρα υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να θέσει την ατζέντα της προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να απαντήσει στις πιέσεις για «εθνική συνεννόηση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν από την Κουμουνδούρου, η επίσκεψη στον Πρόεδρο δεν περιείχε την πρόθεση εμπλοκής του στο θέμα της διεξαγωγής των εκλογών («δεν πήγαμε να του πούμε παραιτήσου για να γίνουν εκλογές», εξήγησε χθες στην άτυπη ενημέρωση ο Πάνος Σκουρλέτης), αλλά έθεσε επίσημα το στοιχείο της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα ζητήματα και δημοκρατικές διαδικασίες.

«Συνεννόηση στα αυτονόητα»

Πιο αναλυτικά, με την επίσκεψη στον πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας:

• Κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων θέτοντας ο ίδιος το πλαίσιο με βάση τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ (εκλογές), στο οποίο λίγες ώρες αργότερα απάντησε (αρνητικά) ο πρωθυπουργός.

• Απέδωσε στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την πολιτική όξυνση και το κλίμα «πολιτικής ανωμαλίας» λέγοντας ότι αποτελεί «επιλογή αποσταθεροποίησης» η επιλογή του να οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη και νοσηρή περίοδο έντασης ώς τον Μάρτιο.

• Αντιθέτως, προέβαλε ως στοιχείο της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ωριμότητα και «υπευθυνότητα», την εγγύηση σταθερότητας – σε αντιδιαστολή με την κυβερνητική προπαγάνδα ότι είναι επικίνδυνος, ότι η άνοδός του στην εξουσία θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, ότι το αίτημά του για τις εκλογές αποσταθεροποιεί τη χώρα κ.λπ. – καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν στα «αυτονόητα» και να οδηγήσουν τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές. «Χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης» ήταν για την ακρίβεια τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

• Ειδικά όσον αφορά το αίτημα για εκλογές, το οποίο η κυβέρνηση έχει πλήρως δαιμονοποιήσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι οι εκλογές αποτελούν διέξοδο, ενώ η παραμονή της κυβέρνησης σε συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης ή αλλιώς δυσαρμονίας με τη λαϊκή βούληση είναι αυτή που παράγει πολιτική και οικονομική αστάθεια, ακυβερνησία, κοινωνικές συγκρούσεις κ.λπ.

• Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στη συνεννόηση για κρίσιμα ζητήματα και επί των θεσμικών διαδικασιών, ακόμη και στο πρόσωπο του Προέδρου, χωρίς αυτό να σημαίνει συναίνεση ως προς τα σχέδια διεξόδου, τα οποία, όπως τόνισε, είναι διαμετρικά αντίθετα.

Συναινετικά για Πρόεδρο

Νέο σχετικά στοιχείο αποτελεί η διάθεση συναίνεσης που επιδεικνύει η Κουμουνδούρου στο πρόσωπο του ΠτΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστεί από κοινού με την κυβέρνηση ημερομηνία εκλογών και δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την προεδροεκλογή. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά το ενδεχόμενο να ψηφίσει για ΠτΔ πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το συντηρητικό πολιτικό φάσμα. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στη χθεσινή άτυπη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να πάει σε συναινετική εκλογή ΠτΔ ακόμη και αν θα είναι αυτοδύναμος. Πάντως, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προσώπου πάνω στα οποία η Κουμουνδούρου θα συναινούσε για τον Πρόεδρο, ο εκπρόσωπος Τύπου δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί πρόσωπο που έχει υπηρετήσει μνημονιακές πολιτικές απάντησε ότι «δεν πάσχουμε από πρόσωπα».

Γενικότερα, στο πλαίσιο της επιδίωξής του να τονίσει τη θεσμική του φυσιογνωμία, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα δεχτεί όποια πρόσκληση σε συζήτηση γίνει (π.χ. Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) για κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά ή το χρέος. Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά το χρέος, στη χθεσινή ενημέρωση τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα συναίνεσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις χωρίς το στοιχείο της παραδοχής ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπογραμμίστηκε δε εκ νέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, αν κι εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν από τις εκλογές.

Τι «απεύχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα εθνικά ζητήματα που μπαίνουν σθεναρά στην ατζέντα εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο πλέον προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία από τη μία δείχνει διάθεση «εθνικής συνεννόησης», από την άλλη όμως θέλει να κρατήσει τα θέματα αυτά εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ο Σαμαράς να πάει σε εκλογές για εθνικό ζήτημα ο Πάνος Σκουρλέτης χθες στο μπρίφινγκ απάντησε κοφτά «το απεύχομαι», δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ σε όποια επιλογή πολιτικής εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή δείχνουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνει την ανησυχία ότι τα εθνικά μπορεί να καταστούν αντικείμενο «πολιτικής κερδοσκοπίας» από τον Σαμαρά σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και να ανατραπεί το κλίμα προς όφελος της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Σκουρλέτης προέτρεψε χθες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε ωριμότητα και ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει τα ζητήματα της οικονομίας και του χρέους να περάσουν σε δεύτερη μοίρα – αποτελούν, είπε, και αυτά «εθνικό ζήτημα», καθόσον μόνο μια ισχυρή οικονομία μπορεί να πατήσει γερά στα πόδια της και να αποτρέψει τις απειλές που δέχεται.

Θετικός… «διχασμός»

Η Κουμουνδούρου θεωρεί άλλωστε ότι τα ζητήματα της οικονομίας και του χρέους είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας που της δίνουν το ασφαλές προβάδισμα. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και στα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν βελτιωμένη την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κοινού, στάθηκε στο γεγονός ότι πλέον οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος έχουν καταστεί πλειοψηφικές στην κοινωνία. Σημείωσε επίσης ότι το αίτημα για εκλογές για πρώτη φορά βρίσκει την κοινή γνώμη διχασμένη, κάτι που, όπως είπε, είναι θετικό αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά κανόνα η πλειονότητα των πολιτών στις δημοσκοπήσεις απαντά ότι δεν θέλει εκλογές. Δύο σημεία ακόμη από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στα οποία στέκεται η Κουμουνδούρου είναι η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα και η βελτίωση της γνώμης για το πρόσωπό του σε μια ερώτηση που παραδοσιακά «κερδίζει» ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, καθώς και η αυτοδυναμία, που κατά την Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ την προσεγγίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:39