search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:37
MENU CLOSE

Στις κάλπες οι Καταλανοί – Συμβολικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους

09.11.2014 11:36
Στις κάλπες οι Καταλανοί - Συμβολικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους - Media

Οι Καταλανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, μια συμβολική ψηφοφορία χωρίς νομική αξία αλλά πολυαναμενόμενη, η οποία διοργανώθηκε παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Οι Καταλανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, μια συμβολική ψηφοφορία χωρίς νομική αξία αλλά πολυαναμενόμενη, η οποία διοργανώθηκε παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9.00 το πρωί όπως είχε προγραμματιστεί στη Βαρκελόνη, μερικά μάλιστα υπό τα χειροκροτήματα των ψηφοφόρων που καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: "Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος;" και αν ναι, "Θέλετε να είναι ανεξάρτητο;". 

Δυνητικά περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των νέων άνω των 16 ετών και των αλλοδαπών, μπορούν να ψηφίσουν. Η Καταλονία έχει 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, και η Ισπανία συνολικά έχει 47 εκατομμύρια. 

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του "όχι" θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες. 

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός αυτής της πλούσιας περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας με τη θάλασσα και τα βουνά της, η πρωτεύουσα της οποίας ακτινοβολεί στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, θέλει την ανεξαρτησία. 

Αυτή η ημέρα της "9-Ν" (9ης Νοεμβρίου) είναι το τελευταίο επεισόδιο χρονολογικά μιας μακράς σειράς διενέξεων με τη Μαδρίτη, η οποία αρνείται να χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε μια περιοχή που ήδη έχει ευρείες εξουσίες. 

Η έντονη αυτή αντιπαράθεση, η διαφθορά στο σύνολο της πολιτικής τάξης και η οικονομική κρίση έστρεψαν πολλούς Καταλανούς προς την πλευρά αυτών που ζητούν αυτονομία οι οποίοι υπόσχονται "μια καλύτερη χώρα" χωρίς την Ισπανία. 

Οι οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες ώστε να υπάρξει μεγάλη προσέλευση. Περίπου 40.000 εθελοντές θα βοηθήσουν ώστε να στηθούν τα ανεπίσημα εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία της Κυριακής. 

Οι πολιτικοί της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποστήριξης θα παρακινήσει την κεντρική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερης φορολογικής και πολιτικής αυτονομίας, ή ακόμα και να πείσει τη Μαδρίτη να δεχτεί ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. 

Αξιωματούχοι από δύο κύρια κόμματα της Καταλονίας, υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες -από τους συνολικά 7 εκατομμύρια- ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής. 

«Το ιδανικό σενάριο είναι όσο περισσότεροι άνθρωποι τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Οριόλ Χουνκέρας, επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (ERC). «Είναι σαφές ότι αυτή η διαβούλευση… δεν μας δίνει τη δημοκρατική εντολή που θα είχαμε σε μια εκλογική διαδικασία, ωστόσο το σημαντικό είναι πως αποδεικνύεται ότι οι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν και θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους». 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03