search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:44
MENU CLOSE

Έλληνες συγγραφείς σε νέα έργα τους

10.11.2014 22:00
Έλληνες συγγραφείς σε νέα έργα τους - Media

Ήδη άρχισε η κυκλοφορία βιβλίων της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής, η οποία θα κορυφωθεί τις μέρες των Χριστουγέννων.

Ήδη άρχισε η κυκλοφορία βιβλίων της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής, η οποία θα κορυφωθεί τις μέρες των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια καλή και αξιόλογη «σοδειά», που δυστυχώς μέσα σε αυτό το απελπιστικά οχληρό περιβάλλον δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει μια καλή είδηση, μια αφορμή ελπίδας, μια εμπεδωμένη αξία.

 Η ελληνική λογοτεχνία πάντα υπήρχε εκτός των ενδιαφερόντων της ελληνικής κοινωνίας, εκτός των αξιακών της προτεραιοτήτων. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εγχώρια λογοτεχνία – εάν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική και κοινωνική φροντίδα – είναι σε θέση να σταθεί ισάξια με εκείνην προηγμένων χωρών, χωρών δηλαδή που διαθέτουν όλους εκείνους τους απαραίτητους θεσμικούς μηχανισμούς ώστε ο πνευματικός τους μόχθος να αποτελεί εθνικό προϊόν και όχι το χόμπι μιας ατομικής περίπτωσης.

Από τις ιστορικές εκδόσεις της Εστίας, με την πιο μακροχρόνια παράδοση στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία σε λίγο (το 2015) θα γιορτάσει 130 χρόνια λειτουργίας, κυκλοφορήσαν τα νέα διηγήματα του Δημήτρη Πετσετίδη «Επί τέσσερα». Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει παλιά και νέα διηγήματα ενδεικτικά της αφηγηματικής δεξιότητας του συγγραφέα. Από την Εστία έχουμε ακόμα τη νουβέλα του Ζήση Ζαρίκα «Κυριακή ρεπό», όπου παρακολουθούμε την περιπέτεια μιας Γεωργιανής πρόσφυγα που φτάνει στη χώρα μας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Με μια πολιτική – οικολογική – λογοτεχνική αφήγηση που αναδεικνύει την κοινωνική παρακμή, ο Μιχάλης Μοδινός στο μυθιστόρημά του «Τελευταία έξοδος Στυμφαλία» (Εστία) αναζητεί μέσα από την κοχλάζουσα τρέχουσα πραγματικότητα της χώρας μας τη διέξοδο της κάθαρσης. Ο Χαράλαμπος Μαγουλάς στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο πίνακας και ο καθρέφτης» (Εστία), φιλόλογος ο ίδιος, διαλέγει για ήρωά του έναν φιλόλογο βυθισμένο ανάμεσα στον έρωτα και την αφήγησή του. Τέλος, από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Γιώργου – Ικάρου Μπαμπασάκη «ΑΓΑΠΗ / LOVE». Σε μια Αθήνα που τρεκλίζει, σ’ έναν κόσμο που παραπαίει, μια γυναίκα κι ένας άντρας αποφασίζουν να ζήσουν όπως αγαπάνε, με όσα αγαπάνε και για όσο αγαπάνε.

Με μιαν άνετη και στιβαρή αφήγηση, ο Χρήστος Οικονόμου μας χαρίζει τη σειρά διηγημάτων του «Το καλό θα ’ρθει από τη θάλασσα», με νησιώτικες ιστορίες, απογυμνωμένες από το φολκλόρ, τόσο άγριες όσο η πραγματικότητά τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Διονύσης Χαριτόπουλος, «Πρόβες πολέμου», εκδόσεις Τόπος. Η σκόνη από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών δεν έχει «κάτσει» ακόμα, ο στρατός βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το αύριο. Γεγονότα που καταγράφει στο ημερολόγιό του ένας δόκιμος αξιωματικός.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης, «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία», εκδόσεις Τόπος. Δεκατέσσερα διηγήματα με βασιλοπούλες, δράκους και στιγμιαίους έρωτες της τρέχουσας ζωής.

Από τις εκδόσεις Τόπος και πάλι, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, «ΜΟΙΡΟΛΑ 3», όπου ο συγγραφέας μεταφέρει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα στο μέλλον, σε έναν άλλο πλανήτη, ύστερα από μια οικολογική καταστροφή…

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε «Το σκοτεινό Αίνιγμα» του Σπύρου Τζουβέλη. Συλλογή διηγημάτων με ψυχογραφήματα προσώπων και φόντο εικόνες μιας παλιότερης εποχής, που δεν έχει ακόμα λησμονηθεί, παρά την καταλυτική κοσμογονία των ημερών μας.

Γιώργος Μήτας, «Το σπίτι», εκδόσεις Κίχλη. Μετά την πολύ καλή συλλογή διηγημάτων του («Ιστορίες του Χολ») που προηγήθηκε, ο συγγραφέας επανέρχεται με μια νουβέλα – αλληγορία για την περιπέτεια της γραφής και τη γοητεία που ασκεί, επισημαίνοντας και τους κινδύνους που ενέχει.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα διηγήματα του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη, «Ζώνη πυρός», όπου ο διηγηματογράφος θέτει ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πάλι κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Αθηνάς Χατζή «Η θάλασσα έφυγε». Πρόκειται για μια πολυσχιδή και πολυπρόσωπη ερωτική ιστορία.

Τέλος, από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί «Ο θησαυρός του χρόνου», το τελευταίο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, που πραγματεύεται την απώλεια και τον χρόνο. Ο συγγραφέας γράφει για τους ανθρώπους που έφυγαν, τον χρόνο που πέρασε και άφησε ανεκτίμητους θησαυρούς στην καρδιά αλλά και στη συγγραφική του ζωή. Από τις εκδόσεις Πατάκη επίσης κυκλοφόρησε και το μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ «Επειδή είναι η καρδιά μου», μια ιστορία παραφροσύνης της αγάπης – που, όπως και η πραγματικότητα, ξεπερνά τη φαντασία.

Τέλος, η σημαντική, πάντα ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη Μαρία Μήτσορα κυκλοφορεί μια ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων που φέρει τον τίτλο «Από τη μέση και κάτω». Μια σειρά διηγημάτων με ερεβώδη διάθεση και πρωταγωνιστές ήρωες αδιέξοδων ζωών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15