search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57
MENU CLOSE

Βήμα προς βήμα η ρύθμιση με τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία

11.11.2014 07:20
Βήμα προς βήμα η ρύθμιση με τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία - Media

Υπεγράφη η απόφαση για την αποπληρωμή, σε έως και 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων προς τις εφορίες και τα τελωνεία οφειλών

(Αναδημοσίευση από bankingnews.gr)
 
Υπεγράφη η απόφαση για την αποπληρωμή, σε έως και 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων προς τις εφορίες και τα τελωνεία οφειλών

Απομένει πλέον το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων (σημειωτέον ότι οι αιτήσεις για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα καταστεί εφικτό το αργότερο μέχρι την επόμενη Παρασκευή, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, λόγω των προβλημάτων που ήδη έχουν προκληθεί στην είσπραξη των εσόδων, ζήτημα το οποίο επικαλείται άλλωστε η τρόικα στη διαφωνία της με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης.

Περίπου 3 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 15.000 ευρώ μπορούν να τα εξοφλήσουν σε 100 δόσεις (έως το 2023), ενώ σε 72 δόσεις (έως το 2020) μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν περισσότερα από 15.000 ευρώ. Εκτός ρύθμισης τίθενται οι μεγάλοι οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων η κα Κατερίνα Σαββαΐδου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (3033 10-11-2014), η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν υπάρχει τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης) στη Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο, έως την 31η Μαρτίου 2015.

Η πρώτη δόση (ελάχιστο ποσό 50 ευρώ) της ρύθμισης καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καταβολή της οφειλής δύναται να πραγματοποιείται μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης.

Η πληρωμή γίνεται μέσω των τραπεζών με την Ταυτότητα Οφειλής ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

Τα χρέη 

Υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγονται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία
της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, βεβαιωμένες έως την ίδια ημερομηνία οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, καθώς και χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των προηγούμενων διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.

Η υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. 

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις, το οποίο και θα δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης.

Απώλεια της ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης: 

α) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης 

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης 

γ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης 

δ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή

ε) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

e – ενημερότητα

Ηλεκτρονικά θα μπορούν εφεξής οι φορολογούμενοι να λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για τις συναλλαγές γλιτώνοντας τις ουρές στις εφορίες.

Ως προϋπόθεση για να εκδώσουν το σχετικό πιστοποιητικό που θα είναι διάρκειας ενός μήνα είναι οι υπόχρεοι να μην έχουν οφειλές ή όσοι έχουν αυτές να είναι ρυθμισμένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποδεικτικό ενημερότητας θα εκδίδεται στις εξής περιπτώσεις:

1) Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

2) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης, εφόσον οι συνολικές οφειλές δεν υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.

3) Για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης, εφόσον οι οφειλές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

4) Για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου, εφόσον οι οφειλές είναι ρυθμισμένες και η ρύθμιση είναι ενήμερη.

Για την χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτούνται: 

* Η αιτία έκδοσης.

* Ο φορέας κατάθεσης.

* Τα στοιχεία τίτλου πληρωμής, σε περίπτωση που η αιτία έκδοσης αφορά σε είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:57