search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Ο Μέγας Δουξ και το παράσιτο Δουκάτο του

11.11.2014 11:43

Από τους εμπνευστές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της απορρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, πείσμων πρόμαχος του τραπεζικού απορρήτου και των φοροπαραδείσων…

Από τους εμπνευστές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της απορρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών, πείσμων πρόμαχος του τραπεζικού απορρήτου και των φοροπαραδείσων, συστηματικός πολέμιος του φόρου Τόμπιν, αντίμαχος της συμμετοχής των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οπαδός της μυστικότητας και των εν κρυπτώ αποφάσεων κατά τη θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup – δεν υπάρχει πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής των τελευταίων είκοσι ετών που να μη φέρει στην ούγια της την υπογραφή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
 
Ευπατρίδης, πεπαιδευμένος, κοσμοπολίτης, πραγματικός Μέγας Δουξ μιας χώρας μικρούτσικης που εξαρτάται πλήρως από τον φρέσκο αέρα που ανακυκλίζουν οι επενδυτώνυμοι κερδοσκόποι, δυο δεκαετίες τώρα εκπροσώπησε άριστα τα συμφέροντά τους. Η ρητορική του καλού Ευρωπαίου στο στόμα του, σε όποια από τις τρεις γλώσσες που χειρίζεται άπταιστα, ήξερε να κρύβει θαυμάσια την απτή σκοπιμότητα πίσω από την πρόσοψη της συναίνεσης και του ενωσιακού ιδεαλισμού.
 
Αν αναλογιστεί κάποιος το διαβατήριό του, κανείς πολιτικός του καιρού του δεν έφτασε τόσο ψηλά. Αλλά και κανείς δεν συμβολίζει καλύτερα τους προθαλάμους των Βρυξελλών, τα παρασκήνια και τα παραθεσμικά τους τσαλίμια, την παραγωγική αποδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τον παρασιτισμό.
 
Όταν έχασε – λόγω σκανδάλου – τον πρωθυπουργικό θώκο στο Μεγάλο Δουκάτο, ο Γιούνκερ δεν αποθαρρύνθηκε, έβαλε στο μάτι την Κομισιόν. (Όπως και ο πρώτος του μέντορας άλλοτε, Ζακ Σαντέρ τ’ όνομα, που ίσως κάποιοι θυμούνται πώς βρήκε την έξοδο εκεί). Μετά τις ευρωεκλογές, και στηριζόμενος στην επικρατούσα σύγχυση μεταξύ διαδικασίας και πολιτικής ουσίας, κέρδισε την υποστήριξη ακόμη και της Αριστεράς, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, στην υποψηφιότητά του να διαδεχθεί τον Μπαρόζο, παρ’ όλους τους ενδοιασμούς των Βρετανών, των Ιταλών και των Γερμανών προς το πρόσωπό του. Κάποιοι νόμισαν ότι είδαν εδώ μια ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά της «λιτότητας», να πλήξουν τη Μέρκελ…
 
Τώρα, μετά τις αποκαλύψεις για το βρώμικο παιχνίδι του Λουξεμβούργου εις βάρος των φορολογικών αρχών των λοιπών χωρών της Ε.Ε., η αξιοπιστία του έχει εξανεμιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επαίσχυντων μυστικών συμφωνιών συνήφθη επί της δικής του πρωθυπουργίας. Αλλά ήρθε στο φως και η υποκρισία της φιλοευρωπαϊκής ρητορικής του. Το διάστημα 2008-2010, όταν η κρίση είχε ήδη εκδηλωθεί, ο Γιούνκερ ρητόρευε υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα, οι έφοροί του διευκόλυναν τις μεγάλες πολυεθνικές να αποκρύπτουν τα κέρδη τους και στερούσαν τις πληττόμενες χώρες από φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Είναι εξόχως πιθανό ότι χωρίς την παράταση της κρίσης, το ντάμπινγκ του Λουξεμβούργου εις βάρος των εταίρων του δεν θα είχε έρθει ποτέ στο φως.
 
Ειρωνεία της τύχης! Με τους δεσμούς του προς το Λονδίνο και τη Ρώμη ήδη κομμένους, με τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο να του ζητούν να λογοδοτήσει και με τον διεθνή Τύπο να βάλλει εναντίον του, ο Γιούνκερ, τον οποίο πολλοί έβλεπαν ως θεσμικό αντίβαρο στην παντοκρατορία των Γερμανών, αν κατορθώσει τελικά να κρατήσει τη θέση του, θα το οφείλει αποκλειστικά στην προαίρεση της Μέρκελ. Ένας απαξιωμένος και χειραγωγήσιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ίσως ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή για τους σχεδιασμούς του Βερολίνου.
 
 
* Ο Κώστας Κουτσουρέλης είναι συγγραφέας (www.koutsourelis.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:09