search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:10
MENU CLOSE

Το 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 22% του πλούτου, όσο και το φτωχότερο 90% του πληθυσμού

11.11.2014 11:56
Το 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 22% του πλούτου, όσο και το φτωχότερο 90% του πληθυσμού - Media

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) είναι όλο και λιγότεροι να κατέχουν όλο και περισσότερο πλούτο. Σύμφωνα με νέα έρευνα καθηγητών του London School of Economics, το 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 22% του πλούτου, το ίδιο ακριβώς ποσοστό που κατέχει το πιο φτωχό 90% του πληθυσμού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) είναι όλο και λιγότεροι να κατέχουν όλο και περισσότερο πλούτο. Σύμφωνα με νέα έρευνα καθηγητών του London School of Economics, το 0,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ κατέχει το 22% του πλούτου, το ίδιο ακριβώς ποσοστό που κατέχει το πιο φτωχό 90% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
 
Ανάμεσα στο πιο αμφιλεγόμενο συμπέρασμα της έρευνας του Thomas Piketty, που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του “Capital in the Twenty-First Century”, είναι ότι η ανισότητα μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 18ου αιώνα όπου ο πλούτος ήταν ζήτημα κληρονομικότητας. Το βιβλίο δέχθηκε έντονη κριτική, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η οικονομική ανισότητα πλησιάζει επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ.
 
Παλαιότερες μελέτες δείχνουν μικρές αλλαγές στην ανισότητα τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα μία διαχρονική μελέτη από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου του Columbia και του Berkeley έδειξαν μία μικρή αύξηση του πλούτου του πιο εύπορου 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ, από την κατοχή του 19% του συνολικού πλούτου το 1976 στο 21% το 2004.
 
Όμως η έρευνα του Edward Wolff του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απέδειξε ότι αυξήθηκε ραγδαία η οικονομική ανισότητα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
 
Μία νέα έρευνα των καθηγητών  Saez and Gabriel Zucman από το  London School of Economics, υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες έρευνες υποεκτιμούσαν το ποσοστό του πλούτου που ανήκει στους πολύ πλούσιους. 
 
Οι ερευνητές εξέτασαν διαχρονικά τον πλούτο του 90% των πιο φτωχών αμερικανών και τον συνέκριναν με τον πλούτο των υψηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
 
Στα τέλη του 1920 πριν από την μεγάλη ύφεση, το ο,1% της οικονομικής ελίτ έλεγχε σχεδόν το ένα τέταρτο  του συνολικού πλούτου και το πιο φτωχό 90% έλεγχε περίπου το 16%. Μετά την ύφεση και μέχρι το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το ποσοστό του πλούτου που μοιράζονταν το πιο φτωχό 90% αύξανε σταθερά. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο πλούτος της μεσαίας τάξης είχε αυξηθεί στο 36% σχεδόν 4 φορές το ποσοστό του πλούτου που κατείχε το πιο πλούσιο 0,1%.
 
Κατά τη διάρκεια της δεκαετία του 80 αυτή η τάση άρχισε να ανατρέπεται. Τα πραγματικά εισοδήματα του πιο πλούσιου 0,1% άρχισαν να αυξάνονται και ο πλούτος τους αυξήθηκε κατά 3,4% κάθε χρόνο από το 1986 μέχρι το 2012, ενώ την ίδια ώρα ο πλούτος του 90% του πληθυσμού μειώθηκε κατά 0,7%. Η κρίση στα στεγαστικά και η πτώση της αξίας των σπιτιών που κατείχε η μεσαία τάξη, ήταν η κύρια αιτία της μείωσης του πλούτου στο 90%.


  
Από την άλλη πλευρά, οι περιουσίες του πιο πλούσιου 0,1% του πληθυσμού αυξήθηκαν. Οι 16.000 πιο πλούσιες οικογένειες των ΗΠΑ, το 0,01% του πληθυσμού, με περιουσία που ξεπερνά τα 370 εκατ. δολάρια, ελέγχει το 11,2% του πλούτου της χώρας το οποίο είναι ποσοστό ρεκόρ.
 
Το 0,1% του πληθυσμού, περίπου 160.000 οικογένειες με μέσο όρο περιουσίας τα 73 εκατ. δολάρια κατέχουν το 22% του πλούτου των ΗΠΑ, ακριβώς ίδιο ποσοστό με αυτό που κατέχει το πιο φτωχό 90% του πληθυσμού.
 
 
Πηγή: Economist

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03