search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47
MENU CLOSE

O «Σωσίας» του Ντοστογιέφσκι έρχεται στο θέατρο «Ροές»

11.11.2014 17:26
O «Σωσίας» του Ντοστογιέφσκι έρχεται στο θέατρο «Ροές» - Media

Ο ‘Αρης Σερβετάλης ερμηνεύει τον λογοτεχνικό Γκολιάτκιν του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στον συναρπαστικό και ρηξικέλευθο «Σωσία».

 
Ο ‘Αρης Σερβετάλης ερμηνεύει τον λογοτεχνικό Γκολιάτκιν του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στον συναρπαστικό και ρηξικέλευθο «Σωσία». Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου «Ροές», από 21 Νοεμβρίου.
 
Ο Ντοστογιέφσκι γράφει τον «Σωσία» το 1846, πριν τα διάσημα μεταγενέστερα έργα του («Έγκλημα και Τιμωρία», «Δαιμονισμένοι», «Αδελφοί Καραμαζόφ»). Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος συγγραφέας καταδύεται στον ψυχικό κόσμο του δημόσιου υπαλλήλου Γκολιάτκιν. Ο ήρωας θέλει να «τραβάει τον δρόμο του», αλλά και θέλει να «μη διαφέρει καθόλου απ’ τους άλλους ανθρώπους». Διχάζεται: ο πραγματικός Γκολιάτκιν εμμένει στην ιδιαιτερότητά του, ο σωσίας του όμως υποτάσσεται στον γενικό κομφορμισμό, γίνεται ίδιος με τους άλλους ανθρώπους. Ο Ντοστογιέφσκι περιγράφει αριστοτεχνικά τη σύγκρουση των δύο στάσεων, την έκφρασή τους στη ζωή του ήρωα, την τραγική κατάληξη.
 
 
Το κείμενο εξέπληξε τους συγχρόνους του, με αποτέλεσμα να γίνει σημείο αναφοράς ακόμα και για συγγραφείς που δεν εκτιμούσαν τον ίδιο τον Ντοστογιέφκσι. Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ που τον θεωρούσε «μέτριο συγγραφέα» παραδεχόταν πως το έργο αυτό είναι «το καλύτερο πράγμα που έγραψε ποτέ» και πως είναι «ένα σπάνιο και τέλειο έργο τέχνης».
 
Η νουβέλα έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Το 1968 με τον τίτλο «Partner» σε σκηνοθεσία Μπερνάντο Μπερτολούτσι και το 2013 με πρωταγωνιστή τον Τζέσι Άιζενμπεργκ σε διπλό ρόλο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίτσαρντ Αγιοάντε, με τον τίτλο «The Double».

Την παράσταση σκηνοθετεί και επεξεργάζεται δραματουργικά η Έφη Μπίρμπα και τους ρόλους ερμηνεύουν εκτός του Άρη Σερβετάλη, οι Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Συμεωνίδης, Συμεών Τσακίρης , Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης.
 
 
 
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47