search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:23
MENU CLOSE

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή από το 1992

12.11.2014 08:22
Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή από το 1992 - Media

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν την Τρίτη στο Εφετείο δικηγόροι οι οποίοι προτίθενται να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι μέλη της επιτίθενται σε αντιπάλους τους τα τελευταία είκοσι χρόνια. 

(Αναδημοσίευση από το kathimerini.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος)
 
Υπό τις ονομασίες «φάλαγγα», «Πρωτεσίλαος», «χρυσοί αετοί», «τάγματα εφόδου» ή «ομάδες ασφαλείας», αλλά με την ίδια παραστρατιωτική δομή και συντονισμένη δράση, επιλεγμένα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε αντιπάλους τους εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στο Εφετείο δικηγόροι, οι οποίοι προτίθενται να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
 
Βασιζόμενοι σε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μελών αλλά και ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής θέτουν την αρχή των επιθέσεων «τουλάχιστον από το έτος 1996» και όχι από το 2008 όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.
 
Ηδη από το 1996 πέντε μέλη της αριστερής οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση, θύματα χρυσαυγίτικης επίθεσης στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη, έκαναν λόγο για σχεδιασμένες «επιχειρήσεις» της νεοναζιστικής οργάνωσης κατά ιδεολογικών αντιπάλων. «Δεχτήκαμε αιφνίδια, βίαιη και απρόκλητη επίθεση από ομάδα 15 ανδρών», ανέφεραν στη μήνυσή τους. «Δεν ήταν αυθόρμητη εκδήλωση πολιτικής εμπάθειας αλλά οργανωμένη και ψύχραιμη “επιχείρηση”». Οι δράστες, αφού κατόπτευσαν τον χώρο, επέστρεψαν οπλισμένοι με ξύλινα και σιδερένια κλομπ. Τότε είχε ζητηθεί με τη μήνυση η ποινική δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ο εισαγγελέας να προχωρήσει στην άσκησή της. Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο επικεφαλής του τάγματος εφόδου ποινές φυλάκισης έξι και οκτώ μηνών.
 
Ως χρόνο συγκρότησης της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση οι δικηγόροι «για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος» (πρωτοβουλία Jail Golden Dawn) θέτουν το έτος 1987. Όπως γράφουν, από τότε «και πιο εμφανώς από το 1992, εμφανίζονται οι πρώτοι πυρήνες της με βίαιες επιθέσεις κατά αντιφρονούντων».
 
Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά σε 90 επιμέρους δικογραφίες και δικαστικές αποφάσεις για την εγκληματική δράση μελών ή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από το περιστατικό της Φωκίωνος Νέγρη μέχρι και σήμερα. Σε αυτές περιλαμβάνονται ληστείες, ξυλοδαρμοί και οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, αλλά και του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν κατά το ρατσιστικό πογκρόμ του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε μέλη της οργάνωσης (μεταξύ των οποίων και αποσπασμένος αστυνομικός φρουρός του Ν. Μιχαλολιάκου) που πουλούσαν προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά.
 
Τριάντα στιλέτα
 
Στις περισσότερες επιθέσεις υιοθετείται, σύμφωνα με το υπόμνημα, κοινή εμφάνιση και οπλισμός. Ενδεικτικά, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια 17 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν 30 στιλέτα που, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «δεν δικαιολογούνταν για οικιακή, επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση».
 
Τρόπος δράσης
 
Το 223 σελίδων υπόμνημα κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, θύματος επίθεσης στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012 από μέλη της Χ.Α. Η νυχτερινή επιδρομή εμφανίζει τη μεθοδολογία επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών της νεοναζιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η επίθεση ξεκίνησε με δήλωση της ταυτότητας των δραστών. «Τώρα θα μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή», φέρεται να φώναξαν. Αντίστοιχα, το 2008 στην επίθεση στο στέκι «Αντίποινα» ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου φώναξε «έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής» και στην επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 ειπώθηκε από τον επικεφαλής: «Εδώ κάνουμε κουμάντο μόνο εμείς». Οι επιθέσεις συνήθως δεν διαρκούν πάνω από 15 λεπτά και λήγουν με σήμα του ανώτερου μέλους της οργάνωσης. Εκ των υστέρων οι δράστες προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους. Κατηγορούμενος για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών δήλωσε στην απολογία του ότι ο πυρηνάρχης του Περάματος ζήτησε «να μην πούμε τίποτα για τις μπλούζες της Χρυσής Αυγής που φόραγαν οι δύο… Οσο ήμασταν μέσα στο τμήμα, μέχρι να έρθουν οι Aιγύπτιοι παθόντες, έβγαλαν τις μπλούζες και τις φόρεσαν ανάποδα». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:19