search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:30
MENU CLOSE

Προβόπουλος: Δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό – Υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού

12.11.2014 10:06
Προβόπουλος: Δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό - Υπήρχε plan B σε περίπτωση τραπεζικού πανικού - Media

Τις προσπάθειες για την προστασία του τραπεζικού συστήματος αποκάλυψε ο Γ. Προβόπουλος, ενώ σημείωσε πως οι πολιτικοί απέκρυψαν τις υποχρεώσεις από την ένταξη στην ΟΝΕ.

Τις προσπάθειες για την προστασία του τραπεζικού συστήματος αποκάλυψε ο Γ. Προβόπουλος, ενώ σημείωσε πως οι πολιτικοί απέκρυψαν τις υποχρεώσεις από την ένταξη στην ΟΝΕ.
 
«Υπήρχε plan B» παραδέχτηκε ο πρώην διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Όπως είπε, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν προέβλεπε ότι η χώρα θα βγει εκτός ευρώ αλλά τι θα συμβεί σε περίπτωση τραπεζικού πανικού. «Μερικά από αυτά που προβλέπονταν τα είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν».
 
Όπως είπε «κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκαν αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη». Βασική επιδίωξη της ΤτΕ ήταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού.
 
Σημείωσε ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.
 
«Τον Μάρτιο του 2014 είχα μεγάλη κόντρα με την τρόικα για τα stress test των τραπεζών». Ο Πολ Τόμσεν και κάποιοι άλλοι στην τρόικα πίστευαν ότι η κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγησε η ΤτΕ με τη βοήθεια συμβούλων, σημείωσε. «Ημουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ».
 
«Το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τις υποχρεώσεις που είχε η χώρα από την ένταξη στο ευρωσύστημα», τόνισε ο Γ. Προβόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το αρχικό μείγμα του προγράμματος ήταν λάθος καθώς στηρίχθηκε σε υπερβολική φορολογική επιβάρυνση και όχι στην περικοπή των δημοσίων δαπανών που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα. «Δυστυχώς η χώρα δεν βρέθηκε με εθνικό σχεδιασμό και ακόμα και τώρα δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24