search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:21
MENU CLOSE

Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν παρανόμησα, λέει ο Γιούνκερ για τον παράδεισο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου

12.11.2014 14:21
Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν παρανόμησα, λέει ο Γιούνκερ για τον παράδεισο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου - Media

Την πολιτική ευθύνη για την μετατροπή του Λουξεμβούργου σε παράδεισο φοροδιαφυγής ανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόνκαι πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 
Την πολιτική ευθύνη για την μετατροπή του Λουξεμβούργου σε παράδεισο φοροδιαφυγής ανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Ο 59χρονος Γιούνκερ, που εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν υποστηριζόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 24 χρόνια, μέχρι το τέλος του 2013.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι το Μεγάλου Δουκάτο είχε κλείσει γενναιόδωρες συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να μην πληρώνουν φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ.  
 
Μετά τις αποκαλύψεις και τον σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις, αν και μόλις πριν δύο ημέρες, δια του εκπροσώπου του Μαργαρίτη Σχοινά, εμφανιζόταν να αντιμετωπίζει υπερβολικά χαλαρά τις αποκαλύψεις.
 
«Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του κρατιδίου του Λουξεμβούργου», είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λουξεμβούργου, οι φορολογικές συμφωνίες ίσως να μην ήταν ηθικές.
 
"Φταίνε οι φορολογικοί κανονισμοί"…
 
«Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές η εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων, που μερικές φορές είναι διαμετρικά αντίθετοι, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που δεν συμβαδίζουν με τα ηθικές αξίες που είναι κοινώς αποδεκτές», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 
«Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι ήταν πρόθεσή μου να οργανώσω μηχανισμούς φοροδιαφυγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.  
 
Για να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να προωθήσει νομοθεσία για κοινή φορολόγηση των επιχειρήσεων από όλα τα 28 κράτη – μέλη, κάτι στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά αρκετές χώρες, είπε ακόμα, ενώ σημείωσε ότι θα προωθήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών.
 
Τέλος, ανέφερε ότι θα διεξαχθεί έρευνα από την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάνγκερ, και ότι δεν θα συζητήσει την υπόθεση μαζί της για να μη θεωρηθεί κάτι τέτοιο ως παρέμβαση στο έργο της. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:20