search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29
MENU CLOSE

Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

12.11.2014 16:54
Εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ - Media

«Βόμβα» στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσον αφορά στη δυνατότητα των φορολογουμένων να ρυθμίσουν και το σύνολο του ΕΝΦΙΑ σε βάθος χρόνου, βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

αναδημοσίευση από: euro2day.gr
Ρεπορτάζ: Έλενα Λάσκαρη

«Βόμβα» στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσον αφορά στη δυνατότητα των φορολογουμένων να ρυθμίσουν και το σύνολο του ΕΝΦΙΑ σε βάθος χρόνου, βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι:

– Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.
– Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
– Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με την απόφαση την οποία εξέδωσε μόλις προ δύο ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η κ. Σαββαϊδου δεν ήταν ενήμερη για τις αλλαγές. Το πρωϊ άλλωστε στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η κα Σαββαϊδου επανηλημένα ρωτήθηκε και επανηλημένα διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να γίνει αυτό που τελικά συνέβη. 

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα τις τελευταίες μέρες «γκρινιάζει» διαρκώς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ιδίως στο σκέλος που αφορά τον ΕΝΦΙΑ αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού. Στα επιχειρήματα αυτά, στελέχη της ΓΓΔΕ αντιτείνουν ότι ήδη το δίμηνο Σεπτεμβρίου –Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,170 δις ευρώ ή σχεδόν ο μισός ΕΝΦΙΑ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της πρόβλεψης του νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Με ένα απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η αναστάτωση προκλήθηκε εξαιτίας των αποφάσεων της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαϊδου, καθώς «ο νόμος έχει αποστάσεις από την απόφαση».

Επειδή όμως ο νόμος αλλάζει με… νόμο εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή ώστε να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν θα εξαιρεθεί από τις 100 δόσεις και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία με βάση τις αρχικές διατάξεις, όπως άλλωστε και όλος ο ΕΝΦΙΑ, έμπαιναν στη ρύθμιση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29