search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:24
MENU CLOSE

Συνάντηση με τον Νταβούτογλου θα ζητήσει ο Τσίπρας

13.11.2014 11:59
Συνάντηση με τον Νταβούτογλου θα ζητήσει ο Τσίπρας - Media

Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκάλυψε στην άτυπη ενημέρωση το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης. 

 
Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκάλυψε στην άτυπη ενημέρωση το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνάντηση με τον Νταβούτογλου» είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί αίτημα για συνάντηση προς την τουρκική πλευρά. Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει οποιοδήποτε βήμα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και πως εκτιμά ότι ο διάλογος με την τουρκική πλευρά είναι απαραίτητος μέσα στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών. Όταν ζητήθηκε να διευκρινίσει πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ το περιεχόμενο του διαλόγου, υπογράμμισε ότι «δε συζητάμε ζητήματα που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
 
Φρένο στη συνάντηση με Γιούνκερ
 
Μια άλλη συνάντηση ωστόσο φαίνεται να αναβάλλεται προς το παρόν. Ύστερα από τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου επί πρωθυπουργίας Ζαν Κλωντ Γιούνκερ φρενάρει «αντικειμενικά» η συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για υποκρισία της Ευρώπης δεδομένου ότι όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει συνάντηση με τον θεσμικό εκπρόσωπο της Κομισιόν και όχι με τον πρόσωπο Γιούνκερ.
 
 
Έρευνα και για τους Άδωνη- Πλεύρη
 
Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
 
Μίλησε για νέα επιχείρηση αυταρχισμού στο Πανεπιστήμιο, και με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη Νομική έκανε λόγο για «προκλητική και αναίτια επίθεση» των ΜΑΤ στους φοιτητές, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Κατηγόρησε τις πρυτανικές αρχές για «προληπτικό» κλείσιμο της Σχολής και είπε πως υπάρχει πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση η οποία όπως είπε ακολουθεί στρατηγική της έντασης, «εκτελεστικός βραχίονας» της οποίας, τόνισε, είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης.
 
Σε συνέχεια του σημερινού αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της Αυγής ότι οι σημερινοί βουλευτές της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης υπέγραφαν ως μέλη τότε της ΚΟ του ΛΑΟΣ δεκάδες ερωτήσεις του Γ. Καρατζαφέρη για τα εξοπλιστικά, μεταξύ άλλων και για το Super Puma και τα αεροσκάφη Mirage 2000-5, αναρωτήθηκε αν γνώριζαν τι υπέγραφαν και ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και στα δικά τους Πόθεν Έσχες.
 
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι αυτές κινούνται σε τραπεζοκεντρική λογική, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένος, ενώ για το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι η υποχώρησης της κυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας δείχνει την απουσία διαπραγμάτευσης. Προηγουμένως, αναφέρθηκε στη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών και σχολίασε ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή πρόθεση των τραπεζών, αλλά απαιτείται σαφής πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.
 
«Συνταγματικός αντιπερισπασμός»
 
Χαρακτήρισε την προωθούμενη έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης ως «συνταγματικό αντιπερισπασμό» απέναντι στους χειρισμούς στην οικονομία και άσκησε κριτική καθώς όπως είπε το Σύνταγμα δεν είναι ένας οποιοσδήποτε νόμος αλλά μια βαθιά πολιτική διαδικασία που απαιτεί ευρύτερη συναίνεση, επομένως δεν μπορεί να αναθεωρηθεί μέσα από «διαδικασίες εξπρές». Αναφερόμενος στα προεδρικά διατάγματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες η κυβέρνηση περνάει αποφάσεις παρακάμπτοντας τη Βουλή, σχολίασε ότι η κυβέρνηση, εφόσον ενδιαφέρεται για τα θεσμικά ζητήματα, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να είχε σεβαστεί το υφιστάμενο Σύνταγμα το οποίο όμως έχεις καταπατήσει επανειλημμένα.
 
Συνάντηση με Κουβέλη
 
Όσον αφορά την δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα ο Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Κουβέλη το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
 
Μήνας περιφερειακών συνδιασκέψεων
 
Αναφέρθηκε στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του κόμματος, η πρώτη και κύρια φάση των οποίων θα ξετυλιχτεί από τα μέσα του Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη (σε Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο). Οι συνδιασκέψεις αυτές όπως εξήγησε θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση τοπικών προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά θα αποτελέσουν και ένα βήμα συνάντησης με επιμελητήρια, τοπικούς φορείς και συνδικάτα, κ.λπ.  καλλιεργώντας το πεδίο για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μπλοκ που θα στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα πρώτα της βήματα. Επιπλέον θα αποτελέσει βήμα συνάντησης και με τους άλλους μνημονιακούς πολιτικούς χώρους που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος και σε προηγούμενες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΗ, δάση, αιγιαλοί) και θα προσκληθούν και τώρα με δικαίωμα λόγου χωρίς δεσμεύσεις.
 
«Ανοιχτοί» υπό όρους και σε όσους έχουν ψηφίσει μνημόνια
 
Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των συμμαχιών με δυνάμεις ή και πρόσωπα ο Πάνος Σκουρλέτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει δεκτά στα ψηφοδέλτιά του πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια, απάντησε ότι κριτήριο αποτελεί ο φερέγγυος τρόπος αποστασιοποίησης από τη μνημονιακή πολιτική και έφερε ως παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος όπως είπε έχει ψηφίσει ένα μνημόνιο αλλά κανείς σήμερα δεν μπορεί να του αμφισβητήσει ότι είναι αντιμνημονιακός. Σχετικά με τις κοινοβουλευτικές συμμαχίες γύρω από το θέμα της εκλογής του ΠτΔ σημείωσε ότι όποιος θα ψηφίσει για Πρόεδρο «δεν μπορεί να ελπίζει σε συμμαχία μαζί μας», όμως, είπε, «δεν ισχύει και το αντίστροφο» αν και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία στις συμμαχίες εντός Βουλής, όσο και εκτός.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:24