search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Το κυβερνητικό «αυτογκόλ» με τον ΕΝΦΙΑ και οι… «εξηγήσεις» Σταϊκούρα

13.11.2014 14:40
Σταϊκούρας: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εισέλθει σε νέες μεγάλες περιπέτειες με ευθύνη της κυβέρνησης - Media

Στον … κουτοπόνηρο Έλληνα επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για το δικό της «αυτογκόλ» με τον ΕΝΦΙΑ! 

Στον … κουτοπόνηρο Έλληνα επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για το δικό της «αυτογκόλ» με τον ΕΝΦΙΑ!
Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα … αδικαιολόγητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έφτασε στο σημείο να πει από το βήμα της Βουλής ότι ο ΕΝΦΙΑ εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο, επειδή «ενδέχεται κάποιοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων τους». Έκανε, μάλιστα, λόγο για «γενναιόδωρη ρύθμιση».  
           
Ο Χρ. Σταϊκούρας ουσιαστικά επιστρατεύτηκε – αν και αναρμόδιος – να καλύψει την επικοινωνιακή γκάφα της κυβέρνησης καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της ΝΔ. Από τη στιγμή που κατατέθηκε η νέα τροπολογία που τροποποιούσε την προηγούμενη τροπολογία, «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να έρθει κάποιος από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις, προκειμένου να είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να ψηφίσουν, στη λογική «μισή ντροπή δική μας, μισή ντροπή δική τους».
           
 Πως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας την τροπολογία της κυβέρνησης:
– H ρύθμιση αφορά όσες οφειλές ήταν όχι μόνο βεβαιωμένες αλλά και ληξιπρόθεσμες κατά την 1η Οκτωβρίου. «Αυτό γιατί» όπως είπε με την υπαγωγή στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, ενδέχεται να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Αυτό θα ήταν αντίθετο με το σκοπό της ρύθμισης, που είναι η διευκόλυνση και παροχή κινήτρων προς τους πολίτες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής και για τούτο δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι΄ αυτό η ρύθμιση, όπως ήδη ανέφερα, σε σχέση με παλαιότερες ρυθμίσεις που ίσχυσαν στη χώρα αλλά και με τα διεθνή δεδομένα, είναι γενναιόδωρη». «Δεν είναι επιθυμητή» πρόσθεσε «η δημιουργία, τεχνητά, μιας «νέας γενιάς οφειλετών», παρά μόνο η διευκόλυνση των οφειλετών που λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους».

– Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιβραβεύει τους συνεπείς. «Η παρέμβασή μας» τόνισε «σήμερα αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται». Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο, γιατί ο συνεπής που πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να πληρώσει τις επόμενες δεν μπαίνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά παραμένει στην προηγούμενη ρύθμιση. Το είπε άλλωστε ο ίδιος στη συνέχεια: «Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, δόση Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εάν δεν πληρωθούν, είναι δυνατόν να υπαχθούν στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις.

– Διέψευσε ότι έγινε κατ’ εντολή της Τρόϊκας. «Η παρέμβαση αυτή» ανάφερε «είναι παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης».

– Τι είπε για να δικαιολογήσει τη «γκάφα» του ΕΝΦΙΑ: «Tο 96% των οφειλετών του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υπαχθεί στις 72 έως 100 δόσεις της ρύθμισης.  Και αυτό γιατί, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι το 92% περίπου των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ ύψους μέχρι 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ. Επισημαίνεται ότι,  το μέσο ποσό ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις που επήλθαν στη ρύθμιση και την τελική εκκαθάριση των σχετικών δηλώσεων, ανέρχεται στα 536 ευρώ.  Συνεπώς, για το 96% των περιπτώσεων, με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ που υπάρχει στην υφιστάμενη ρύθμιση, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τις 10-20 δόσεις.  Δηλαδή, το 96% των οφειλετών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72 έως 100 δόσεις της ρύθμισης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:08