search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:07
MENU CLOSE

Aπομονώνει την κυβέρνηση

13.11.2014 22:00
oldphotosm_13_11_petrelaio1415893569.jpg

Βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο της «ανατροπής» και η κυβέρνηση να απομονωθεί «καθοριστικά, μέσα κι έξω από τη Βουλή» και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ως προς τα παραπάνω, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από εύγλωττη. Πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική στρατηγική της, με βάση την οποία εκφώνησε το κεντρικό δίλημμα (ή με τη «στρατηγική της υποτέλειας και της καταστροφής» ή με τη «στρατηγική της κατάργησης» των μνημονίων, της «αντιπαράθεσης με τις πολιτικές της βαρβαρότητας» και της «σκληρής διαπραγμάτευσης» για το χρέος), αναφέρθηκε:

•  Στις ευρωπαϊκές συμμαχίες αλλά και στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας.

•  Στα εθνικά ζητήματα, υπό το πρίσμα της παραδοσιακής εξωτερικής πολιτικής που ασκείται τις τελευταίες δεκαετίες, πεδίο που κι αυτό με τη σειρά του απευθύνεται στο ευρύ, μη κομματικό, αλλά εθνικό ακροατήριο, τη συμμαχία με το οποίο επιδιώκει ο Τσίπρας.

Περιγράφοντας την κυβερνητική «στρατηγική της καταστροφής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ουσιαστικά στον κίνδυνο η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όχι μόνο να προχωρήσει σε συμφωνία για νέο μνημόνιο, αλλά και να «θωρακίσει θεσμικά την αγριότητα», ώστε να «δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης» και να την υποχρεώσουν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καταστροφής.

Ακόμη κι έτσι, διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί «προαπαιτούμενα» ή τετελεσμένα, καθώς «η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει συνέχεια της υποταγής» και του μνημονίου.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ανταποκριθεί στο «προαπαιτούμενο του ελληνικού λαού» για σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό εγγράφοντας σε αυτόν και τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου, ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, θα υπάρξουν συμμαχίες και εντός της Γερμανίας, παραπέμποντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Μανώλη Γλέζου με την Γκάμπι Τσίμερ, τη Γερμανίδα πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Σύμφωνα με το σκεπτικό δε που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται το πεδίο για τις μελλοντικές συμμαχίες και τη συμπαράταξη των χωρών του Νότου, καθώς «η Ευρώπη κινείται» τη στιγμή που η Ελλάδα υπό τους Σαμαρά και Βενιζέλο είναι απούσα κι έχει μετατραπεί σε «ικέτιδα» στις αυλές των πλουσίων.

Ειδικότερα παρέπεμψε στη στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας απέναντι στο δημοσιονομικό σύμφωνο, τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Βέλγιο, την άνοδο των Ισπανών «αγανακτισμένων» Podemos και του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και στην κινητικότητα αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων που, όπως είπε, ενισχύουν τις θέσεις και την επιρροή τους.

«Ευέλικτος» ΣΥΡΙΖΑ

Έμφαση έδωσε στην ομιλία του ο Τσίπρας και για τα ζητήματα της πολιτικής συμμαχιών, παρέχοντας διαβεβαιώσεις σε όσους ανησυχούν για τη στρατηγική επιλογής υποψηφίων, δηλαδή το άκριτο ή ευκαιριακό άνοιγμα σε πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και άλλους χώρους, αλλά ταυτόχρονα διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι «ευέλικτος» και ανοιχτός σε συγκλίσεις, μακριά από τη λογική της «ιδεολογικής καθαρότητας».

«Οι αντίπαλοί μας θα μας ήθελαν κλεισμένους και απομονωμένους στα κάστρα της βεβαιότητας και της υπεροψίας», σημείωσε.

Οι αναφορές αυτές, που στρέφονται στο εσωκομματικό ακροατήριο, έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία:

•  Έχουν προκύψει εσωτερικές αντιδράσεις για τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες που διαρρέουν σε ΜΜΕ και αφορούν πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, είτε από την κεντρική πολιτική σκηνή είτε από τον συνδικαλιστικό χώρο, ενώ η επίσημη εσωκομματική διαδικασία για τα ψηφοδέλτια δεν έχει αρχίσει.

•  Προετοιμάζονται οι περιφερειακές συνδιασκέψεις (χθες συνεδρίαζε σχετικά η Πολιτική Γραμματεία), οι οποίες, πέρα από την παρουσίαση του προγράμματος, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν και ως όχημα για τη σύναψη συμμαχιών με παράγοντες και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά το πρώτο, τις τελευταίες μέρες αφορμή έδωσε η ονοματολογία στον κυριακάτικο Τύπο, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζονται πρόσωπα προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (π.χ. Τζάκρη, Μπόλαρης, Αποστολάκη, Θεοχάρη, Κατσέλη, Ρεπούση, Πανούσης) να έχουν εξασφαλίσει την κάθοδό τους με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας ή να περιμένουν στην αναμονή ώσπου να μεταπειστεί ο Λαφαζάνης, εκ της μειοψηφίας, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, να έχει ασκήσει «βέτο» για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Γκρίνια για τις διαρροές

Την ίδια ώρα η Σοσιαλιστική Τάση, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, εντάσσει στο εσωτερικό της ως μέλη της πρόσωπα και παράγοντες που επίσης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, λαμβάνοντας υπόψη και την ενόχληση που έχουν προκαλέσει στο κόμμα οι παραπάνω αναφορές στον Τύπο, διαψεύδουν κατηγορηματικά την ονοματολογία, αλλά και την ύπαρξη αυτόνομων πρωτοβουλιών για προσέλκυση υποψηφίων λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν προξενητές ονομάτων». Επιπλέον σημειώνουν ότι δεν νοείται μέλος τάσης χωρίς να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του κόμματος αντιδρούν στην ονοματολογία εκτιμώντας ότι αυτή, είτε προέρχεται από διαρροές είτε αποτελεί προϊόν «αυτοπροτάσεων» κι ευσεβών πόθων κάποιων εκτός ΣΥΡΙΖΑ, στόχο έχει να προκαταλάβει τις αποφάσεις του κόμματος. Ωστόσο διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία και αρμόδια για αυτή τη συζήτηση είναι τα όργανα.

Ενδεικτική της εσωτερικής δυσφορίας ήταν η αντίδραση του Τάσου Κορωνάκη την Κυριακή μέσω Facebook, ο οποίος επισήμανε πως «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά διαδικασία επιλογής υποψηφίων» και πως «τα ψηφοδέλτια θα κλείσουν στην ώρα τους, αρμόδια γι’ αυτό είναι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τότε οφείλουμε να διαψεύδουμε κάθε όνομα που κυκλοφορεί ως “σίγουρος” υποψήφιος». Αλλά και του Γιάννη Αλμπάνη (από την ΑΝΑΣΑ και τους «53»), που με κείμενό του σημειώνει ότι η ονοματολογία υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντιδεοντολογική και παραβιάζει το καταστατικό.

Παρόλο, πάντως, που εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό τα ρεπορτάζ αυτά είναι κατευθυνόμενα και λειτουργούν ως «κυκλωτικές κινήσεις» προκειμένου να προκαταλάβουν αποφάσεις, οι διαρροές για ονόματα στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους προέρχονται εν μέρει και από πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, καθώς φαίνεται, έχουν στόχο να συντηρούν την εικόνα της διεύρυνσης και των «ανοιχτών» στην κοινωνία και σε ευρύτερες δυνάμεις ψηφοδελτίων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06