search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:57
MENU CLOSE

Ο ΕΝΦΙΑ… όπλο και για κακοποιούς

13.11.2014 22:00
oldphotosjjg1415895002.jpg

Τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ο εν μέρει αδικαιολόγητος πανικός πολλών πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε… σεντούκια και στρώματα, είχαν ως συνέπεια…

Τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του απορρήτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ο εν μέρει αδικαιολόγητος πανικός πολλών πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε… σεντούκια και στρώματα, είχαν ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των ένοπλων ληστειών.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες δεν δίστασαν να βασανίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τα θύματά τους προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Κυρίως ηλικιωμένοι οι οποίοι ζουν μόνοι σε κάποιο διαμέρισμα, μακριά από συγγενικά τους πρόσωπα, πέφτουν συχνά θύματα αδίστακτων ληστών.

Καθημερινά το δελτίο Αστυνομικών Συμβάντων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται σε ένοπλες ληστείες με θύματα ηλικιωμένους, τους οποίους οι κακοποιοί βασάνισαν ή δεν δίστασαν ακόμα και να σκοτώσουν για τα λίγα ευρώ της σύνταξης ή τις οικονομίες τους, που είχαν κρύψει στο σπίτι, θορυβημένοι από τις φήμες περί «κατάρρευσης των τραπεζών».

«Οι κακοποιοί είναι σκληροί, αδίστακτοι και εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα. Η δράση τους δεν έχει έλεος, οίκτο για το θύμα. Χρησιμοποιούν πολύ ευφυή τεχνάσματα για την εξουδετέρωσή τους και την επίτευξη της κακοποιού δράσης των. Η ζωή γι’ αυτούς δεν αποτελεί αξία» αναφέρει στο «Π» ανώτερος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας.

Εν αντιθέσει μάλιστα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη περί «λαθρομεταναστών κακοποιών», ο έμπειρος αστυνομικός επισημαίνει ότι: «Η έξαρση της αποκαλούμενης “μικροεγκληματικότητας” με θύματα πολίτες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας. Όταν ο άλλος πεινάει, θα κλέψει για να εξασφαλίσει τροφή. Η πείνα και η φτώχεια δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών».

Διακρίσεις δεν γίνονται ούτε στις περιοχές όπου δρουν οι εγκληματικές συμμορίες. Είτε στην Πεντέλη είτε στο Ζεφύρι, ο φόβος είναι κοινός για τους κατοίκους, οι οποίοι επισημαίνουν την ελλιπή αστυνόμευση.

«Έχουμε φθάσει στο σημείο να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε. Είτε είναι πρωί είτε μεσημέρι είτε βράδυ. Φοβόμαστε να στείλουμε τα παιδιά μόνα τους στο φροντιστήριο, γιατί και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε όλη αυτήν την κατάσταση. Στη γειτονιά μας, μέσα σ’ έναν μήνα μπήκαν σε τέσσερα σπίτια και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Σ’ έναν δήμο 77 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπως είναι η Πεντέλη, τι να προλάβει να κάνει το πλήρωμα του μοναδικού περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που διαθέτει τη νύχτα το τοπικό αστυνομικό τμήμα;» αναρωτιέται η Μαρία Αναστασοπούλου, κάτοικος Παλαιάς Πεντέλης.

ΕΚΑΒ το Α.Τ. Ζεφυρίου

Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση στο Ζεφύρι, όπου ειδικά το βράδυ η δράση των εγκληματικών ομάδων, οι οποίες λυμαίνονται τη συνοικία της Δυτικής Αττικής, είναι ανεξέλεγκτη.

Όπως καταγγέλλει στο «Π» ο αντιδήμαρχος Φυλής Γιάννης Μαυροειδάκος, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αρνούνται να μεταβούν στις οικίες των ασθενών οι οποίοι χρήζουν διακομιδής σε κάποιο νοσοκομείο.

«Επειδή στο παρελθόν τα πληρώματα των ασθενοφόρων έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων με πέτρες ή έχουν πέσει θύματα ληστειών, πλέον ζητούν από τους οικείους των ασθενών να τους μεταφέρουν οι ίδιοι στο αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου, ώστε το ΕΚΑΒ να τους παραλάβει από εκεί . Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, αφού πολλοί οδηγοί αρνούνται να εκτελέσουν τα βραδινά και πολύ πρωινά δρομολόγια».

Για τον αντιδήμαρχο Φυλής η έξαρση της εγκληματικότητας στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Δυτικής Αθήνας οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την πλευρά της πολιτείας.

«Από τις 60 οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Ζεφύρι, αυτήν τη στιγμή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα υπηρετούν λιγότεροι από 30 αστυνομικοί, με συνέπεια τη νύχτα να διατίθεται μόλις ένα όχημα για περιπολία. Όχι πως την ημέρα η αστυνόμευση είναι επαρκής, αφού οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς απασχολούνται σε υπηρεσίες τήρησης των μέτρων τάξης» αναφέρει ο κ. Μαυροειδάκος.

Από την πλευρά τους τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στηριζόμενοι στα εξάμηνα και ετήσια στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που δείχνουν μείωση στους αριθμούς ληστειών και κλοπών στην Αττική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του ’13.

Η βελτίωση του επικοινωνιακού του προφίλ φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αρέσκεται σε «αιφνιδιαστικούς ελέγχους» στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ.: πάντα παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων), σε μια προσπάθεια να φανεί ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:57