search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10
MENU CLOSE

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Χαλκίδα

13.11.2014 16:27
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην Χαλκίδα - Media

Μέσα σ’ ένα τετραήμερο (13 – 16 Νοεμβρίου) το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επανέρχεται με 80 ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμά του. 

Μέσα σ’ ένα τετραήμερο (13 – 16 Νοεμβρίου) το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επανέρχεται με 80 ντοκιμαντέρ στο πρόγραμμά του. Ανάμεσά τους και το «Ρυθμοί Αιγαίου», η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου, που έφυγε πρόωρα απ΄τη ζωή.
 
Η αυλαία του 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest, μετά από μία μικρή παράταση, ανοίγει σήμερα για 8η συνεχή χρονιά στην πόλη της Χαλκίδας. Συνολικά, 80 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν κατά την διάρκειά του, με 41 ταινίες – ντοκιμαντέρ να κάνουν την επίσημή πρεμιέρα τους. Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, η  προκριματική επιτροπή του -Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου, Γιάννης Σολδάτος-επέλεξε συνολικά 48 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, για να διαγωνιστούν για τα φετινά βραβεία.
 
Τελετή έναρξης με Μανουσάκη

Φέτος, η τελετή έναρξής του είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, με την προβολή της ταινίας του 1985, «Η Σκιάχτρα». Ενώ η τελετή λήξης (16.11) αφιερώνεται στον μεγάλο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με αποσπάσματα από τη ζωή και του μουσικό του έργο από το αρχείο του σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου.
 
«Ρυθμοί Αιγαίου» του Γιάννη Λάμπρου

Η πρώτη προβολή της τελευταίας ταινίας του καταξιωμένου και πρόωρα χαμένου απ' τη ζωή σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου «Ρυθμοί Αιγαίου», η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τους συνεργάτες του έχει ως θέμα ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ρυθμούς της ζωής από την Κρήτη ως τη Δράμα κι απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τα Δωδεκάνησα. Θα προβληθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 10.00 π.μ στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας (λεωφόρος Χαϊνά 93).
 
Εκθέσεις με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Κούνδουρο

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα λειτουργούν εκθέσεις με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Κούνδουρο, με εκθέσεις κουστουμιών από το θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά φωτογραφιών του από τις ταινίες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
 
Αφιέρωμα στο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν τρία Ισπανικά ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Ιντιτούτο Θερβάντες: «Ο διαγωνισμός», «Ο θρύλος του χρόνου» και «Τουλάχιστον ένας αναστεναγμός».

Συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων
 
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με θέμα τον κινηματογράφο, το θέατρο, και τις Τέχνες με τη συμμετοχή ηθοποιών, ζωγράφων, σκηνοθετών, εικαστικών, δημοσιογράφων και καθηγητών. Ενώ θα γίνει η παρουσίαση τριών βιβλίων: «Το φως στον Ελληνικό Κινηματογράφο» του Δ.  Θεοδωρόπουλου, «Μη μ’ αφήσεις να χαθώ» του Θ. Κάγιου και «Τα μυστικά του σινεμά» του Ά. Μαλανδράκη.

Ο λόγος στους νέους

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο επίσημο πρόγραμμα του περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους. Κατά τη «Νεανική δημιουργία», σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Στα μονοπάτια της Αυλίδας», «Οδοιπορικό στην ιστορία του χρόνου», «Καλαμάτα 23η Μαρτίου 1821»,  «Η χαραυγή της Λευτεριάς», «Το Λιμάνι της Κύμης».

Info: www.docfest.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10