search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:53
MENU CLOSE

Δυνατό «Τρίτο κύμα» κατά του ναζισμού

14.11.2014 22:00
Δυνατό «Τρίτο κύμα» κατά του ναζισμού - Media

Οδός Αμοργού, στα Πατήσια. Ο κόσμος, παρά τη βροχή, γεμίζει το πεζοδρόμιο, η ταμπέλα του θεάτρου «Χώρα» διαφημίζει τη Νεανική Σκηνή του Εθνικού, μ’ ένα έργο, το «Τρίτο κύμα», που πρέπει να δουν όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Οδός Αμοργού, στα Πατήσια. Ο κόσμος, παρά τη βροχή, γεμίζει το πεζοδρόμιο, η ταμπέλα του θεάτρου «Χώρα» διαφημίζει τη Νεανική Σκηνή του Εθνικού, μ’ ένα έργο, το «Τρίτο κύμα», που πρέπει να δουν όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος σε μια γωνιά του θεάτρου «Χώρα» προσπαθούσε να συνέλθει από το ταξίδι του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, το Εθνικό Θέατρο τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2014-2015 θα παρουσιάσει στο θέατρο «Χώρα» το έργο των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς «Το τρίτο κύμα», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη. Το έργο, που γράφτηκε το 1967, έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του με τον τίτλο «Die welle» («Το κύμα»), σε σκηνοθεσία του Γερμανού Dennis Gansel. Μια ερώτηση – «Πώς οι Γερμανοί ανέχονταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαχνε ο Χίτλερ;» –, που τέθηκε από μια μαθήτρια του γυμνασίου Πάλο Άλτο στον καθηγητή Ιστορίας Ρον Τζόουνς, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αποτέλεσε το ερέθισμα, έτσι ώστε αντί για απάντηση, ο καθηγητής να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός ανατρεπτικού πειράματος, με στόχο την κριτική προσέγγιση των γεγονότων.

Το πείραμα περνά στην εφαρμογή του, μαθητές και καθηγητής εμπλέκονται σε ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι ρόλων, που τους βυθίζει στη δίνη ενός επικίνδυνου μηχανισμού εξουσίας. Η εμπειρία του πειράματος θα τους οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις και θα τους φανερώσει το αδυσώπητο πρόσωπο του φασισμού.

Ένα συνοικιακό θέατρο ανακαινίστηκε και η αποκέντρωση της πρώτης κρατικής σκηνής επιτυγχάνεται βήμα βήμα. Μ’ αυτό το έργο, το Εθνικό κάνει ένα μεγάλο βήμα στον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου. Στο πλαίσιο της παράστασης του «Τρίτου κύματος» θα λειτουργήσει η κοινωνική δράση «ΦΟ-ΡΑ-Stop», που θα πραγματοποιείται από κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου στα σχολεία και θα αφορά την αποκήρυξη του ολοκληρωτισμού και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια δράση για την ανεκτικότητα και την πορεία προς το «άλλο», τόσο απαραίτητη αυτή την περίοδο, όπου σε Ελλάδα και Ευρώπη οι κραυγές της Ακροδεξιάς ηχούν εφιαλτικά.

Ένα μεγάλο μπράβο στους νέους ηθοποιούς, που μαζί με τους έμπειρους Κώστα Ανταλόπουλο και Γιώργο Ζιόβα κράτησαν την προσοχή των θεατών επί μιάμιση ώρα αμείωτη: Μάγια Ανδρέου, Εύα Βαμβακά – Οικονόμου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Χρήστος Καπενής, Γιώργος Καρατζιώτης – καταπληκτικός «Ρόμπερτ» –, Ηρακλής Κωστάκης, Πολυξένη Μυλωνά, Στέφανος Παπατρέχας, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Λίνα Φούντογλου και Αλέξανδρος Χούντας.

Info: Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:00 για σχολεία, Σάββατο 17:30 και 20:30, και Κυριακή στις 19:00

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:53