search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:33
MENU CLOSE

Έντονο «στρες τεστ» με τα «κόκκινα» δάνεια

16.11.2014 22:00
oldphotos19555381415981101.jpg

Άνθρακες αποδεικνύονται οι καταρχήν, τουλάχιστον, ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια. 

Άνθρακες αποδεικνύονται οι καταρχήν, τουλάχιστον, ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, γίνεται σαφές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια δεν θα μπορούν να… απολαύσουν την ανακούφιση των ρυθμίσεων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο βάθος της επόμενης ημέρας των στρες τεστ διαφαίνεται ότι, εκτός από τον άμεσο κίνδυνο της τραπεζικοποίησης των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν, διαγράφεται και ο κίνδυνος του αναγκαστικού ξεπουλήματος σε ξένα funds που εμφανίστηκαν… πρόθυμα να αναλάβουν τα χρέη, αποκτώντας έτσι κοψοχρονιά φιλέτα του ελληνικού επιχειρείν.

Το σχέδιο νόμου υπολογίζεται ότι αφορά μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια 50 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο 80 δισ. ευρώ των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Από αυτά, τα 45 δισ. ευρώ είναι δάνεια 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ άλλα 5 δισ. είναι τα χρέη 10.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιχειρηματικών φορέων, από τις 100.000 – 120.000 εταιρείες που θεωρητικά μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την ενιαία αντιμετώπιση των οφειλών τους στις τράπεζες, τα ταμεία και την εφορία είναι αμφίβολο αν οι μισές θα τα καταφέρουν. Οι λόγοι είναι πολλοί:

◆ Ακόμα και οι επιχειρήσεις που έβγαλαν (μέχρι σήμερα) την κρίση, αντιμετωπίζουν δάνεια τόσο μεγάλα που ο σημερινός τους μειωμένος τζίρος δεν επαρκεί για την κάλυψη των χρεολυσιών, ιδιαίτερα καθώς τα δάνεια είχαν συναφθεί με τους όρους (και πολλαπλάσιους τζίρους) άλλων εποχών.

◆ Οι πρόσθετες εγγυήσεις και διαδικασίες που προβλέπονται για τους εντασσόμενους στις ρυθμίσεις κάνουν σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτική την ένταξη σε αυτές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους όρους γι’ αυτούς που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις, οι οποίοι, εάν δεν μπορούν να είναι απολύτως συνεπείς, χάνουν με τη μία ολόκληρο το πακέτο των ωφελημάτων.

◆ Το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», όπως και το εύρος του, επαφίεται αποκλειστικά στη βούληση των τραπεζών, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προχωρήσουν στην απόκτηση μετοχικού μεριδίου των επιχειρήσεων έναντι χρεών και δανείων.

Μέλλον ζοφερό

Την επόμενη ημέρα των ρυθμίσεων το σκηνικό διαγράφεται ζοφερό για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες χωρίς ενιαίους όρους και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκθεση βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης ξεχωριστά, προκειμένου να αποφασίσουν με ποιους όρους και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει (αν υπάρξει) «κούρεμα» και τον τύπο της ρύθμισης. Επίσης, σε περίπτωση αδυναμίας θα αποφασίσουν εάν στην εταιρεία θα εγκατασταθεί αναγκαστικός διαχειριστής με στόχο την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού, δηλαδή όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, σε άλλες περιπτώσεις η τράπεζα μπορεί να γίνει μέτοχος στην εταιρεία μέχρι να εξευρεθεί ένα καλύτερο μέλλον (μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών) και σε άλλες απλώς τα περιουσιακά στοιχεία να εκποιηθούν για να καλυφθούν οι απαιτήσεις.

Έρχονται κοράκια

Σε αυτό το περιβάλλον, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να εμφανίζονται πάλι τα ξένα κεφάλαια που εποφθαλμιούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχέρεια. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν και πάλι στην Αθήνα κερδοσκοπικά ξένα funds που δηλώνουν διαθεσιμότητα να αναλάβουν «πακέτα επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεων».

Οι ξένοι ζητούν εκπτώσεις της τάξης του 20%-25% στις προβλέψεις που οι τράπεζες είχαν σχηματίσει για τα εν λόγω δάνεια προκειμένου να τα αναλάβουν και να απαλλάξουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τη διευθέτησή τους. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες προς το παρόν «ανθίστανται» στο ξεπούλημα των δανείων θεωρώντας ότι οι εκπτώσεις που ζητούν οι ξένοι είναι πολύ χαμηλές. Με το τέλος του 2014, όμως, να βρίσκεται πολύ κοντά και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, τα χειρότερα σενάρια είναι μπροστά μας…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:31