search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:15
MENU CLOSE

Δεκάδες χιλιάδες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

17.11.2014 06:24
Δεκάδες χιλιάδες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου - Media

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επεισόδια σημειώθηκαν όταν άνδρες των ΜΑΤ έσπασαν το μπλοκ των αναρχικών, κάνοντας χρήση χημικών.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επεισόδια σημειώθηκαν όταν άνδρες των ΜΑΤ έσπασαν το μπλοκ των αναρχικών, κάνοντας χρήση χημικών.

Ανοιχτές είναι οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ από τις 8 δόθηκε στο επιβατικό κοινό και ο σταθμός του μετρό "Αμπελόκηποι''.

Το χρονικό των εκδηλώσεων

20:00 Ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ειρηνική. 

19:40 Έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία το ογκώδες μπλοκ του ΚΚΕ.

19:30 Mικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν επί της Λ.Αλεξάνδρας. Καίγονται κάδοι απορριμάτων. 

19:15 Άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στο μπλοκ των αναρχικών και το διέσπασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, κοντά στο Χίλτον.

19:00 Ένταση επικρατεί μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και ομάδας διαδηλωτών κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

18:45 Σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαψαν οι διαδηλωτές έξω από την αμερικανική πρεσβεία

18:20 Έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας.

18:00 Στο ύψος του Χίλτον η πορεία.

17:35 Ετοιμάζονται και οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

17:30 Στην Ηρώδου Αττικού οι διαδηλωτές, ενώ η κορυφή της πορείας φτάνει στο Πολεμικό Μουσείο.

17:20 Δίπλα από τη Βουλή περνούν οι διαδηλωτές.

17:01 Ξεκίνησε η διαδήλωση προς την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές από την οδό Σταδίου και μέσω της Βασιλέως Γεωργίου θα μεταβούν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

16:55 Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 20 προσαγωγές.

16:45 Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομία τόσο στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, όσο και στην αμερικανική πρεσβεία.

16:27 Η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου, ενώ στην οδό Σταδίου συρρέουν, μέχρι τώρα, διαδηλωτές.

Νωρίτερα, περίπου 150 μέλη της ΠΑΣΠ συνοδεία ανδρών των ΜΑΤ, έφτασαν με την αιματοβαμμένη σημαία των εξεγερμένων φοιτητών, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου αφού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, αποχώρησαν.

Στιγμιότυπα από τις προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Συνθήματα κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ, του υπ.Παιδειας και του πρωθυπουργού 

Εκδηλώσεις μνήμης στο Πολυτεχνείο

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους άφησαν ένα γαρίφαλο. 

Η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα.. 

Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ΄ Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο μπαμπάς του προσθέτει: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο». 

Η Σάρα είναι από την Τανζανία και πηγαίνει στην Δ΄ Δημοτικού. «Μ’ έφερε ο μπαμπάς μου για να τιμήσουμε τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μέσα από το Πολυτεχνείο» είπε. Ο Παναγιώτης πηγαίνει μόλις στην πρώτη τάξη του δημοτικού και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη γιαγιά του, η οποία δηλώνεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου ο μπαμπάς του μικρού ήταν νεογέννητος κι εγώ αντί να είμαι μαζί του ήμουν έξω στους δρόμους. Μέσα στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου». 

Ο Νίκος μαθητής στη Β΄ Γυμνασίου λέει: «Με συγκινεί πολύ αυτή η επέτειος. Ήρθα να τιμήσω τα παιδιά που σκοτώθηκαν εδώ για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι». 

Ρένα Δούρου: Δεν κατακτήσαμε ακόμα Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία. 

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για να καταθέσει στεφάνι. 

"Η Παιδεία, η Δημοκρατία η Ελευθερία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι τις κερδίσαμε. Γι’ αυτό και πρέπει να τις διεκδικούμε συνεχώς. Άποροι, άστεγοι, 6.000 αυτόχειρες, παραπαιδεία, ημιμάθεια, αστυνομοκρατία, καταστολή", δήλωσε.

Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:15