search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Χωματερή η Πελοπόννησος

17.11.2014 22:00
oldphotosskoupidia1416221056.jpg

Η Τρίπολη «βουλιάζει» από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που κατακλύζουν την πόλη

Η Τρίπολη «βουλιάζει» από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που κατακλύζουν την πόλη

Η κόλαση των σκουπιδιών παραμένει ολοζώντανη στην Πελοπόννησο, η Τρίπολη εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων να κατακλύζουν την πόλη, ενώ ΥΠΕΚΑ, περιφέρεια και δήμοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη και πώς θα δοθεί επιτέλους λύση.

Η εσπευσμένη απόφαση του Δήμου Τρίπολης, πριν από περίπου έναν μήνα, να αναθέσει σε κάποιον ιδιώτη τη μεταφορά των συσσωρευμένων σκουπιδιών της πόλης στη Φυλή, δεν απέφερε το παραμικρό αποτέλεσμα.

Η συμφωνία για τη μεταφορά 3.000 τόνων σκουπιδιών αντί 101.000 ευρώ κλείστηκε, μόνο που ήδη τότε στους δρόμους του «πρώτου» δήμου της Πελοποννήσου είχαν μαζευτεί σχεδόν 15.000 τόνοι σκουπιδιών και η κατάσταση έκτοτε χειροτερεύει. Η όλη επιχείρηση μάλιστα τείνει να γίνει το ανέκδοτο της Τριπολιτσάς, αφού η δουλειά ανατέθηκε σε εταιρεία που διαθέτει ανοιχτά φορτηγά για μεταφορά μπάζων και πάντως όχι απορριμματοφόρα, ενώ πολλά ακούγονται για τις στενές κοινωνικές σχέσεις του εργολήπτη με τα ανώτατα κλιμάκια της περιφέρειας.

Σχεδιασμός μηδέν

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με τα «μεγάλα λόγια» του περιφερειάρχη Π. Τατούλη για το πρωτοποριακό έργο – πρότυπο για όλη την Ελλάδα (τα σχέδια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων) να ηχούν τουλάχιστον παράτερα μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο που διαμορφώνεται.

Άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει, και πολύ περισσότερο πότε και αν θα ολοκληρωθεί, το έργο (ΣΔΙΤ) για τα σκουπίδια, ενώ η περιφέρεια αποσείει την όποια ευθύνη για το μεταβατικό (μακρύ, καθώς φαίνεται) διάστημα, πετώντας το «μπαλάκι» στους δήμους. Την ίδια ώρα, η μείζων αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο («Πελοπόννησος Πρώτα») ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Σημειώνεται ότι για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε καταγγελθεί από σύσσωμη την τότε αντιπολίτευση «λαθροχειρία και πλαστογραφία», αφού η μελέτη που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ήταν κυριολεκτικά μισή και απουσίαζαν κρίσιμα σημεία της (χωροθέτηση των μονάδων κ.ά.). Το συγκεκριμένο θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση – καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου Θανάση Πετράκου.

Έρχονται πρόστιμα

Την ίδια ώρα η απειλή εξοντωτικών προστίμων από την Ε.Ε. για τη συνέχιση λειτουργίας χωματερών (ΧΑΔΑ) παραμένει σε ισχύ, με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για πρόστιμο 900 ευρώ ανά δημότη, για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται. Η «πανταχούσα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται αρχές Δεκεμβρίου.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν εντονότατες αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος τονίζει ότι «τα πρόστιμα που επέρχονται για τους σκουπιδότοπους θα πρέπει να τα πληρώσουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή το κράτος. Οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν ευθύνη, αλλά, αντίθετα, έπεσαν θύματα της εμπιστοσύνης που έδειξαν απέναντι στην πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος…».

Οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας έγιναν την επομένη μιας πολύ σημαντικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με όλους τους δημάρχους Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (Μεσσήνια) Νάντια Γιαννακοπούλου ουσιαστικά ξεκαθάρισε στους δημάρχους ότι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα μόνοι τους ή με μεταξύ τους συμπράξεις για να προωθήσουν λύσεις σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.) για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την Ε.Ε., ενώ στη συζήτηση «δεν υπήρχε» το πολυδιαφημισμένο «έργο – πιλότος» της περιφέρειας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ήταν σαφής ότι «ο σχεδιασμός της περιφέρειας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων οδηγείται στον τοίχο», ενώ υπενθυμίζεται ότι και η γ.γ. του ΥΠΕΚΑ με έγγραφό της το περασμένο καλοκαίρι και μετά τις πληροφορίες ότι η Ε.Ε. «μπλοκάρει» τα σχέδια περιφέρειας – ΤΕΡΝΑ είχε ζητήσει από τους δήμους αναπροσαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια.

Παρόντες στη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ ήταν οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης από τη Μεσσηνία και από την Κορινθία οι δήμαρχοι Κορίνθου, Λουτρακίου, Βέλου – Βόχας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Συκιωνίων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:13