05/06/2020 07:32:01

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους - Media
 
Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ρίκος, ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία» της Νάντιας Λιαρέλλη έγινε το περασμένο Σάββατο. Η συγγραφέας Ν. Λιαρέλλη, η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, η πρόεδρος του «Make A Wish» Αναστασία Μανιά και η παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά μίλησαν για το βιβλίο, κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

Η συγγραφέας μίλησε για το μήνυμα που ήθελε να στείλει  μέσα από  την δική τους περιπέτεια:

«Ο Ρίκος,  ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Διασκεδαστικό και περιπετειώδες για τα παιδιά και διδακτικό για τους μεγάλους. Μέσα από την διαφορετικότητα του πάνω και του κάτω κόσμου αναδύονται έννοιες και συναισθήματα  που ο καθένας μας γνωρίζει καλά και κρύβει βαθιά στη ψυχή του. Η αγάπη και η τρυφερότητα, η αλληλοβοήθεια και η αποδοχή του παράξενου και του διαφορετικού, η οικογένεια και οι αξίες μαζί με το χιούμορ , την περιπέτεια και την τεχνολογία αποτελούν την ψυχή αυτού του βιβλίου. Τα παιδιά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως με το μυαλό και την καρδιά μπορούν να καταφέρουν και να ξεπεράσουν τα πάντα. Αυτά τα τρομερά παιδιά που αναζητούν διαρκώς τα διότι στα γιατί τους, αυτοί οι σκληροί και αδέκαστοι κριτές αποδεικνύουν στους μεγάλους ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν αρκεί να υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Έγραψα αυτό το παραμύθι με πολλή όρεξη και πολλή τρυφερότητα. Ελπίζω οι αναγνώστες του να το αγαπήσουν όσο κι εγώ.

Οι μοναδικές εικόνες του Χαρίδημου Μπιτσακάκη, ενός απίστευτα ταλαντούχου ζωγράφου κάνουν το παραμύθι ακόμα πιο ζωντανό και ελκυστικό».

Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη εξήγησε τι σημαίνει το παραμύθι και γιατί της άρεσε η περιπέτεια τους:

«Η λέξη «παραμύθι» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «παραμυθέομαι» που σημαίνει «παρηγορώ με λόγια». Το αφήγημα της Νάντιας Λιαρέλλη, ακριβώς αυτήν την υπηρεσία προσφέρει. Βοηθάει να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και την δυσφορία που μας προκαλούν οι άλλοι, οι διαφορετικοί από εμάς. Μας παρηγορεί, λέγοντας με ευρηματικό τρόπο, ότι στη ζωή χρειάζεται και χρειαζόμαστε δεύτερη ευκαιρία.
Ένα μοντέρνο παραμύθι, σε μορφή κόμικ, που θα χαρούν διαβάζοντάς το μικροί και μεγάλοι».

Η πρόεδρος του «MAKE A WISH» Αναστασία Μανιά «έριξε φως» σε δυο μηνύματα που βγαίνουν από την ιστορία των τριών ηρώων:

 «Στα παιδιά μου, άρεσε πολύ η Γλυκερία.  Στα μάτια τους είναι μια μικρή ηρωίδα, αυτή δηλαδή που βοήθησε τα μικρά καλικατζαράκια να ξαναβρούν τους πατεράδες τους,  και δέχτηκε να τους βοηθήσει παρόλη την άσχημη και τρομακτική τους όψη.  Θα ήθελα λοιπόν να εστιάσω την προσοχή μου σε δύο θέματα.  Στο θέμα της προσφοράς και στο θέμα της διαφορετικότητας.  Η προσφορά στους πιο αδύναμους, σε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.   Επίσης, παρά την διαφορετικότητά  τους, η μικρή Γλυκερία, όταν πρωτοείδε τα μικρά παγανά, δεν τρόμαξε.  Δεν τα κορόιδεψε.  Δεν έφυγε τρέχοντας να ζητήσει βοήθεια, ούτε τα πρόδωσε στους γονείς της.  Αντίθετα, αν και παρατήρησε ότι ήσαν πολύ άσχημα, δέχτηκε να τα βοηθήσει όσο καλύτερα μπορούσε και στο τέλος τα αγάπησε κιόλας».  
 
 Η παρουσιάστρια Φαίη Σκορδά «έβγαλε στην επιφάνεια» όλα τα κρυφά νοήματα που είδε μέσα από την περιπέτεια  που έζησαν οι τρεις ήρωες:

«Για μένα, ανέκαθεν τα παραμύθια ήταν ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να περάσεις ωφέλιμα μηνύματα στα παιδιά. Η Νάντια Λιαρέλλη έγραψε ένα παραμύθι καταφέρνοντας να συνδυάσει την ελληνική λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη κοινωνία και τις μοντέρνες αντιλήψεις. Ειλικρινά, χαίρομαι για το ξεκάθαρο μήνυμα ότι, κατά βάση, όλα τα παιδιά είναι αγνά και τα ενώνει το παιχνίδι. Ένα κορίτσι και δύο καλικαντζαράκια έρχονται κοντά, γιατί η αθωότητα είναι το κοινό τους γνώρισμα. Από την άλλη ,ο μπαμπάς της Γλυκερίας δένεται με τους μπαμπάδες καλικάντζαρους αλλα και οι τρεις ντρέπονται για την σχέση τους .Ακόμη και η γιαγιά της ιστορίας – εκπροσωπώντας την παράδοση και τις παλιές αντιλήψεις – αποδέχεται αυτή τη διαφορετική φιλία, χωρίς όμως να την καταλαβαίνει. Θεωρώ, πράγματι, σημαντικό να μάθουν τα παιδιά, μέσα από το παραμύθι, ότι δεν πρέπει να μένουμε στην εικόνα. Οι φίλοι μας μπορεί να προέρχονται από μια άλλη χώρα, να έχουν διαφορετικό χρώμα, να έχουν ειδικές ικανότητες. Και αυτό σημαίνει ειλικρινής αγάπη, ειλικρινής φιλία. Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κακά παιδιά, υπάρχουν κακές συμπεριφορές. Όταν, λοιπόν, το να εξηγήσει την αποδοχή της διαφορετικότητας φαντάζει δύσκολο για ένα γονιό, έρχεται το παραμύθι της Νάντιας Λιαρέλλη για να τον διευκολύνει με την τρυφερή και άδολη φιλία της Γλυκερίας και των καλικάντζαρων».
 
Τα σκίτσα είναι του ταλαντούχου ζωγράφου Χαρίδημου Μπιτσακάκη ο οποίος εξήγησε πως εμπνεύστηκε:

«Ο Ρίκος, ο Ριρίκος και η μικρή Γλυκερία είναι ενα παραμύθι της Νάντιας Λιαρέλλη το οποίο θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους. Κατά την εικονογράφηση του βιβλίου , και ενώ έφερνα στη ζωή τους χαρακτήρες της ιστορίας, κατάλαβα οτι τελικά χρειαζόμαστε κι εμείς οι μεγάλοι τα παραμύθια. Χρειάζεται που και που να θυμόμαστε την παιδικότητα που κρύβεται μέσα μας, η οποία είναι αυτή τελικά που μας κάνει ανθρώπους. Μέσα απο την ιστορία αυτή, ξεχνάμε για λίγο την καθημερινότητα, και φανταζόμαστε πάλι, όπως ακριβώς κάναμε μικροί.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία η εικονογράφιση του συγκεκριμένου παραμυθιού, και ευχαριστώ θερμά την Νάντια Λιαρέλλη, και όλους όσοι  βρέθηκαν εδώ στα public για την υποστήριξη και για την αγάπη τους για το παραμύθι».
 
 Οι τρεις ήρωες είδαν από κοντά πολλούς ανθρώπους να ακούνε την ιστορία τους,  φίλους της συγγραφέως , ανθρώπους διάσημους, αγαπημένες μορφές που έσπευσαν να πουν καλό κατευόδιο στην νέα συγγραφική προσπάθεια.
Ανακουφισμένα, τα τρία υπέροχα πλασματάκια επέστρεψαν στις θέσεις τους …στο βιβλίο και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να βιώσουν την περιπέτειά τους  διαβάζοντας το παραμύθι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Είναι παραμονή Χριστουγέννων.  Ο Ρίκος κι ο Ριρίκος, δυο  σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια, ακολουθούν κρυφά τους γονείς τους στον επάνω κόσμο για το δωδεκαήμερο. Στο δρόμο χάνονται αλλά για καλή τους τύχη βρίσκουν ένα μικρό κοριτσάκι, τη Γλυκερία, που είναι πρόθυμη με κάθε μέσον να τους βοηθήσει να βρουν τους δικούς  τους. Τι μπορεί να κάνει ένα μικρό κοριτσάκι 6 χρόνων θα το ανακαλύψουμε ξεφυλλίζοντας τις σελίδες  του παραμυθιού.

Μέσα απ αυτή την περιπέτεια ανακαλύπτουμε τη σημασία της οικογένειας, της αγωγής και της παιδείας, της στοργής, της αγάπης και της προσφοράς.
Είναι ένα μάθημα ζωής για μικρούς και μεγάλους. Η σημασία της φιλίας και της δημιουργίας ευκαιριών που όλοι μας την δικαιούμαστε. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και της αλληλοβοήθειας πάντα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.