search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Νέο εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Διδυμότειχο (Photos)

18.11.2014 14:21
Νέο εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Διδυμότειχο (Photos) - Media

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Διδυμότειχο και αποτελεί μέρος του δαπέδου ρωμαϊκού λουτρού στην Πλωτινόπολη.

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Διδυμότειχο και αποτελεί μέρος του δαπέδου ρωμαϊκού λουτρού στην Πλωτινόπολη. Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του μωσαϊκού.


 
Στο ψηφιδωτό, απεικονίζονται ο γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, Έβρος, ο οποίος αναδύεται από το νερό, διάφορα θαλάσσια όντα και δύο έρωτες. Ο ένας από αυτούς κρατάει τα χαλινάρια του αλόγου και ο άλλος κρατάει το κεφάλι του, σε στάση «σκεπτόμενου».


 
Ο επικεφαλής της ανασκαφής και αρχαιολόγος της ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Κουτσαμανής, μίλησε στο «Έθνος» για την «εντυπωσιακή παράσταση που όταν αποκαλυφθεί στο σύνολό της θα φέρει στο φως έναν ''θαλάσσιο θίασο''».


 
«Το σοβαρό πρόβλημα, που καθυστερεί την ολοκλήρωση της αποκάλυψής του ψηφιδωτού δαπέδου είναι η ύπαρξη των τοίχων. Σε διάφορα μέρη του εμφανίζονται χοντροί τοίχοι, προφανώς από μεταγενέστερη χρήση του χώρου. Μέχρι στιγμής οι τοίχοι ''πατάνε'' στο ψηφιδωτό και αυτό είναι καλό, γιατί μπορούμε να τους απομακρύνουμε, αν ωστόσο κάποια στιγμή βρεθούν θεμελιωμένοι, θα έχουν καταστρέψει το εξαιρετικό εύρημα» επισημαίνει ο αρχαιολόγος.
 
Επιπλέον, ο Κουτσαμανής ανέφερε στο Xronos.gr ότι «αποκαλύφθηκαν επίσης τέσσερις λίθινοι τροχοί και ίσως να δηλώνουν ότι το κτίριο (ή τμήμα του) να χρησίμευε κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια ως εργαστήριο κεραμικής. Η κατασκευή που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα και πατάει πάνω στο φυσικό βράχο, που βρίσκεται δυτικά του κτιρίου με τα ψηφιδωτά, ίσως να αποτελεί τμήμα της οχύρωσης της πόλης τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι η κατοίκηση στην Πλωτινόπολη σταματάει στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα, όπως, άλλωστε, αναφέρουν και οι πηγές».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59