28/03/2020 19:20:07
19.11.2014 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Σε εφαρμογή το σχέδιο «όσο - όσο»

Σε εφαρμογή το σχέδιο «όσο - όσο» - Media

Κοψοχρονιά ξεπουλάει το Δημόσιο τα ακίνητα οφειλετών στην εφορία

Με ρυθμούς... πολυβόλου ανεβαίνουν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΓΓΔΕ ακίνητα μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου που βγαίνουν στο... σφυρί.  Το Δημόσιο βγάζει στο «σφυρί» τα ακίνητα των οφειλετών στην εφορία και κανείς δεν πηγαίνει να τα αγοράσει στο 50% της αξίας τους με αποτέλεσμα να τα ξεπουλάει κοψοχρονιά αφενός πετώντας οικογενειάρχες στον δρόμο και αφετέρου εισπράττοντας μερικές χιλιάδες ευρώ που σε πολλές περιπτώσεις δεν ισοδυναμούν ούτε με τα χρέη.

Οι πλειστηριασμοί βγαίνουν όλοι σχεδόν άγονοι και τα ακίνητα μπαίνουν πλέον στον προθάλαμο του νέου συστήματος εκποίησης που συμφώνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η τρόικα, με βάση το οποίο στην πρώτη επαναληπτική δημοπρασία θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται στο 50% της αντικειμενικές αξίας τους και, αν αποβεί άκαρπη, τελικά θα εκποιούνται «όσο - όσο», κάτω και από το 1/3 της αξίας τους.

Περιμένουν

Τίθεται δηλαδή σε εφαρμογή το σχέδιο ξεπουλήματος της τρόικας… Γι’ αυτό ούτε τα «κοράκια» δεν κάνουν πια την εμφάνισή τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Φαίνεται πως κρατάνε δυνάμεις για το 2015, όταν θα έχει συσσωρευτεί ένα ικανό στοκ ακινήτων που θα πουλιέται 50% ή και παρακάτω.

Και αφού έβαλαν σε σειρά το ξεπούλημα των κατεστραμμένων νοικοκυραίων από την κρίση ώστε να μπορέσει να τα κάνει δωράκι στους συνταξιούχους της, τώρα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε και πήρε από τις τράπεζες τον πλήρη αριθμό των «κόκκινων» δανείων και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών… Οι άνθρωποι περιμένουν για να κάνουν μια χαψιά τα σπίτια εδώ και πολύ καιρό!!!

Επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (κυρίως μικρές και μεσαίες) που έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια να πληρώνουν τα δάνειά τους παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ήδη έχουν καταγγελθεί και εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγές πληρωμής τους, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Πρόκειται για 50.000 ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή φυσικών προσώπων και χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία και άλλα περίπου 40.000 που έχουν μπει υποθήκη και ανήκουν σε επαγγελματίες. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα ή εναλλακτικά κατοικίες που υποθηκεύτηκαν κατά τη διάρκεια λήψης του δανείου.

Έρχονται κατασχέσεις

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μπορούν να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε περίπου 50.000 με 60.000 ακίνητα, τα οποία είναι ακριβά και πολλών τετραγωνικών.

Βέβαια για να αποπροσανατολίσουν κάπως την κατάσταση, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλων Επιχειρήσεων, οι ΦΑΕ και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΓΓΔΕ προωθούν πλειστηριασμούς 37 ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, ένα λατομείο, ένα ξενοδοχείο και πολλά αγροτεμάχια, φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστάνε πάνω από 300.000 ευρώ…

Πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες που, από ό,τι φαίνεται και από τις δικογραφίες τους, έχουν κατακλέψει το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών. Ανάμεσα στα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι και 14 της εταιρείας ένδυσης του Αντώνη Καρούζου, όπως το γωνιακό ακίνητο στο Κολωνάκι με τιμή εκκίνησης 4,168 εκατ. ευρώ.

Επίσης μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή όπου η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης προχωρά σε πλειστηριασμό διαμερίσματος του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, εμβαδού 163 τ.μ στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη, στον έβδομο όροφο, με τιμή εκκίνησης τις 650.000 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχουν: οικόπεδο 238 τ.μ. με οικοδομή στα Βριλήσσια έναντι 480.000 ευρώ και αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων στη θέση Πουρνάρι Πυλαίας Θεσσαλονίκης έναντι 400.000 ευρώ.

Το υπουργείο, αν και δεν δημοσιεύει και φωτογραφίες από τα ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί, έχει δώσει όλα τα στοιχεία για κάθε ακίνητο στη διεύθυνση: http://www.publicrevenue.gr/kpi/public/auctions/prg_date_down/.

Μπαίνοντας στη σελίδα πάντως μην προσπαθήσετε να δείτε την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο καθώς θα βρεθείτε... πάνω από τις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών λήγει, η κυβέρνηση σφυρίζει...

Σε λιγότερο από δύο μήνες λήγει η απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Επομένως, με εξαίρεση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αφορά οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απουσία προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρηματίες στον κίνδυνο να χάσουν τη στέγη τους το 2015» σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Υποστηρίζει μάλιστα πως το σχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων είναι αμφίβολο αν θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς για ακόμα μία φορά οι τράπεζες είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται, ενώ έχει πλήθος ασαφών και προβληματικά διατυπωμένων διατάξεων.

Εξάλλου, ο Κώδικας Δεοντολογίας που θα ισχύσει από το 2015, θα έχει αποτελέσματα μόνο αν τροποποιηθεί ώστε α) να περιλαμβάνει και τις οφειλές που έχουν καταγγελθεί, β) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των περισσότερων του ενός πιστωτών, γ) να είναι λιγότερο γραφειοκρατικός και δ) να περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες.

Η οργάνωση των καταναλωτών προτείνει:

◆ Αναστολή των πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για τα επόμενα τρία έτη.
◆ Προστασία της κύριας κατοικίας χωρίς προϋποθέσεις και των άλλων ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ.
◆ Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με διαγραφή της διαφοράς που προκύπτει και όχι «παρκάρισμά» της στο μέλλον, αποστερώντας έτσι από τον δανειολήπτη το κίνητρο να πληρώνει, αφού θα πρόκειται για μια οφειλή που δεν θα τελειώσει ποτέ.
◆ Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
◆ Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.
 
Μέχρι και 60% σε έξι χρόνια έπεσαν οι τιμές των ακινήτων

Ακίνητα για όλα τα βαλάντια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει έως και 60% σε ορισμένες περιοχές, προσφέρει η κτηματαγορά έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακίνητων που πωλούν τα ακίνητά τους όσο - όσο μετά το τελειωτικό χτύπημα που τους ήρθε από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε ανησυχία στην αγορά και πυροδότησε νέο κύμα πωλήσεων ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά. Παράγοντες της αγοράς μιλούν για μεγάλες ευκαιρίες στα ακίνητα, αφού πλέον οι σε αδιάθετα νεόδμητα – έχουν ξεπεράσει τις 200.000 σε όλη τη χώρα –, αλλά και σε ακίνητα άνω των δύο δεκαετιών ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες. Ενδεικτικό είναι ότι σε όλες τις περιοχές οι τιμές έχουν πέσει από 20% ώς και 60%.

Στα ίδια ποσοστά είναι η υποχώρηση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων στις μεσαίες και φθηνές περιοχές της πρωτεύουσας, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας όπου νεόδμητα διαμερίσματα (έως 5 ετών δηλαδή) πωλούνται ακόμη και κάτω του κόστους κατασκευής! Στα δυτικά προάστια, για παράδειγμα, όπως Ελευσίνα, Μαγούλα, Μέγαρα, Νίκαια, Κορυδαλλός κ.λπ., πωλούνται καινούργια σπίτια στα επίπεδα των 1.000-1.200 ευρώ / τ.μ., αν και το κόστος κατασκευής, μαζί με την αγορά του οικοπέδου, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, οι εργολάβοι προτιμούν να δώσουν σε χαμηλές τιμές ορισμένα από τα διαμερίσματα που έχουν απούλητα και να κρατήσουν τα υπόλοιπα για καλύτερες ημέρες στην αγορά ακινήτων.

Οι τιμές σε περιοχές της Αττικής

◆ Αμπελόκηποι από 1.700 ώς 2.200 / τετραγωνικό
◆ Ιλίσια από 1.400 ώς 2.000 / τετραγωνικό
◆ Πετράλωνα από 1.500 ώς 2.200 / τετραγωνικό
◆ Εκάλη από 2.400 ώς 3.200 / τετραγωνικό
◆ Πεντέλη από 2.000 ώς 2.500 / τετραγωνικό
◆ Αγ. Παρασκευή από 1.900 ώς 2.200 / τετραγωνικό
◆ Χαλάνδρι από 2.200 ώς 2.700 / τετραγωνικό
◆ Κηφισιά από 2.000 ώς 3.500 / τετραγωνικό
◆ Βουλιαγμένη από 4.000 ώς 6.500 / τετραγωνικό
◆ Άλιμος από 1.800 ώς 2.400 / τετραγωνικό
◆ Π. Φάληρο από 2.300 ώς 3.000 / τετραγωνικό
◆ Ν. Σμύρνη από 1.700 ώς 2.300 / τετραγωνικό
◆ Καστέλα από 2.100 ώς 2.800 / τετραγωνικό
◆ Γλυφάδα από 3.000 ώς 4.500 / τετραγωνικό

Τιμές σε παλιά ακίνητα στην Αττική

◆ Παγκράτι από 400 ώς 700 / τετραγωνικό
◆ Κυψέλη από 250 ώς 400 / τετραγωνικό
◆ Γκύζη από 300 ώς 550 / τετραγωνικό
◆ Πειραιάς από 400 ώς 800 / τετραγωνικό
◆ Βοτανικός από 300 ώς 500 / τετραγωνικό
◆ Γουδή από 500 ώς 700 / τετραγωνικό

Τιμές σε παλιά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

◆ Αμπελόκηποι από 400 ώς 600 / τετραγωνικό
◆ Σταυρούπολη από 350 ώς 600 / τετραγωνικό
◆ Εύοσμος από 400 ώς 700 / τετραγωνικό
◆ Κορδελιό από 250 ώς 450 / τετραγωνικό
◆ Πολίχνη από 300 ώς 600 / τετραγωνικό
◆ Συκιές από 200 ώς 350 / τετραγωνικό

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.