search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Το τρις εξαμαρτείν…

19.11.2014 10:49

Στη Γερμανία η σύγκρουση για τη Ρωσία μαίνεται. 

Στη Γερμανία η σύγκρουση για τη Ρωσία μαίνεται. Ενώ η Μέρκελ στην Αυστραλία επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή για το ύφος της ηθικολογική επίθεση κατά του Πούτιν (όπου επανέλαβε λίγο πολύ τις ανοησίες του Κλίντον της δεκαετίας του 1990 περί υπερβάσεως της πολιτικής της ισχύος στον σύγχρονο κόσμο…), στην άλλη όχθη του σκάμματος ο Ματίας Πλάτσεκ, πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ζητάει ευθέως να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου! Παράλληλα, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, αμφότεροι σοσιαλδημοκράτες, κρατούν αποστάσεις από τη γραμμή της καγκελαρίου. Το ταξίδι του τελευταίου στη Μόσχα είναι άγνωστο αν θα βγάλει κάπου.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των νουνεχών, του Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, λ.χ., ή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, το Βερολίνο χειρίστηκε πολύ αδέξια το Ουκρανικό. Πρώτα ενίσχυσε την αντιρωσική παράταξη και ύστερα, όταν οι ΗΠΑ, επωφελούμενες, του πήραν την πρωτοβουλία από τα χέρια, αποπειράθηκε εξίσου αναποτελεσματικά να εξευμενίσει τη Μόσχα.

Τώρα βρίσκεται εμπρός στη σημαντικότερη γεωπολιτική απόφασή του μετά την Επανένωση. Η εμπέδωση του ψυχροπολεμικού κλίματος θα καθηλώσει τη Γηραιά Ήπειρο οριστικά στον ρόλο του junior partner των ΗΠΑ, θα ακυρώσει την οικονομική διείσδυση στην Ανατολή και θα επιδεινώσει περαιτέρω την υπαρξιακή κρίση του ευρώ.

Ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο, η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητική.

Παρά την παρακαταθήκη του Μπίσμαρκ, παρά τα διδάγματα της Οστπολιτίκ του Μπραντ, οι Γερμανοί είναι στα πρόθυρα να κάνουν το ίδιο λάθος για τρίτη φορά μέσα σε έναν αιώνα. Ή, όπως προέβλεπε ο Παναγιώτης Κονδύλης πριν από 20 χρόνια (!):
«Στους Γερμανούς είναι ενδεχόμενο ότι η αδέξια πολιτική ισχύος του παρελθόντος θα δώσει πλέον τη θέση της σε μια αδέξια ηθικολογία, που εξ ανάγκης θα οδηγήσει εξίσου σε αδιέξοδο».

* Ο Κώστας Κουτσουρέλης είναι συγγραφέας (www.koutsourelis.gr)
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:09