search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:39
MENU CLOSE

Έκαναν την μπάλα κλοτσοσκούφι

20.11.2014 22:00
oldphotospn2011bomb1416505745.jpg

«Χάθηκε η μπάλα» σε έναν χώρο που όλα, κανονικά, κινούνται γύρω από αυτήν. Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εμφανίζεται κατακερματισμένο, με τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων στα κάγκελα.

«Χάθηκε η μπάλα» σε έναν χώρο που όλα, κανονικά, κινούνται γύρω από αυτήν. Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εμφανίζεται κατακερματισμένο, με τους διοικητικούς παράγοντες των ομάδων στα κάγκελα.

Η κατάρρευση της Εθνικής από τη μια πλευρά, που έκανε ευάλωτη την Ομοσπονδία και ειδικά τον πρόεδρό της Γιώργο Σαρρή, αλλά και η επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο έγιναν η αιτία για να ξανανοίξουν όλα τα μέτωπα, με «ντου από παντού» στην κυριολεξία.

Το φιτίλι άναψε όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης «έδειξε» ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Χριστόφορο Ζωγράφο τον Δημήτρη Μελισσανίδη, επικαλούμενος τηλεφωνικές συνομιλίες του τελευταίου τόσο με το μέλος της ΚΕΔ, δηλαδή το θύμα, όσο και με τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Η αναβολή της αγωνιστικής – ενδεχομένως να μην ισχύσει – του Σαββατοκύριακου, που αποφασίστηκε από την ΕΠΟ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση, ήταν η μικρότερη παρενέργεια της όλης ιστορίας.

Η αντιπαράθεση όμως των δύο ισχυρών ανδρών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ οξύνθηκε τόσο πολύ, που ανησύχησε και την κυβέρνηση.

Υπήρξε «συμβουλευτική» παρέμβαση, ακόμα και από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, για να πέσουν οι τόνοι, αλλά στην παρούσα φάση ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Είναι γνωστό πως ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει προσωπικά και τους δύο και θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον καθένα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να αποκαταστήσει και τις μεταξύ τους διαταραγμένες σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός είναι «ολυμπιακών φρονημάτων» στο ποδόσφαιρο και πριν γίνει πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012 είχε παρακολουθήσει αρκετούς αγώνες των πρωταθλητών Ελλάδας, από τις σουίτες του «Γ. Καραϊσκάκης», ως προσκεκλημένος του Β. Μαρινάκη.

Με τον Δ. Μελισσανίδη δεν έχει ίδιες οπαδικές προτιμήσεις, αλλά έχουν αγαστή σχέση σε άλλα επίπεδα, καθώς ο μεγαλοεπιχειρηματίας είναι φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση.

Όλα αυτά δεν ήταν αρκετά να ρίξουν τους τόνους οι δύο, οι οποίοι μπορεί και για την τρέχουσα σεζόν να μην έχουν «επαφή» στη Super League, καθώς οι ομάδες τους αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ετοιμάζονται από τώρα για την επόμενη σεζόν, που κατά πάσα πιθανότητα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα συνυπάρχουν στο πρωτάθλημα.

Βέβαια είναι «κοινό μυστικό» πως η κόντρα τους δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά με το ότι (και) εκεί μεταφέρονται οι διαφορές τους από άλλες δραστηριότητες και επιδιώξεις τους.

Το πρωί της Τετάρτης ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου πήρε καταθέσεις από τους Μαρινάκη, Σαρρή και Ζωγράφο για το ζήτημα της δολοφονικής επίθεσης στον τελευταίο.

Από τους τρεις, μόνο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είπε… δύο κουβέντες, ξεκαθαρίζοντας ότι κατέθεσε ό,τι είπε και στη Super League, πράγμα που σημαίνει πως ενέπλεξε τον Δ. Μελισσανίδη στην επίθεση κατά του Χ. Ζωγράφου.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας είναι πως, ενώ ήταν να καταθέσει και ο Δ. Μελισσανίδης, ειδοποιήθηκε να μην πάει. Ο τελευταίος έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά του Β. Μαρινάκη για όσα του καταμαρτύρησε στο τελευταίο Δ.Σ. της Super League, «δείχνοντάς τον» ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης, επικαλούμενος τηλεφωνικές συνομιλίες του «αφεντικού» της ΑΕΚ με τους Ζωγράφο και Σαρρή.

Σίριαλ με το πόρισμα

Από την αξιολόγηση των στοιχείων και καταθέσεων που θα κάνει ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου θα φανεί αν η υπόθεση θα πάει στη Δικαιοσύνη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψει ένα νέο «δικαστικό σίριαλ», την ώρα που αναμένεται, ακόμη, το πόρισμα για τα προηγούμενα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το πόρισμα του απελθόντος αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, περί «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο», θα «αποκαλυφθεί» τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, σε χρονικό ορίζοντα δύο εβδομάδων. Εκεί θα φανεί αν και σε πόσους από τους 11 που φέρονται ως εμπλεκόμενοι θα ασκηθούν διώξεις.

Μετέωρος ο Σαρρής

Έξω και πέρα από την κόντρα των δύο, με αφορμή το περιστατικό με τον Ζωγράφο, στο στόχαστρο του μπλοκ, που αντιμάχεται την όποια επιρροή του Ολυμπιακού, είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο οποίος στηρίζεται από τους «ερυθρόλευκους».

Η αιτία είναι η διαιτησία κατά πρώτο λόγο και η αθλητική δικαιοσύνη κατά δεύτερο, που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας. Η αφορμή να βρεθεί με την πλάτη ακάλυπτη είναι η Εθνική ομάδα.

Ο Σαρρής βάλλεται ευθέως από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, την παραίτησή του θεωρεί αυτονόητη ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας, ενώ καθόλου ευνοϊκά δεν στέκεται απέναντί του ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος.

Την ίδια ώρα στη Super League όχι μόνο δεν έγινε το Δ.Σ. με την παρουσία των ιδιοκτητών – μεγαλομετόχων, αλλά στάθηκε αδύνατον να επιτευχθεί συναίνεση για μια ανακοίνωση που θα καταδίκαζε την επίθεση στον Ζωγράφο και θα εξασφάλιζε μίνιμουμ ομοθυμία εν όψει την επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Ειδικά η δεύτερη παράγραφος της ανακοίνωσης εκλήφθηκε ως προσπάθεια χειραγώγησης των «αντιφρονούντων», που απάντησαν με ανακοινώσεις, θεωρώντας πως ήταν «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του Ολυμπιακού και του Σαρρή. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα απέσυρε από τη Λίγκα τον έως την Τετάρτη αναπληρωτή πρόεδρο Στράτο Σωπήλη.

Ιδού το κείμενο της ανακοίνωσης που ουδέποτε εκδόθηκε:

«H Super League από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση κατά του αντιπροέδρου της ΚΕΔ κ. Ζωγράφου. Τα μέλη της Super League κάνουν έκκληση προς την Ελληνική Δικαιοσύνη να επιληφθεί άμεσα της υπόθεσης και να αποκαλύψει το συντομότερο δυνατό τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής ενέργειας.

Τα μέλη της Super League στα πλαίσια της εκτόνωσης του κλίματος δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση που θα επιβαρύνει το κλίμα σε σχέση με την Ελληνική Διαιτησία και καλούν τα ΜΜΕ να απέχουν από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που οδηγούν στη στοχοποίηση διαιτητών».

Από κυβερνητικής πλευράς γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για εκτόνωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν εισακούγεται ούτε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Τους… παρακάτω, στην παρούσα φάση, δεν τους υπολογίζει κανένας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:39