18/10/2019 08:30:11

«Ωμή πολιτική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ» για τους ΧΥΤΑ καταγγέλλει η Δούρου

«Ωμή πολιτική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ» για τους ΧΥΤΑ καταγγέλλει η Δούρου - Media

Πυρά κατά του ΥΠΕΚΑ εξαπέλυσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων, χαρακτηρίζοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση «απόπειρα της κυβέρνησης να κηδεμονεύσει την αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων».
 
«Σημείο τριβής» το άρθρο 17 του νομοσχεδίου του για «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων» με την Ρένα Δούρου να υποστηρίζει ότι το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί «με διαδικασίες "εξπρές" ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων».
 
Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής, στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης του ΥΠΕΚΑ για τους εκπονούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ) και διότι «ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ».

Παράλληλα η Ρένα Δούρου ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης από το ΥΠΕΚΑ των Περιφερειών και των περιφερειακών φορέων διαχείρισης (όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ), με την κατάρτιση με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής, «εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».
 
Η περιφερειάρχης Αττικής υποστηρίζει ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση από τους φορείς διαχείρισης και τις Περιφέρειες της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.