search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:46
MENU CLOSE

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τις πλημμύρες – Παραδοχή ΥΠΕΚΑ για καθυστερήσεις στα έργα

21.11.2014 08:08
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τις πλημμύρες – Παραδοχή ΥΠΕΚΑ για καθυστερήσεις στα έργα - Media

Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 
Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο στόχος είναι αφενός να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών οι αδυναμίες του οποίου αναδεικνύονται έπειτα από κάθε πλημμύρα και αφετέρου να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
 
Ήδη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει κάνει την προκαταρκτική μελέτη για την αξιολόγηση των κινδύνων από πλημμύρες σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν συνταχθεί οι αντίστοιχοι χάρτες τους οποίους παρουσιάζουν «Τα Νέα». Την ίδια ώρα, η χώρα με βάση μελέτη που συντάχθηκε το 2012 έχει μοιραστεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα.
 
«Το νερό  και τα ποτάμια δεν ακολουθούν τα διοικητικά όρια και η Πολιτεία δεν πρέπει να τρέχει κάθε φορά πίσω από τα γεγονότα» λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Για τον λόγο αυτόν προχωράμε στη δημιουργία ενός μπούσουλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα βασίζονται στην πληροφόρηση που θα έχουμε για κάθε περιοχή ξεχωριστά».
 
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, θα υπογράψει τις συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για:
 
-Τη Δυτική, τη Βόρεια και την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 742.439, 07 ευρώ.
 
-Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προϋπολογισμού 561.661, 05 ευρώ.
 
-Την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 1.045.985, 85 ευρώ.
 
Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη –από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012- η σύμβαση διαχειριστικών έργων για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις για τις περιοχές:
 
-Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Θεσσαλία
 
-Αττική, Ανατολική Στερεά και Αιγαίο
 
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στις συγκεκριμένες μελέτες με βάση σχετική Κοινοτική Οδηγία. Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, προέβλεπε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις: 2012-2014 και 2016. Από το υπουργείο αναγνωρίζουν ότι υπήρξε καθυστέρηση και υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων και η εφαρμογή τους θα γίνει το 2016.
 
Ήδη από την προκαταρκτική μελέτη και τους χάρτες που έχουν συνταχθεί υπάρχει σαφής εικόνα για τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ηλεία από τις πιο ευάλωτες περιοχές είναι η λεκάνη του Αλφειού ενώ στην Αχαΐα οι παρόχθιες εκτάσεις των ποταμών Πείρου, Παραπείρου και Γλαύκου. Στην ανατολική Μακεδονία είναι η περιοχή της Κερκίνης, στην Ήπειρο οι περιοχές κατά μήκος του Καλαμά, ενώ στο Αίγιο υψηλό δείκτη επικινδυνότητας έχουν περιοχές στη Ρόδο, στην Κω και στην Ικαρία.
 
Πηγή: Τα Νέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:45