15/01/2019 22:07:10

Δείτε τα πέντε αρχιτεκτονικά έργα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό (Photos)

Δείτε τα πέντε αρχιτεκτονικά έργα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό (Photos) - Media

Τρεις ιδιωτικές κατοικίες, το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής και ένα δημόσιο έργο, αυτό της ανάπλασης της παραλίας Θεσσαλονίκης επιλέχθηκαν από τον ειδικό κριτή Βασίλη Μιστριώτη για να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το βραβείο Mies Van der Roche 2015.
 
Και τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν από μια λίστα με 30 αρχιτεκτονήματα, υλοποιήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια, στο διάστημα της κρίσης.
 
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ανακοίνωσε ως εθνική αντιπροσώπευση στο ευρωπαϊκό βραβείο τη δική του λίστα με πέντε υποψηφιότητες. Ανάμεσα στις δύο λίστες, τα έργα ανάπλασης της παραλίας της Θεσσαλονίκης και της εξοχικής κατοικίας στη Σέριφο συμπίπτουν.
 
Τα πέντε έργα που πρότεινε να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ο κ. Μιστριώτης είναι τα εξής:
 
 
Μονοκατοικία H-3 στην Αττική
 
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Παύλο Χατζηαγγελή (γραφείο 314 Architecture). Περιβάλλεται από νερό καθώς έχουν κατασκευαστεί τρεις συγκοινωνούντες λίμνες εμπρός και πλαγίως του σπιτιού, ενώ δίνεται η αίσθηση της συνέχειας με μια πισίνα κολύμβησης.
 

 
 

 
Εξοχική κατοικία στη Νάξο
 
Έργο των αρχιτεκτόνων Φοίβης Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννη Μπαλτογιάννη, Κατερίνας Κρίτου και Νικόλαου Πλατσά. Ουσιαστικά έχτισαν το σπίτι πάνω στο βράχο, σε δυο επίπεδα, ενώ είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνεται ένα με το τοπίο.
 
 
 
Εξοχική κατοικία στη Σέριφο
 
Σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Ηλιάνα Κερεστετζή (Mold Architects). Χτισμένο σε μια πλαγιά με έντονη κλίση, όπως ακριβώς και το προηγούμενο, η αρχιτέκτονας έχει μετατρέψει την ξερολιθιά σε συνθετικό εργαλείο που ορίζει τους κλειστούς χώρους της κατοικίας, διαμορφώνει τις αυλές της προστατεύει από τους βοριάδες και καδράρει τη θέα.
 
 

 
 

 
Το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής
 
Έργο του αρχτεκτονικού γραφείου Ποτηρόπουλος Δ+Λ
 
  
Ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης
 
Έργο των Προδρόμου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο που πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις. Το πρώτο τμήμα ολοκληρώθηκε το 2008 και το δεύτερο το 2014.


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.