search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:05
MENU CLOSE

Και όμως συμβαίνουν και εις Παρισίους…

22.11.2014 22:00
oldphotospod_2011_033_cmyk1416566638.jpg

Δώσε θάρρος στον χωριάτη… να δουλεύεις καθημερινές, Σάββατα, Κυριακές, μέρες, νύχτες, χωρίς ωράρια, χωρίς ρεπό και στο τέλος χωρίς λεφτά. 

Δώσε θάρρος στον χωριάτη… να δουλεύεις καθημερινές, Σάββατα, Κυριακές, μέρες, νύχτες, χωρίς ωράρια, χωρίς ρεπό και στο τέλος χωρίς λεφτά. Ένα κλασικό παράδειγμα τού «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» είναι τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία, όπως το ότι οι Κυριακές έχουν χάσει τον «ιερό» χαρακτήρα τους εδώ και αρκετό καιρό, δικαιώνοντας φυσικά όσους φώναζαν ότι η χαλάρωση των ωραρίων που επιτρέπει να ανοίγουν «ορισμένα μαγαζιά ορισμένες Κυριακές» θα φέρει αργά ή γρήγορα την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αφορμή για τη νέα δημόσια διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία είναι το αίτημα που απηύθυνε δημοσίως ο πρόεδρος των πολυκαταστημάτων FNAC (που ξεκίνησαν ως βιβλιοπωλεία) στην κυβέρνηση ζητώντας «οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και της διανόησης να μπορούν να λειτουργούν κάθε Κυριακή», καθώς, όπως τόνισε, «ο ανταγωνισμός από τα διαδικτυακά καταστήματα, τα οποία δεν κλείνουν τις Κυριακές, είναι δυσβάσταχτος». Για να ενισχύσει μάλιστα το επιχείρημά του, ο πρόεδρος της FNAC τόνισε πως η Amazon κάνει το 25% του τζίρου της τις Κυριακές. Βέβαια, δεν επεκτάθηκε σε άλλα «αίτια», που κάνουν πιο «ανταγωνιστικές» εταιρείες σαν την Amazon, όπως για παράδειγμα τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων της, αλλά αυτά ίσως να τα ζητήσει από την κυβέρνηση σε μια μελλοντική φάση.

Όπως και να ’χει, το θέμα είναι ότι με το αίτημα της FNAC άνοιξε ξαφνικά ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στα γαλλικά ΜΜΕ που κατέληξε… στην αποκάλυψη ότι το (σοσιαλιστικό, πάντα) υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες να επεξεργάζεται σχέδιο επέκτασης της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα για την κυριακάτικη εργασία. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται σε δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας με βασικό στόχο (σε αυτό το στάδιο) την αύξηση των Κυριακών που θα μπορούν να λειτουργούν τα μαγαζιά από πέντε σε 12 (με τις πέντε να επιλέγονται ελεύθερα και τις επτά να χρειάζονται πρώτα την έγκριση των αρχών). Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γαλλικές αρχές φαίνεται να προετοιμάζουν τον «επανασχεδιασμό» των τουριστικών ζωνών (περιοχές στις οποίες επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές), ούτως ώστε να διευρυνθεί η γεωγραφική τους έκταση. Αυτά προς το παρόν…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:05