search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:59
MENU CLOSE

Εκκλησιαστικά γλέντια με τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης

22.08.2010 05:05
Εκκλησιαστικά γλέντια με τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης - Media

Θα το πούμε καθαρά από την αρχή: Αυτή η ιστορία με την άσκηση διώξεων (in rem προς το παρόν) για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της πώλησης τεσσάρων στρεμμάτων – εκκλησιαστικών φιλέτων στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» Βουλιαγμένης απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην Εκκλησία και να εμπλέξει το ίδιο το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νούμερο δύο, αυτή τη φορά στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θα το πούμε καθαρά από την αρχή: Αυτή η ιστορία με την άσκηση διώξεων (in rem προς το παρόν) για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση της πώλησης τεσσάρων στρεμμάτων – εκκλησιαστικών φιλέτων στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη» Βουλιαγμένης απειλεί να τινάξει στον αέρα την ηρεμία στην Εκκλησία και να εμπλέξει το ίδιο το κέντρο της εκκλησιαστικής διοίκησης σε μια υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νούμερο δύο, αυτή τη φορά στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θυμίζουμε εν συντομία την ιστορία, για όσους έλειπαν ή δεν τη θυμούνται.

Στις 15 Ιουνίου του 2009 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε τα 4 στρέμματα σε ιδιώτη έναντι 14 εκατ. ευρώ χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Η αγοραπωλησία έγινε στα γραφεία της Υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι της ΕΚΥΟ υποστήριξαν ότι δεν ακολούθησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά της «συμβιβαστικής εκποίησης», επειδή ο ιδιώτης αγοραστής είχε καταπατήσει την έκταση και κρίθηκε ότι συνέφερε η πώληση αντί για συνέχιση της δικαστικής μάχης για την αποβολή του.

Μέχρις εδώ μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για έναν χειρισμό που συνηθίζεται, για να αποφεύγονται μακρόχρονοι δικαστικοί αγώνες και ταλαιπωρίες.

Τα περίεργα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Μέσα σε πέντε λεπτά από την αγορά, ο ιδιώτης, ένας απλός οδοκαθαριστής του δήμου, και η μητέρα του μεταπωλούν την έκταση σε τρεις οff shore εταιρίες με έδρα την Κύπρο έναντι περίπου 16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ιδιώτης καταπατητής όχι μόνο πήρε την έκταση, αλλά μεταπωλώντας την έβγαλε μέσα σε λίγα λεπτά 2.186.000 ευρώ.

Και να ήταν μόνο αυτό; Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, υπήρχε οριστική και αμετάκλητη δικαστική απόφαση για έξωσή του και δεν υπήρχε κανένας λόγος να σπεύσουν οι διαχειριζόμενοι την περιουσία της Εκκλησίας στν λύση της «συμβιβαστικής εκποίησης.

Αρχίζει ο θόρυβος, βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα στο «Παρόν», και τον περασμένο Αύγουστο καλεί η Ιερά Σύνοδος τον Αντώνη Ζαμπέλη, διευθυντή της ΕΚΥΟ και κυριότερο συνεργάτη του Ιερώνυμου, για εξηγήσεις. Ακούνε οι συνοδικοί τον Ζαμπέλη και μετά εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση με ευχαριστίες της Συνόδου για τον επιτυχή και επ’ ωφελεία της Εκκλησίας χειρισμό της υπόθεσης τόσο στον πρόεδρο της επιτροπής των Οικονομικών μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο όσο και στον Ζαμπέλη.

Κάποιοι στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον νόμιζαν ότι θα κλείσει εκεί η ιστορία. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον εισαγγελέα και την έρευνα που έγινε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην άσκηση διώξεων για κακουργήματα και με τον κυριότερο λαϊκό συνεργάτη του αρχιεπισκόπου, τον Ζαμπέλη, στη δίνη του κυκλώνα. Και να ήταν μόνο αυτός; Τι θα γίνει με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων; Τι θα γίνει με τους μητροπολίτες που συγκροτούσαν τις συνθέσεις των δύο Διαρκών Ιερών Συνόδων (του 2009 και του 2010); Μαλλιά κουβάρια θα γίνουν, αδέρφια.

Εκτός της δικαστικής εξέλιξης, θα γίνει το σώσε από Σεπτέμβριο και στη νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η σύνθεση της οποίας, δυστυχώς για τον αρχιεπίσκοπο, δεν είναι καθόλου φιλική γι’ αυτόν: συμμετέχουν δεσποτάδες (Καισαριανής Δανιήλ, Καστοριάς Σεραφείμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών) που είναι γνωστό πως δεν του θα χαριστούν. Το ίδιο δύσκολο θα είναι να πειστούν και τα άλλα μέλη: οι μητροπολίτες Σερρών, Ύδρας, Σιδηροκάστρου, Κασσανδρείας, Φλωρίνης, Χαλκίδος, Σύρου και Σάμου.

Με δυο λόγια; Καλά ξεμπερδέματα με τους εισαγγελείς, αλλά και τη νέα Ιερά Σύνοδο, αγαπητοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Άλλωστε το τζίνι βγήκε πια απ’ το μπουκάλι και οι αποκαλύψεις και για άλλες αγοραπωλησίες οικοπέδων της Εκκλησίας θα αρχίσουν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Εκεί να δείτε γλέντια!…

Ιερώνυμος – Παπανδρέου: Μια πολιτική αγάπη που δεν κρύβεται

Αν «μέσα» στην Εκκλησία τα πράματα σκουραίνουν για τον αρχιεπίσκοπο με τα καμώματα των συνεργατών του, δεν συμβαίνει το ίδιο και «έξω» από τον αυστηρά εκκλησιαστικό χώρο. Εδώ τα πράματα πάνε πρίμα, τουλάχιστον στις σχέσεις με την κυβέρνηση. Ιερώνυμος και Παπανδρέου πάνε χέρι χέρι, με την κυβέρνηση να έχει βρει στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου έναν καλό παραστάτη στις δύσκολες στιγμές που περνάει στριμωγμένη από παντού.

Δίπλα δίπλα αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός την Κυριακή το πρωί στη λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Όλο χαμόγελα ο αρχιεπίσκοπος παρακολουθούσε τον μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο να προσφέρει στον πρωθυπουργό μια εικόνα της Παναγίας για να φέρει σε πέρας το έργο του, όπως είπε ο σεβασμιότατος (μεταξύ μας, άγιε πατέρα, ρώτησε και μας πόσο βογκάμε από αυτό το έργο). Μαζί και μετά Ιερώνυμος και Γιώργος, στον καφέ που ακολούθησε τη λειτουργία. Μαζί επίσης το ίδιο βράδυ σε δείπνο στο σπίτι του Ραγκούση, παρουσία και του Γερουλάνου. Και τα… καρακόλια του Μαξίμου να διοχετεύουν την κυβερνητική εκτίμηση πως η Εκκλησία στις σημερινές συνθήκες, και μάλιστα εν όψει ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου, με τη λαϊκή οργή να μην ξέρει κανείς πού θα ξεσπάσει, είναι ένας «σταθεροποιητικός παράγων».

Θυμίζουμε πως τελευταία ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος έχουν βρεθεί δίπλα και σε άλλες περιπτώσεις:

Στην παρουσίαση της νέας οργάνωσης της Εκκλησίας «Αποστολή», που θα αναλάβει το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της.

● Μια χαρά πήγε και η συνάντηση Ιερώνυμου με τη Διαμαντοπούλου.

● Τα τρέχοντα ζητήματα λύνουν σε αδελφικό κλίμα Παμπούκης και Δόλλης από πλευράς κυβέρνησης και ο πρωτοσύγκελλος της αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου.

● Μέχρι την Ευρώπη έφτασε η χάρη του αρχιεπισκόπου, που είδε μαζί με άλλους εκκλησιαστικούς ηγέτες και τον Μπαρόζο (ναι, αυτόν που μας πίνει το αίμα με το μπουρί της σόμπας) και του άφησε ολόκληρο φάκελο με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Λεπτομέρεια: Όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, το δείπνο στο σπίτι του Ραγκούση δεν ήταν προγραμματισμένο. Κανονίστηκε στα πεταχτά, στη διάρκεια του καφέ μετά τη λειτουργία. Το ίδιο τυχαία και απρογραμμάτιστη παρουσίασαν και την εμφάνιση του αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που κανονίστηκε τάχα ύστερα από επίσκεψη του Παπανδρέου στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Τότε έβαλε ο Παπανδρέου τον Ιερώνυμο, μαζί με τον Ραγκούση, στο αυτοκίνητό του και τον πήγε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν τα αφήνετε όλα αυτά τα… τάχα μου απρογραμμάτιστα και τυχαία, αδέλφια; Για ιθαγενείς μας περνάτε; Και η εμφάνιση στο Υπουργικό ήταν σχεδιασμένη και οι προχθεσινές κουβέντες κανονισμένες από πριν. Όλα τα άλλα μπορείτε να τα κρύψετε ή να τα αποδώσετε και σε θαύμα: μόνο τον βήχα και την πολιτική αγάπη δεν μπορείτε να κρύψετε!

Προς το παρόν, αυτές οι κινήσεις του αρχιεπισκόπου δεν συναντούν δημόσιες αντιδράσεις, αν εξαιρέσουμε τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος πρόσφατα τα έριξε στον αρχιεπίσκοπο από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σαλμώνη Ηλείας. Παρουσία του… Καρατζαφέρη την έπεσε στον Ιερώνυμο για τα εθνικά θέματα, λέγοντας πως σιωπά και συγκρίνοντας τη σημερινή στάση της Εκκλησίας με αυτήν επί Χριστόδουλου και Σεραφείμ:

«Δεν ξεκινήσαμε λοιπόν να παίζουμε τον ρόλο πολιτικών. Εγώ προσωπικά λυπάμαι γιατί η Εκκλησία μας την περίοδο αυτή σιωπά. Ενώ αν ήταν ένας Χριστόδουλος ή ένας Σεραφείμ, για να μην σας πω και άλλα ονόματα…».

Προς το παρόν ο Άνθιμος είναι μόνος. Αλλά πολλοί δεσποτάδες έχουν αρχίσει να τσινάνε. Άλλοι λένε πως ο αρχιεπίσκοπος, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα, «παρακολουθεί παθητικά τα πράματα» και άλλοι πως δεν έχει καμιά δουλειά να κάνει τον κολαούζο στον Παπανδρέου και να χρεώνει στην Εκκλησία συνυπευθυνότητα για μια πολιτική που κάνει τον λαό να βογκάει.

Ποια μορφή θα πάρουν οι αντιδράσεις στο μέλλον; Θα εξαρτηθεί κι από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Βουλιαγμένης. Μην αποκλείσετε πολύ χαμηλά βαρομετρικά για τον αρχιεπίσκοπο στην Ιεραρχία!…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:59