search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:29
MENU CLOSE

Το αρχετυπικό «τρίγωνο»…

25.11.2014 22:00
Το αρχετυπικό «τρίγωνο»… - Media

Η συγγραφέας Αθηνά Χατζή γράφει για το βιβλίο της «Η θάλασσα έφυγε», εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας Αθηνά Χατζή γράφει για το βιβλίο της «Η θάλασσα έφυγε», εκδόσεις Μεταίχμιο

Η θάλασσα εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου μοιραία, αφού το βιβλίο διαδραματίζεται στην Ελλάδα· όμως, «Η θάλασσα έφυγε» δεν είναι ένα ναυτικό μυθιστόρημα. Είναι κυρίως ένα αστικό μυθιστόρημα, συγκεκριμένα ο τρόπος συγγραφικής πραγμάτευσης και συναισθηματικής διαχείρισης της απαξίωσης του αθηναϊκού άστεως στη διάρκεια των τελευταίων ταραγμένων ετών. Η υπόθεση εργασίας μου, όταν ξεκίνησα να δουλεύω τη «Θάλασσα», ήταν η θέση και εξέλιξη του έρωτα σε μια κοινωνία άγρια σπαρασσόμενη από βία, λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ιδιωτική και προπάντων δημόσια σε βαθμό πρωτόφαντο για τους γεννηθέντες από το 1970 και μετά.

Το συμπέρασμά μου είναι σαφές μέσα από το ξεδίπλωμα της πλοκής. Με τη «Θάλασσα» ολοκληρώνεται η νοητή τριλογία της ματαίωσης, που, παρότι οι ιστορίες των τριών βιβλίων μου δεν σχετίζονται μεταξύ τους και δεν διαπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εξαρχής σχεδιάστηκε ώστε ξεκινώντας από την προσωπική ματαίωση (Ελεγεία της Σαπουνόφουσκας, γενιά που ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του ’90), μεταβαίνει στην οικογενειακή ματαίωση (Λα Σαγράδα Φαμίλια, η ματαίωση της ελληνικής οικογένειας) και ολοκληρώνεται με την απεικόνιση της ματαίωσης μιας ολόκληρης κοινωνίας ανθρώπων στη «Θάλασσα έφυγε».

Ο έρωτας σαφώς και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μυθοπλασία μου. Κι αυτό γιατί ως καθρέφτης πλείστων όσων τερπνών και δεινών, αναδεικνύεται σε μέγιστο συγγραφικό εργαλείο για την καταβύθιση στα άδυτα της ανθρώπινης περιπέτειας. Η «Θάλασσα» στήνεται πάνω στο αρχετυπικό σχήμα του ερωτικού τριγώνου, οπωσδήποτε σκαληνό, με το βάρος των πλευρών να εναλλάσσεται. Το ερώτημα «πόσους ανθρώπους χωράει ένας άνθρωπος» το κάθε σκέλος του τριγώνου θα το απαντήσει πανηγυρικά στην ολοκλήρωση της ιστορίας, δίνοντας, ελπίζω, την αφορμή στον αναγνώστη να αναστοχαστεί και να απαντήσει τα δικά του περί έρωτος και άλλα ερωτήματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27