search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47
MENU CLOSE

Παρίσι τέλος – «Στον αέρα» η επιστροφή της τρόικας

26.11.2014 18:58
Παρίσι τέλος - «Στον αέρα» η επιστροφή της τρόικας - Media

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα στο Παρίσι απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με αναφορά αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


(αναδημοσίευση από: www.naftemporiki.gr)

Οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα στο Παρίσι απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με αναφορά αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

H ίδια πηγή πάντως, κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» στη διαπραγμάτευση. «Ήταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, μετά το τέλος των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Επίσης, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης συμφωνίας για έναν χρόνο.

Εξ αποστάσεως η συνέχεια

Οι διήμερες σηζητήσεις στο Παρίσι μπορεί να ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές, ωστόσο δεν κατέληξαν στο ζητούμενο ,που ήταν η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη κι αν υπήρξε σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015 (η τρόικα εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ), αυτή δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει στην παρούσα φάση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, όμως, είναι πλέον προφανές ότι η επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί από το Εurogroup της 6ης Νοεμβρίου περί λήψης συνολικής απόφασης για την επόμενη μέρα, στις 8 Δεκεμβρίου, καθίσταται προβληματική αν όχι ανέφικτη.

Αύριο θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης για να προετοιμάσει τις συζητήσεις στοΕurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι δεν φαίνεται να παρέχουν την πρόοδο εκείνη που θα επέτρεπε τον σχεδιασμό μιας συνολικής απόφασης.

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια

Τα χρονικά περιθώρια γίνονται πλέον ασφυκτικά, που σημαίνει ότι λογικά θα αρχίσουν να εξετάζονται πλέον και εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της μικρής χρονικής παράτασης του ισχύοντος ελληνικού προγράμματος, που δεν θεωρείται ό,τι καλύτερο για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Πρακτικά, εάν συγκλίνουν μέσα στα επόμενα 24ωρα οι απόψεις στο δημοσιονομικό και η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης, θα μπορούσε να ληφθεί μια συνολική απόφαση περί τα μέσα Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, ώστε στη συνέχεια να προλάβει αυτή να επικυρωθει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Διαφορετικά, είτε θα πάμε σε παράταση του ισχύοντος προγράμματος, που είναι το πιθανότερο σενάριο, είτε η Ελλάδα δεν θα έχει χρηματοδοτική κάλυψη από τις αρχές του επόμενου έτους, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου την Πέμπτη

Στο μεταξύ, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης μετά τις συνομιλίες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:47