search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:05
MENU CLOSE

Τα «θρασίμια» της Αγγλίας: Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων

27.11.2014 15:17
Τα «θρασίμια» της Αγγλίας: Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων - Media

Υπό κατάληψη τελούσε για περίπου 10 ώρες χθες το κτήριο της διοίκησης του πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, από ομάδα φοιτητών με το όνομα «Υπερασπίσου την Εκπαίδευση».

Υπό κατάληψη τελούσε για περίπου 10 ώρες χθες το κτήριο της διοίκησης του πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, από ομάδα φοιτητών με το όνομα «Υπερασπίσου την Εκπαίδευση».

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη ενός μεγάλου τμήματος του κτηρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, την στέγαση αλλά και τη διαμαρτυρία.

«Οι χώροι που θέσαμε υπό κατάληψη είναι κομβικής σημασίας για την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου μας, που σημαίνει συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια λίγων, τη μεταχείριση της μόρφωσης ως εμπόρευμα και γενικότερα τη τάση του ιδρύματος να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με επιχείρηση», ανέφεραν οι φοιτητές.

«Το πανεπιστήμιο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελεί οχυρό της ελευθερίας του λόγου και της διαφωνίας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δεν αναγνωρίζει αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκει ενεργά να τα περιορίσει», σημείωναν.
 
Οι φοιτητές που προχώρησαν στην κατάληψη ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση των πανεπιστημιακών αρχών για αύξηση των διδάκτρων, τη δημιουργία ενός σώματος από εκλεγμένους φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους που θα ελέγχει τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου, δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, να αναγνωριστεί η κατάληψη ως νόμιμο μέσο πάλης «με μακρύ και ένδοξο παρελθόν» και να μην βγάζει κέρδος το πανεπιστήμιο από τις χρεώσεις για τη στέγαση.

Η κατάληψη έληξε τελικά μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του πανεπιστημίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η παράνομη κίνηση μιας μικρής μερίδας κουκουλοφόρων αναστάτωσε φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες. Είμαστε ευγνώμονες στην αστυνομία για την ταχεία της αντίδραση, με την οποία έληξε αυτό το ζήτημα.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24