search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:39
MENU CLOSE

Ο «Λαθρεπιβάτης» ξαναχτυπά!

30.11.2014 22:00
Ο «Λαθρεπιβάτης» ξαναχτυπά! - Media

Τα τραγούδια λένε ότι είναι η καλύτερη ακτινογραφία της εποχής. Για κάποιους είναι στάση ζωής, για άλλους η τρέλα της στιγμής, η παράνοια του έρωτα, η ευτυχία της φιλίας, μια διαδρομή αγάπης και αγωνίας, η δικαίωση των συναισθημάτων μας. 

Τα τραγούδια λένε ότι είναι η καλύτερη ακτινογραφία της εποχής. Για κάποιους είναι στάση ζωής, για άλλους η τρέλα της στιγμής, η παράνοια του έρωτα, η ευτυχία της φιλίας, μια διαδρομή αγάπης και αγωνίας, η δικαίωση των συναισθημάτων μας. Για τον Γιάννη Νικολάου, που από την περασμένη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα μας συντροφεύει με τη μουσική παράστασή του «Ταξίδι στ’ όνειρο», στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, είναι απλώς η ζωή του. Το αλφαβητάρι της γνώσης, ο τρόπος που ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του, η γεύση της καθημερινότητας και της έμπνευσής του.

«Η αλήθεια είναι ότι παίζω, γράφω και τραγουδάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η μουσική υπήρχε στο DNA της οικογένειάς μου, στην ατμόσφαιρα της γειτονιάς μου στον Πειραιά, σε κάθε κουβέντα και όνειρό μου. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με τα ακόρντα μου. Γι’ αυτό και ποτέ δεν αναρωτήθηκα με τι θα ασχοληθώ. Το τραγούδι ήταν μονόδρομος. Μια φυσιολογική εξέλιξη. Το ταξίδι και η Ιθάκη μου. Και μπορεί να μη γίναμε πλούσιοι, απολαμβάνουμε όμως αυτήν την καταπληκτική εμπειρία, το ταξίδι στο όνειρο που δεν τελειώνει ποτέ» τονίζει ο Γιάννης Νικολάου, ο οποίος στη μουσική παράσταση του «Γυάλινου» θα έχει στο πλάι του τους ταλαντούχους Άγγελο Χρονά και Κατερίνα Κουρεντζή που βρίσκονται καλλιτεχνικά στο ίδιο μήκος κύματος.

Βέβαια το καλλιτεχνικό τοπίο έχει αλλάξει. Δεν είναι όπως την εποχή που συστήθηκε καλλιτεχνικά στο ευρύ κοινό με τους Λαθρεπιβάτες και έπεσε χωρίς να φοβηθεί κατευθείαν στα βαθιά. «Τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τα ραδιόφωνα αγκάλιαζαν τους δίσκους σου, έπαιζαν όλα τα τραγούδια σου και δεν ακολουθούσαν κάποιο play list, ο κόσμος είχε μεγαλύτερη δίψα για ποιότητα και γενικώς η μουσική δεν ήταν βιομηχανία» μας λέει ο Γιάννης Νικολάου.

«Υπήρχε μια άνθιση του τραγουδιού» συμπληρώνει ο έτερος «Λαθρεπιβάτης» Παντελής Θαλασσινός, που εμφανίστηκε ως καλεσμένος στην πρεμιέρα του προγράμματος του Γιάννη Νικολάου. «Η ραδιοφωνία ήταν πραγματικά ελεύθερη, οι ηχογραφήσεις, τα στούντιο, οι δίσκοι, όλα είχαν ποιότητα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αλλά και ο κόσμος είχε μεγαλύτερη διάθεση για επικοινωνία. Μόλις βγήκαμε ως συγκρότημα, αμέσως μας αγκάλιασαν. Η Χαρούλα Αλεξίου μας πήρε μαζί της στον Ζυγό, όπου εμφανιζόταν με τον Χάρρυ Κλυνν. Δεν το πιστεύαμε. Αναρωτιόμασταν αν ήταν πραγματικότητα αυτό που ζούσαμε». «Ήταν πρωτόγνωρες εμπειρίες» σχολιάζει ο Γιάννης Νικολάου «γι’ αυτό και πάντα όταν συναντιόμαστε με τον Παντελή θυμόμαστε εκείνες τις ευτυχισμένες μέρες και κάθε συνάντησή μας στη σκηνή κρύβει τη συγκίνηση μιας εποχής γεμάτης όνειρα που ευτυχώς τα περισσότερα πραγματοποιήθηκαν και τα μοιραστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο με τον κόσμο».

Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μεγάλες επιτυχίες τους, το «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε», «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω» και τόσα άλλα που θα πλαισιώνουν το πρόγραμμα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και θα μας μεταφέρουν τη δροσιά των 90’s. Αν το χαρακτηριστικό τους είναι η διαχρονικότητα, το μυστικό τους είναι ότι φέρουν μέσα τους την αθωότητα εκείνης της εποχής. Και μαζί με την αλήθεια τους ήταν εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τους Λαθρεπιβάτες να κυκλοφορούν «πρώτη θέση» πλέον στο μουσικό στερέωμα, έχοντας πιστό κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε εμφάνισή τους.

«Δεν είμαι από τους καλλιτέχνες που έγραψαν τραγούδια χωρίς κόπο. Δεν αναλώθηκα σε φθηνές μελωδίες, ούτε μπήκα στον πειρασμό των “αρπαχτών”. Άλλωστε ο κόσμος έχει κριτήριο και γνωρίζει. Αν σε εκτιμάει, σε στηρίζει στα δύσκολα. Διαφορετικά, σου γυρίζει την πλάτη. Η αγάπη με τον καλλιτέχνη χτίζεται σιγά – σιγά, δεν προκύπτει ως προϊόν διαφήμισης» υποστηρίζει ο Γιάννης Νικολάου. Όσο για το πώς θα βγούμε από την κρίση, μας λέει πως «η μόνη ελπίδα μας είναι η τέχνη. Μας παρηγορεί για ό,τι συμβαίνει και μας εξυψώνει ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία έρχεται».

INFO Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Νικολάου

Τραγουδούν: Γιάννης Νικολάου, Κατερίνα Κουρεντζή, Άγγελος Χρονάς
Κιθάρες: Γιάννης Νικολάου, Άγγελος Χρονάς. Πιάνο, Κιθάρα: Ρομάν Γκόμεζ
Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννης Νικολάου, Νίκος Γαλανιάδης. Επιμέλεια – οργάνωση παραγωγής: Νίκος Γαλανιάδης, Γιάννης Κανελλόπουλος
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Τηλ.: 210-9316101, 210-9315600

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:39