search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:40
MENU CLOSE

Τα πάντα γύρω από την Αμφίπολη – Αναλυτική παρουσίαση της ανασκαφής

29.11.2014 09:16
Τα πάντα γύρω από την Αμφίπολη - Αναλυτική παρουσίαση της ανασκαφής  - Media

Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη παρουσιάζει αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πολυσυζητημένης ανασκαφής.

 
Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη παρουσιάζει αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πολυσυζητημένης ανασκαφής.
 
Η περιέργεια, η ανυπομονησία, ακόμη και οι υψηλές προσδοκίες για μια αναπάντεχη αποκάλυψη συνθέτουν το συναισθηματικό σκηνικό έως τη στιγμή που θα ανέβει στο βήμα του Αμφιθεάτρου, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, η κα Κατερίνα Περιστέρη. Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρουσιάζει αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα της πολυσυζητημένης ανασκαφής. 

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΥΠΠΟ σήμερα από τις 11.00 έως τις 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα, έχει αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το πάνδημο και, χωρίς υπερβολή, παγκόσμιο ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ για το μνημείο της Αμφίπολης, περιβάλλει τις ανακοινώσεις με την αδημονία που θα ταίριαζε σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα. 

Οι αιτήσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος εισόδου στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, εδώ και πολλές ημέρες έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, παρόλο που επισήμως δεν προβλέπεται τίποτε άλλο από την έκθεση των έως τώρα ευρημάτων. Τα τρία μέλη της ερευνητικής ομάδας που θα έχουν το λόγο σε αυτή την, ούτως ή άλλως, ιστορική παρουσίαση, απευθύνονται κατ' ουσίαν σε ένα ακροατήριο συναδέλφων τους, κατά το πλείστον αρχαιολόγων.

Επομένως, είναι εντελώς απίθανο να υπάρξουν νέα στοιχεία σχετικά με τον σκελετό ή την πρόοδο της γεωφυσικής διασκόπησης, εφόσον περί αυτών αναμένονται ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του Σαββάτου 29-11-2014 έχει ως εξής:
– Κατερίνα Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014).

– Μιχάλης Λεφαντζής, Αρχιτέκτονας: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

– Δημήτρης Εγγλέζος, Πολιτικός Μηχανικός: «Ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Νίκος Σταμπολίδης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πηγή: protothema.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38