search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:18
MENU CLOSE

Τι δεν μάθαμε για την Αμφίπολη

01.12.2014 08:16
«Φρένο» στις φήμες για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης βάζει το υπουργείο Πολιτισμού - Media

Η συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου για την ανασκαφή στην Αμφίπολη είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα αποκαλύπτονταν όλα τα μυστικά του τάφου, αλλά μετά από 5 ώρες, δεκάδες ερωτήσεις, επικράτησε απογοήτευση.

 
Η συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου για την ανασκαφή στην Αμφίπολη είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα αποκαλύπτονταν όλα τα μυστικά του τάφου, αλλά μετά από 5 ώρες, δεκάδες ερωτήσεις, επικράτησε απογοήτευση.
 

  • Το βασικό ερώτημα το οποίο δεν απαντήθηκε ήταν σε ποιον ανήκει ο τάφος. Η Κατερίνα Περιστέρη αν και ρωτήθηκε παρέπεμπε στη μελέτη του σκελετού. Ανασκεύασε, όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα, παλαιότερες δηλώσεις της στις οποίες υποστήριζε ότι πρόκειται για άνδρα και μάλιστα στρατηγό του Αλεξάνδρου
  • Δεν μάθαμε εάν ο σκελετός ανήκει στον κύριο νεκρό του μνημείου. Δεν ξέρουμε ήταν η απάντηση που έλαβαν οι δημοσιογράφοι.
  • Τι δείχνουν οι ζωγραφικές παραστάσεις που βρέθηκαν στον χώρο με το ψηφιδωτό. Αν και έχουν βρεθεί από τον Σεπτέμβριο δεν έχουν ακόμα μελετηθεί με υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να αποκαλυφθούν οι μορφές.
  • Γιατί το μνημείο χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα. Η ανασκαφέας παραδέχθηκε ότι αν και δεν έχουν βρεθεί κτερίσματα εντοπίστηκαν νομίσματα του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα –της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου- του 2ου π.Χ. αιώνα και του 3ου μ.Χ. αιώνα σε άλλους χώρους εκτός του ταφικού θαλάμου, όπως και μελαμβαφής κεραμική, στοιχείο όμως τα οποία, μπορεί να χρονολογούν το μνημείο σε υστερότερη εποχή.
  • Υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στον λόφο Καστά. Θα χρειαστούν ακόμη 15 ημέρες για να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεωδιασκόπησης.

 
Αυτά που έγιναν γνωστά από την ενημέρωση ήταν οι λεπτομέρειες για την κατάσταση του σκελετού. Βρέθηκε εντός του κιβωτιόσχημου τάφου στον τρίτο θάλαμο. Το κεφάλι ήταν σε απόσταση από το όρυγμα, ενώ δίπλα στον τάφο εντοπίστηκε η κάτω γνάθος. Στο εσωτερικό βρέθηκαν η σπονδυλική στήλη, τα χέρια, τα πόδια, τα πλευρά και η λεκάνη διαμελισμένη πιθανόν από πτώση λίθων.
 
Πότε κατασκευάστηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος. Ποιος προκάλεσε τις «πληγές» του ταφικού μνημείου. Δεν οφείλονται σε σεισμούς, ούτε σε πλημμύρες. Κύρια αιτία είναι τα μπάζα – τα περισσευούμενα χώματα- προηγούμενων ανασκαφών που επιβάρυναν τη θολωτή στέγη του μνημείου, όπως έδειξαν σχετικές μελέτες.
 
Το ρόλο που είχαν οι τρύπες που υπάρχουν ψηλά στους τοίχους σφράγισης που χρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν με άμμο κάθε θάλαμο ως την οροφή.
 
Πότε καταχώθηκε το μνημείο και τοποθετήθηκαν οι τοίχοι σφράγισης. Τοποθετήθηκαν στα ρωμαϊκά χρόνια και αφού είχαν προηγηθεί οι τυμβωρύχοι. Μάθαμε επίσης για ποιο λόγο έχασε η μία Καρυάτιδα το πρόσωπό της και ευθύνεται ένα δοκάρι που καθώς έπεφτε παρέσυρε τη μορφή.
 
Τέλος μάθαμε ότι αφαιρέθηκαν τμήματα του περιβόλου του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια. 

Πηγή: Τα Νέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:16