search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:26
MENU CLOSE

Όλη η Ελλάδα της χωματερής

01.12.2014 22:00
oldphotosxwmateri1417432146.jpg

Βαρύτατο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εθνική μας ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο

Βαρύτατο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η εθνική μας ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο

Στις 2 Δεκεμβρίου έρχεται σφαλιάρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την επιβολή βαρύτατου προστίμου για τα χάλια μας, για την ξεφτίλα της λειτουργίας ακόμα και εν έτει 2014 χωματερών και για την αδιαφορία των τοπικών αρχών αλλά και της κεντρικής εξουσίας για την αποκατάσταση εκείνων που έχουν κλείσει.

Και όταν λέμε βαρύτατο πρόστιμα, εννοούμε 22 εκατομμύρια ακατέβατα για τη μη συμμόρφωση της χώρας με τη δικαστική απόφαση του 2005 και επιπλέον πρόστιμο 54.450 ευρώ την ημέρα για τις 292 χωματερές, πρόστιμο που θα μειώνεται κατά 150 ευρώ σε περίπτωση που μια χωματερή κλείνει και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποκατάστασή της.

Το θέμα είναι ότι, για πρώτη φορά, το υπέρογκο πρόστιμο θα χρεωθεί στους δήμους εκείνους ή τις περιφέρειες που δεν φρόντισαν μέχρι σήμερα να κλείσουν ή να αποκαταστήσουν τις χωματερές τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ των πυλών οικονομικής ασφυξίας.

Εάν υπολογίσουμε ότι για το 2015 η χρηματοδότηση των δήμων θα είναι μειωμένη κατά 163,5 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι θα κλαίει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ πριν από λίγες ημέρες, προς αποκατάσταση απομένουν συνολικά 262 χωματερές (ΧΑΔΑ), εκ των οποίων:

♦ 57 ενεργοί.
♦ 205 ανενεργοί αλλά μη αποκατεστημένες.

Οι πλέον προβληματικές περιοχές παραμένουν ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου καταβάλλονται ειδικές προσπάθειες, ενώ τοπικά είναι τα προβλήματα σε Ηλεία, Νότια Εύβοια και σε διάσπαρτα μικρά νησιά.

Παρακράτηση πόρων

Σύμφωνα με τον Νόμο 4042 του 2012, τα ποσά που καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα παρακρατούνται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ.

Η διάταξη του νόμου αυτού εξειδικεύτηκε με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών, όπου προβλέπονται τα εξής:

♦ Το ποσό των προστίμων που θα καταλογίσει στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές και τα λύματα θα μεταβιβαστεί στους υπαίτιους, δήμους ή περιφέρειες με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

♦ Στην περίπτωση που οι παραβάτες είναι πολλοί, θα γίνεται επιμερισμός του προστίμου με κριτήρια όπως ο πληθυσμός και ο βαθμός συμμόρφωσης.

♦ Την ευθύνη για τον υπολογισμό του ημερήσιου προστίμου έχει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ζητά από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις πληροφόρηση για το εάν και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει, όπως για παράδειγμα την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων ενός ΧΥΤΑ, τη δημοπράτηση του ΧΥΤΑ, την πιστοποίηση των εν εξελίξει εργασιών κ.λπ.

Μεταφερόμενα σκουπίδια

Η πρεμούρα που έχει πιάσει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΚΑ αλλά κυρίως τις περιφέρειες και του δήμους εκείνους που από το 2005 σφυρίζουν αδιάφορα και δεν έχουν προχωρήσει σε λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χαρακτηρίζεται από προχειροδουλειά αφού το κεντρικό ζητούμενο είναι μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου να μειωθούν κατά το δυνατόν οι λειτουργούσες χωματερές έτσι ώστε να μειωθεί το ημερήσιο πρόστιμο.

Οι λύσεις που προκρίνονται είναι μεν προσωρινές, αλλά, εάν δεν υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του, το προσωρινό θα γίνει μόνιμο. Για παράδειγμα, με τον φόβο του βαρύτατου προστίμου, αναμένεται να σταματήσει η λειτουργία χωματερών και τα σκουπίδια να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές όπου λειτουργούν νόμιμοι ΧΥΤΑ. Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν έχει χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα, όταν λήξει η ιστορία με τα πρόστιμα, να σφυρίζουν όλοι αδιάφορα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15