search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:20
MENU CLOSE

Τι είπαν Τσίπρας – Βενιζέλος για τα εθνικά (video)

01.12.2014 13:08
Τι είπαν Τσίπρας - Βενιζέλος για τα εθνικά (video) - Media

Στη συνάντηση Τσίπρα – Βενιζελου η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περιορίσει το ενδιαφέρον της συνάντησης αυστηρά στα εθνικά θέματα, ενώ ο Βενιζέλος επιχείρησε να στείλει το μήνυμα της ανάγκης εθνικής συνεννόησης και πέραν της ατζέντας των εθνικών, παρόλο που καμία πλευρά δεν επιβεβαίωσε συζητήσεις για τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής.

 
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, μία μέρα μετά την επιστροφή του δεύτερου από την Τουρκία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα γίνει στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας.
 
Σημειώνεται ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περιορίσει το ενδιαφέρον της συνάντησης αυστηρά στα εθνικά θέματα, ενώ ο Βενιζέλος επιχείρησε να στείλει το μήνυμα της ανάγκης εθνικής συνεννόησης και πέραν της ατζέντας των εθνικών, παρόλο που καμία πλευρά δεν επιβεβαίωσε συζητήσεις για τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και οικονομίας κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πορεία των ελληνοτουρκικών και το κρίσιμο θέμα του κυπριακού και ειδικότερα για  τους «λεπτούς χειρισμούς» της κυβέρνησης, ε πολλοί από τους οποίους, όπως είπε, «δεν μπορούν και δημόσια να γίνονται γνωστοί». Ειδικότερα:

– Εστίασε στην ανάγκη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για λόγους αρχής, να μένουν έξω από το πλαίσιο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα μίλησε για την ανάγκη «εθνικού» πολιτικού σχεδιασμού με ψυχραιμία και νηφαλιότητα

– Επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και πρόσφατα ότι: «Είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας και από το Μπαρμπαρός, εντός της κυπριακής ΑΟΖ». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αποτελούν «μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού». Και πρόσθεσε πως «πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για αποκλιμάκωση και επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού».
        
– Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση όχι για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας καθαυτό, το οποίο χαρακτήρισε «εργαλείο διαλόγου» αλλά «για τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης δηλαδή της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά».
 
Στην ερώτηση αν η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής απάντησε ότι αυτή κινήθηκε αποκλειστικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και διευκρινιστικά εξήγησε ότι κράτησε πολύ ώρα διότι «τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σύνθετα και νομίζω αξίζουν τον κόπο να τα συζητάει κανείς με άνεση χρόνου».


 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωσή του σημείωσε:
 
«Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μια ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα, σε κλίμα συνεννόησης», και πρόσθεσε πως «πρέπει, άλλωστε να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο» καθώς «έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό, πρέπει να φροντίζουμε για αποκλιμάκωση και προστασία των εθνικών συμφερόντων». Επίσης υπογράμμισε ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να έχουμε συναντίληψη για τα θέματα αυτά και νομίζω ότι η συνάντηση βοήθησε στην κατεύθυνση αυτή».
 
Στην ερώτηση για το κατά πόσο συζητήθηκαν θέματα εσωτερικής πολιτικής, απάντησε μόνο: «αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάθε σπιτιού και επιχείρησης για τα θέματα της οικονομίας, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια δεν πετυχαίνουμε τίποτα». 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:20