search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:47
MENU CLOSE

«Κυπριακός κινηματογράφος»: 40 χρόνια από την τούρκικη εισβολή

01.12.2014 16:09
«Κυπριακός κινηματογράφος»: 40 χρόνια από την τούρκικη εισβολή - Media

Τέσσερις ταινίες θα προβληθούν σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική», που επιμελήθηκε ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης για την επέτειο των 40 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.
 

 
Τέσσερις ταινίες θα προβληθούν σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική», που επιμελήθηκε ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης για την επέτειο των 40 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.
 
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα παρουσιάζεται σήμερα και αύριο (1 – 2/12)  ενώ διοργανώθηκε από την Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Σπίτι της Κύπρου. Οι προβολές και των τεσσάρων ταινιών θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας.
 
Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου
 
«Κάτω απ’ τα άστρα» του Χρήστου Γεωργίου, στις 19.00
Η ζωή του μικρού Λουκά αλλάζει βίαια με την τουρκική εισβολή. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ξυλουργός πλέον, παραμένει κολλημένος στις αναμνήσεις του. Η Φοίβη αντίθετα ζει στο παρόν. Γι’ αυτήν τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκαιρία να κάνει την πλάκα της και να βγάλει χρήματα. Με τη βοήθεια της Φοίβης, ο Λουκάς καταφέρνει να περάσει κρυφά την πράσινη γραμμή και να επισκεφτεί τον τόπο όπου γεννήθηκε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ερωτευτούν και θα δουν υπό διαφορετικό πρίσμα τις ζωές τους.
 
«Ο βιασμός της Αφροδίτης» του Ανδρέα Πάντζη, στις 21.00
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη ο οποίος, μερικά χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, επιστρέφει στην Κύπρο και ψάχνει να βρει τα ίχνη της οικογένειάς του που αγνοείται στα κατεχόμενα. Το φιλμ αποτυπώνει πιστά ένα από τα μεγαλύτερα, και μέχρι σήμερα άλυτα, προβλήματα που προέκυψαν στην Κύπρο, μετά την εισβολή.
 
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου
 
«Δρόμοι και πορτοκάλια» της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν, στις 19.00
Η ταινία έχει ως αντικείμενό της το ευαίσθητο θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Δύο αδελφές, η Δάφνη και η Άννα, θεωρώντας πως ο αγνοούμενος πατέρας τους είναι ζωντανός, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Τουρκία προκειμένου να τον εντοπίσουν.
 
 
«Τριμίθι» του Ανδρέα Πάντζη, στις 21.00
Στο Τριμίθι, κυπριακό χωριό στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη, οι κάτοικοι, που ζουν ως πρόσφυγες στον τόπο τους, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στους νεότερους, σαν μια καταγραφή μνήμης, την εικόνα της ιστορίας και της ζωής τους εκεί.
 
Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), 19.00 & 21.00, 1 – 2/12, είσοδος ελεύθερη, κρατήσεις θέσεων στο 210-3418550. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:46